Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tony Versluis is concertfotograaf en wil graag deze BN’er op de foto zetten

Door Stem van Dordt 18 juni 2019

Wie van Dordrecht houdt, fotografie en het leven, kan best eens werk van Tony Versluis hebben gezien. De geboren, getogen Dordtenaar is met zijn fotocamera regelmatig te vinden bij Dordtse evenementen, maar ook daarbuiten. Theatertalkshow Kunstmin Live, Goodwill Concerts en theater Melkbus hebben al te maken gehad met de lens van Tony.

Als het aan de fotograaf zelf ligt, dan komt er nog een waslijst aan portfoliomateriaal bij. “Ik heb nog een hoop ambities, maar (stem)acteur Tygo Gernandt staat bovenaan mijn lijstje. Waarom? Omdat hij zo’n karakteristiek hoofd heeft, daar wil ik op schieten. Schieten vanuit het fotografie oogpunt uiteraard!”

Zo begon het

De liefde voor het vak kwam bij Tony Versluis in 1982. “Toen heb ik de halfautomaat van mijn ouders overgenomen. Ik maakte natuurlijk nog niet de foto’s zoals ik dat nu doe. Vergelijk het toentertijd maar met meer vakantiefoto’s, dat soort plaatjes.” Een jaar later kwam ook serieus werk. “Als jongetje van vijftien jaar mocht ik dan de kroeg in. Natuurlijk niet met bier, maar aan de frisdrank en dan werd er niet moeilijk gedaan over mijn leeftijd. Ik zat daar niet zoals andere aanwezigen, maar ik fotografeerde de zangers die optraden in het café.”

‘Ik wil op het karakteristieke hoofd van Tygo Gernandt schieten. Vanuit het fotografie oogpunt uiteraard!’

Concertfotografie

Vanaf dat moment kreeg Versluis de smaak te pakken voor concertfotografie. “Er kwam langzaam maar zeker schot in, zeker eind vorige eeuw. In 1999 zijn mijn foto’s van Ginet Balistreri, een Siciliaans/Nederlands zangeres, gebruikt voor haar publiciteit en sindsdien is die bal écht gaan rollen. Ik was op zoek naar bandjes, artiesten en iedereen die ik maar kon vinden om op de gevoelige plaat vast te leggen.” 2009 was een belangrijk jaar in het fotograafbestaan van Versluis. “Sinds die tijd doe ik de fotografie bij Goodwill Concerts, een organisatie die zich inzet voor goede doelen. Ook sta ik sindsdien met mijn lens (en fotocamera) op het Voorstraat Noord Festival.”

Hoogtepunten

Ongeacht voor welke (Dordtse) gelegen dan ook, het leukste aan fotograferen is ‘het resultaat achteraf’. “Dan krijg je de goedkeuring van de ander, daar doe ik het voor. Het fotograferen zelf is leuk, maar ook vermoeiend. Je moet het evenement of de persoon goed vastleggen, maar mist de helft van bijvoorbeeld de muziek. Op zo’n moment moet je keuzes maken: naar de muziek luisteren of heel goed fotograferen. Ik focus mij dan natuurlijk op het laatste.” Terugkijkend op de hoogtepunten, zijn het ‘alle momenten die Versluis als fotograaf mee kan pakken’. “Je werk wordt erkend en dan maakt het niet uit of het een foto is voor een albumhoes of een concert. De foto waar ik trouwens het meest trots op ben, heb ik genomen in de Melkbus, zo’n 75 meter van mijn huis waar ik ook zeer regelmatig te vinden ben. Het is een foto van een zanger, die zijn bierflesje gebruikt als slide op zijn gitaar. Je ziet van de zanger alleen zijn getatoeëerde armen. Dat is de essentie van die muziek en dat zie je.”

Internetexpositie

Versluis fotografeert regelmatig in de binnenstad. “Vooral Het Hof vind ik mooi voor portretfotografie in Dordrecht. Het gaat natuurlijk dan om de persoon, maar de achtergrond doet ook wat. Dit gedeelte is echt mijn favoriete decor om tijdens het fotograferen te gebruiken. Ook nu ik zelf op de foto’s sta.” In de toekomst wil Tony Versluis graag een internetexpositie maken, vertelt hij. “Met hoofden van mijn muzikale vrienden of hoofden die ik karakteristiek vind. Fotograaf William Rutten heeft eens Tygo zo karakteristiek op de foto gezet, was bijna angstaanjagend. Dat maakte indruk op mij en dat zou ik heel graag willen doen.”

Dit verhaal is geschreven door Nanda van Heteren voor De Stem van Dordt. 

Lees ook: 

Jacob van Kleij - Dordtenaar van de week - indebuurt Dordrecht

Jacob van Kleij (97) werkte voor 12 cent per uur: “Dat was twee cent meer dan mijn vorige baan”

Jacob van Kleij (97) uit Dordrecht staat in het boek dat vakbond FNV heeft uitgebracht. Aanleiding i...
Bluebirds in the Backyard - Huis Roodenburch - Claire en Angus MacNeilage - LP Jip's Column - indebuurt Dordrecht

Jip nam een kijkje in het verbouwde Huis Roodenburch en sprak met dit liefdeskoppel

Huis Roodenburch beleeft een nieuw avontuur met eigenaren Claire en Angus. In deze column neem ik ju...
Gillian de Waard leuk volgens

Leuk volgens Gillian: Japanse cultuur, piercings en vredige tuinen

Wie in Dordrecht woont, kent vaak de allerleukste plekken. Maar weet je ook de allerstilste plekken ...

adv.