Wereldberoemd: Thorwald Jørgensen bespeelt een instrument zonder het aan te raken

Door Karlijn Goorts 17 januari 2017

Een hele speciale Dordtenaar van de Week deze week. Thorwald Jørgensen is een wereldberoemde thereminist. Een wat? Een thereminist. Hij maakt muziek op de theremin, dat is een instrument dat je bespeelt zonder het aan te raken… Hoewel deze twee zinnen waarschijnlijk meer vragen oproepen dan ze beantwoorden, hebben we gelukkig nog een heel artikel om je wegwijs te maken in de wereld van Thorwald. Want dat is zeker de moeite waard.

Liefde voor muziek heeft hij altijd al gehad. De nu 35-jarige Thorwald studeerde slagwerk aan het conservatorium en speelde in verschillende orkesten. “Eigenlijk was ik daar nooit content mee”, vertelt hij. “Zoveel had ik niet te doen. Het voelde altijd een beetje alsof ik voor een snoepjeskraam stond, maar er niet bij kon.”

Op naar de viool

Omdat hij altijd al een grote interesse had voor viool, besloot Thorwald te gaan voor een carrière in de strijkerswereld. “Hoe moeilijk kan het zijn, dacht ik”, Thorwald begint hard te lachen. “Nou, heel moeilijk dus. Ik kon er niets van.”

De Dordtenaar ging op zoek naar iets anders. “Ik downloadde in die tijd veel muziek en opeens hoorde ik een strijkinstrument dat me meteen interesseerde. Hé, wat is dat, dacht ik. Het bleek helemaal geen strijkinstrument te zijn, maar een theremin, bespeeld door Clara Rockmore, een virtuoos als het om de theremin gaat.”

Glinsterende liefde

Thorwalds ogen beginnen te glinsteren als hij over de vrouw praat. Maar ze glinsteren zowaar nog harder als het over het instrument gaat dat ze bespeelde: “Het was liefde op het eerste gezicht tussen mij en de theremin. Ik raakte geobsedeerd door dat ding. Ik zei tegen iedereen, nog voordat ik het ooit in het echt had gezien, ‘Dit ga ik spelen en ik kan dat.'”

Die opmerking zorgde voor heel wat scepsis bij zijn vrienden en zijn partner. Die hadden na het vioolavontuur zoiets van: laat het eerst maar eens zien.

Even een stukje Bach

Het instrument werd bezorgd bij Thorwald toen zijn vrienden er toevallig ook waren. Thorwald begint te lachen: “Ik had het ding nog niet uitgepakt of ze zeiden: ‘nou laat maar horen’. Ik begon wat zenuwachtig het instrument in elkaar te zetten en toen ging ik spelen.” Hij is even stil en kijkt dan met glimlach op: “Ik kon meteen een werk van Bach spelen.”

 

Thorwald Jørgensen
(Foto: Karlijn Goorts)

Theorie

Even een stukje theorie: de theremin bestaat uit een kast met aan de rechterkant een opstaande verticale antenne en aan de linkerkant een horizontale antenne. Rond beide antennes bevinden zich elektromagnetische krachtvelden die je, door beide handen in de velden te bewegen, kunt beïnvloeden.

De rechter antenne zorgt voor toonhoogte, hoe dichter bij je bent hoe hoger de noot en hoe verder er vanaf hoe lager de toon. De linker antenne is voor dynamiek (geluidssterkte), als je hand net boven de antenne zweeft, hoor je niets, maar zodra je je hand omhoog haalt, begint het instrument te zingen.

“Wat ook nog interessant is om te weten, is dat de theremin is uitgevonden rond 1919 en dus bijna 100 jaar oud is. Mensen kijken nu raar op als ze het instrument horen of zien, je kunt je dus voorstellen hoe dat 100 jaar geleden geweest zou moeten zijn”, vertelt Thorwald.

Succes

Een directe verklaring voor zijn succes heeft de thereminist niet. “Ik denk dat het gewoon talent is. Dat klinkt misschien een beetje pedant, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verklaren. Kijk 99 procent kan helemaal niets met de theremin, maar de andere 1 procent kan er meteen mee aan de slag. Blijkbaar hoor ik bij die ene procent.”

Thorwald bleek ook nog eens bereid om een stukje voor ons te spelen:

Meer weten over Thorwald? Kijk op www.thorwaldjorgensen.com.

Dordtenaar van de Week

Ken jij een stadsgenoot met een leuk verhaal die ook Dordtenaar van de week zou moeten worden? Laat het ons weten!

adv.