Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tof! Sjoerd de Straatbarbier geeft daklozen een gratis knipbeurt

Door Lisanne Doff 25 juni 2019

Wat doe je als je jouw passie voor knippen wilt combineren met het helpen van mensen met minder geld? Voor Sjoerd was dit geen moeilijke keuze, nadat hij op Instagram een filmpje tegenkwam van Canadese straatbarbiers. Deze mannen geven daklozen en mensen met minder geld een gratis knipbeurt, zodat ze een stukje eigenwaarde terug krijgen.

Sjoerd heeft geen kappersopleiding gedaan, maar werkt in de jeugdzorg op een naschoolse dagbehandeling. Toch wilde hij iets doen met het barbiersvak en leerde knippen door middel van cursussen en het bekijken van YouTube filmpjes. Via een klasgenoot kwam hij terecht bij het Leger des Heils in Dordrecht en Rotterdam. Om de week brengt hij in Dordrecht een bezoek bij het Leger aan het Kromhout. In de gang van het gebouw hangt een lijst waar je een plek voor een gratis knipbeurt kan aanvragen.

‘Sommige mensen zijn twee jaar niet naar de kapper geweest’

Geen woorden maar daden

“Ik kom nu ongeveer een half jaar bij het Leger des Heils”, vertelt Sjoerd. “Ik ben zelf christen en vind het daarom belangrijk dienstbaar te zijn naar anderen, Jezus waste voeten ik knip haren. Sommige mensen komen iedere twee weken om hun hoofd kaal te scheren of om hun baard bij te werken. Het ligt enorm aan het kapsel hoe vaak iemand terugkomt. Mijn allereerste knipbeurt bij het Leger is er één die veel indruk op me heeft gemaakt. Deze man kwam binnen met een lange paardenstaart. Ik mocht hem afknippen en hij verliet de kamer met een strak kapsel.”

De tekst gaat verder onder de foto’s. 

Foto: De Straatbarbier
Foto: De Straatbarbier
Foto: De Straatbarbier

Een koffer vol spullen

Zodra Sjoerd de woonkamer bij het Leger instapt, klapt hij zijn koffer vol spullen open. Er zitten allerlei verschillende soorten scharen, mesjes, kwasten, kammen en een scheerapparaat in. Hij heeft een eigen kappersstoel gekregen die hij naast een lange spiegel tegen de muur zet. De meeste bewoners kennen hem en starten meteen een praatje als hij binnenkomt. Het is dringen voor een plekje op de stoel. “Omdat ik ook nog moet werken, ben ik hier maar een paar uurtjes. Soms kan ik niet iedereen knippen, omdat er beperkte tijd is.”

Opgelicht

Eén van de klanten van Sjoerd heeft twee jaar aan het Kromhout gewoond, maar is sinds een paar maanden verhuisd naar een eigen plekje. Na het overlijden van zijn vrouw werd hij voor €150.000,- opgelicht en had geen cent meer over. Een vriend raadde hem aan bij het Leger des Heils om hulp te vragen. De knipbeurten van Sjoerd helpen hem enorm en hij vindt het fijn dat hij er weer verzorgd uit ziet.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Sjoerd de Straatbarbier Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

Kloof tussen dakloze en maatschappij

“Soms zijn mensen twee jaar niet naar de kapper geweest en zien ze er anders uit dan de rest. Zo worden ze dan ook behandeld. Door een bezoek aan de kapper zien ze eruit als ieder ander en wordt de kloof tussen hen en de maatschappij kleiner. Ik heb een vak ontdekt waar ik veel plezier uit haal. Iedereen die hier over de vloer komt is ‘echt’. Ze hebben iets meegemaakt en vertellen dit in vertrouwen aan mij. Ze hebben de tijd voor mij en ik heb de tijd voor hen. Ze hoeven even niets en kunnen genieten van een knipbeurt.”

Meer barbiers nodig

Sjoerd is niet voor niets een barbier, want hij vindt het knippen van mannenkapsels het leukst. “Ik vind het tof dat het beroep van herenkapper steeds meer een eigen plek in de samenleving krijgt. Het is niet raar om als man aandacht aan je kapsel te besteden. Door mijn beperkte tijd kan ik maar op twee plekken knippen, maar ik gun zoveel meer mensen een gratis knipbeurt. Het lijkt me heel tof als ik andere kappers kan vinden in Nederland, zodat we de Straatbarbier landelijk kunnen uitbreiden. Ik hoor zoveel mensen die hier enthousiast van worden. Als je kunt knippen en een paar uurtjes van je tijd wilt besteden aan het helpen van anderen, hoor ik graag of je mee wilt doen!”

Ben je nieuwsgierig naar het initiatief van De Straatbarbier of wil je ook als Straatbarbier aan de slag? Meer informatie vind je via de website. 

Video van De Straatbarbier


Meer over De Straatbarbier ontdekken?

De Straatbarbier kappers

Vandaag gesloten

Bekijk meer:kappers
Lees ook: 

Zo viel Simone 30 kilo af en begon ze haar eenmanszaak Anders Eten

Het is weleens gebeurd dat Simone Schot in de supermarkt liep, in het karretje van een ander keek en...

Charlotte deed mee aan een WK in Australië en toen gebeurde dit

Ze werkte er jaren naartoe en zat weken in spanning over de uitslag. Wie mocht er mee naar het WK re...

adv.