Dansende Dordtse dames Saskia en Melissa geven les aan mensen met reuma, parkinson en MS

Door Karlijn Goorts 21 november 2017

De dames Saskia Hanewinckel en Melissa Kramer hebben in ieder geval één ding gemeen: dansen loopt als een rode draad door hun leven. Ze zaten vroeger op dezelfde dansschool, maar hebben allebei voor een compleet andere tak van sport gekozen. Saskia is danstherapeut en Melissa is mede-eigenaar van dansschool Joy2dance. Toch hebben ze elkaar weer gevonden bij Dance For Health. Dat is een dansprogramma waarbij dansles wordt gegeven aan mensen met parkinson, reuma of MS. Vanaf januari willen ze ermee beginnen in Dordrecht.

De Dordtse dames hebben allebei een korte opleiding moeten doorlopen om Dance for Health-lessen te mogen geven. Een opleiding waarin ze veel geleerd hebben. “Het werkt bij die mensen allemaal net even wat anders natuurlijk”, vertelt Melissa. “Dus we hebben een fysiotherapeut en neuroloog op bezoek gehad die ons wat meer vertelden over hoe het lichamelijk werkt als je een van deze ziektes hebt.”

Zittend dansen

Dance for Health is opgericht door Marc Vlemmix, voormalig artistiek leider van danshuis Station Zuid en in 2010 gediagnosticeerd met Parkinson. Hij merkte dat dans ontzettend belangrijk voor hem kon zijn en dat zijn motoriek erdoor verbeterde. “We leerden bijvoorbeeld over lesopbouw. De dansers zitten tijdens de les vaak op een stoel en dat is heel anders werken.” “Maar we hebben ook geleerd over de ziektebeelden”, vult Saskia aan. “Over de achtergrond van parkinson bijvoorbeeld.”

‘Het heeft altijd in me gezeten om mensen te helpen’

Saskia is eigenaar van Zie Mij Coaching. Ze geeft mensen danstherapie, doet aan ademwerk en geeft voedingsadvies. “Ik heb altijd veel met dansen gehad. Zodra ik kon lopen, wilde ik al op ballet”, vertelt ze lachend. “Het leek er nog een tijdje op dat ik de musicalwereld in wilde, maar dat bleek niets voor mij te zijn. Toen ben ik danstherapeut geworden. In loondienst was niets voor mij en dus ben ik Zie Mij begonnen. De keuze voor Dance for Health is wel logisch want het heeft altijd al in me gezeten om mensen te helpen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

saskia hanewinckel, Melissa Kramer, Dance For Health

Van een verlegen meisje naar een eigen dansschool

Melissa werd als 8-jarige meegesleurd door haar buurmeisje naar een dansles. “Ik stond daar als verlegen meisje, want ik durfde echt niet.” Tijdens de les kwam ze helemaal los en sindsdien heeft dansen altijd een belangrijk deel uitgemaakt van haar leven. “Bij ToBe werd ik ontslagen toen ze failliet gingen en uiteindelijk ben ik samen met Alice van Ballegooie Joy2dance begonnen.” Inmiddels werkt ze vaak met kinderen die, net als zij vroeger, soms verlegen de les inkomen en tijdens het dansen helemaal opbloeien. “Je ziet dan een lach op hun gezicht verschijnen en dat vind ik mooi. Dat gebeurde ook bij de mensen van Dance for Health.”

Meer plezier

“We hopen dat er weer een beetje plezier in komt bij de mensen die meedoen met onze lessen”, zeggen de twee die in januari willen beginnen met het programma. “Het is heel waardevol om deze lessen te mogen geven. De mensen komen vaak onzeker binnen, hebben weinig sociale contacten en door het dansen raken ze meer ontspannen en zie je contacten ontstaan. En er komt plezier in. Dat is echt heel mooi om te zien.”

In Dordrecht hopen Saskia en Melissa dat zoveel mogelijk mensen via Dance for Health aan het dansen raken.  Op 8 januari is er een introductieles van 10.30 tot 11.45 uur in de Oude School in Dubbeldam. Je kunt je hier aanmelden. Hier kun je ook terecht voor vragen

Tip

Ken jij een stadsgenoot met een leuk verhaal die ook Dordtenaar van de Week zou moeten worden? Laat het ons weten!