Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sonja Romijn heeft een elliptische fiets

Door José de Jong 17 april 2018

Is het een fiets, is het een crosstrainer? Het is een vraag die geboren en getogen Dordtenaar Sonja Romijn vaak krijgt. Met haar ElliptiGO trekt ze in ieder geval veel bekijks. “Elk ritje dat ik maak, heb ik wel aanspraak,” vertelt ze. “Iedereen is wel nieuwsgierig.” Blessurevrij hardlopen is de reden dat Sonja zo’n twee jaar geleden de elliptische fiets kocht. In haar strijd tegen de kilo’s was hardlopen haar uitlaatklep. “Maar na ernstige knieproblemen moest ik iets anders verzinnen. Fietsen heb ik nog geprobeerd maar ik miste toch die ‘runners high’ waarvan ik tijdenlang extra gelukkig was,” legt Sonja uit.

Die hardlooproes ervoer ze eerder al bij haar deelname aan de Ladies Run. “Maar daarbij heb ik mijn knie kapot gemaakt.” Tijdens een training in de Biesbosch voor die hardloopwedstrijd kwam ze de hardloopfiets voor het eerst tegen, zo herinnert ze zich: “Ik maakte een proefrit en ging gelijk overstag. Een korte zoektocht op internet leverde me de ElliptiGO op. De fiets combineert het beste van hardlopen, fietsen en de crosstrainer. Het was wel even wennen voor hoor, zo’n hardloopfiets. Vooral het opstappen is een dingetje. Maar inmiddels kan ik niet meer zonder.”

De volle wind krijgen

Dordtenaar van de week - Sonja Romijn - ElliptoGO - indebuurt.nl
Foto: José de Jong

Wie denkt dat het maar makkelijk is, een beetje staan op een fiets, heeft het goed mis. “Trainen is wel 30% tot 40% zwaarder dan fietsen,” lacht ze. “Het is dan ook een hele work-out. Daarnaast sta je de hele rit en ben je natuurlijk allesbehalve aerodynamisch. Als het hard waait, krijg ik de volle wind.”

Sociale sport

Zo’n drie tot vier keer per week is ze op haar elliptische fiets te vinden. “De ene keer maak ik een standaardrondje door de Biesbosch. Die is bij mij om de hoek. Maar ik maak ook graag een uitstapje naar onbekend terrein. Zonder navigatie, ja. Ach, en dan sta je soms wel op een verlaten industrieterrein. Maar ik vind altijd wel mijn weg terug.”

Voor Sonja is rijden op haar fiets een sociale sport. “Niet alleen spreken onbekende mensen me aan als ze me zien. Maar door de toerritjes met anderen heb ik een nieuwe vriendenkring opgebouwd. En elk evenement, zoals het Nederlands Kampioenschap ElliptiGO, voelt als een familiereünie.”

Alpe d’Huzes

Momenteel traint ze voor een mooie uitdaging: “Ik heb de challenge aangenomen van een vriend. Met een groep van acht mensen gaan we de Alpe d’HuZes beklimmen.”

“Nu fiets ik zo vaak ik kan om zo veel mogelijk kilometers in mijn benen te krijgen. Daarnaast doe ik krachttraining voor mijn benen, dat gaat mij ook helpen bij de beklimming. En verder gooi ik me er gewoon in.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Dordtenaar van de week - Sonja Romijn - indebuurt.nl
Sonja met één van haar poezen, Milah. Foto: José de Jong

Haar vrienden bij muziekvereniging Pro Patria verrasten Sonja met een mooie cheque. Driehonderd euro doneerden ze aan hun saxofoniste. “Ze hebben het echt stiekem gedaan. Via mail werden leden gevraagd of ze me wilden steunen. Mede dankzij hun donatie heb ik mijn streefbedrag van vijfhonderd euro gehaald.”

Grootser durft ze niet te hopen, al roept ze nog steeds mensen op om deze sponsordag te steunen. “Doneer groot of klein en help mee. Ik ga daar de grote berg voor op per ElliptiGO.”

Over anderhalve maand is het dan zo ver. 7 juni staat de Alpe d’HuZes op de planning. “Als team hebben we een week lang een huis gehuurd. Compleet met zwembad. Maar hoofdpunt op de agenda is natuurlijk die beklimming. Of het me lukt hem zes keer te beklimmen? Ik weet het niet, maar ik ga er in ieder geval vol voor.”

Er zijn geen verliezers

Het is niet zozeer de rit omhoog waar Sonja tegenop ziet. “Nee joh, die afdaling lijkt me veel spannender. Je gaat echt met een rotgang naar beneden, soms wel met 80 kilometer per uur. Eén verkeerde beweging en daar ga je.”

Maar of ze nou zes keer de top haalt of niet, dat maakt haar niet zoveel uit. “Er zijn geen verliezers, we doen het allemaal voor dat mooie doel: strijden voor de overwinning op kanker.”

Klik hier als je Sonja wilt steunen.

adv.