Radiomaakster Esther de Beun: ‘Mijn programma is een onewomanshow’

Door Karlijn Goorts 14 februari 2017

Ze ging van ‘stil muisje’, naar docent, naar sieradenmaakster en nu heeft ze haar eigen programma ‘Goedemorgen met Esther’ op Drechtstad FM. ‘Wat een vreemd lijstje’, zou je kunnen zeggen. Maar voor Esther de Beun is het de normaalste zaak van de wereld. 

“Ik was echt een heel stil muisje vroeger”, vertelt Esther. “En toen ben ik de Pabo gaan doen. Door het lesgeven werd ik langzaam minder stil en groeide ik over dat stille muisje-zijn heen.” Esther bleek een talent voor vertellen te hebben. Zit daar de overeenkomst met je werk nu? “Ja misschien wel. Ik dacht altijd, goh ze luisteren. Wat leuk.”

Rampjaar

In 2011 gebeurde er iets verschrikkelijks voor Esther. “Allebei mijn ouders zijn in dat jaar overleden”, vertelt ze. “Ja, dat was heel erg. Daarna dacht ik: ik ga egoïstisch zijn. Ik ga iets voor mezelf doen. Dus toen ben ik gaan edelsmeden.” Dat klinkt als een rare overgang, maar dat is het niet, want Esther maakte altijd al sieraden. “Ik heb hele dozen vol met allerlei soorten sieraden”, zegt ze lachend.

‘We hebben iemand nodig voor het kindernieuws. Is dat niets voor jou?’

De weg richting RTV Dordrecht was daarna niet meer zo lang. Tijdens de lessen edelsmeden leerde Esther iemand kennen die bij de omroep werkte. “We hadden eigenlijk meteen een klik. Zo’n twee jaar later vroeg ze: ‘We hebben iemand nodig voor het kindernieuws. Is dat niets voor jou?’ Nou dat vond ik wel leuk.”

De allereerste keer

“De allereerste keer moest ik een stand up doen. Dat vond ik helemaal niets. Vóór de camera”, Esther trekt een vies gezicht. “Verschrikkelijk.” Ook al vond ze het zelf verschrikkelijk: wij vinden het wel leuk. Dus daarom – met toestemming – de allereerste stand up van Esther. (Ze is kort te zien op 13:23).

Esther maakte ongeveer anderhalf jaar het kindernieuws. “Nooit meer een stand up hoor”, voegt ze snel toe. Ze maakte wel verschillende reportages en ze deed verslag van leuke kinderactiviteiten.

Op naar de radio

Een programma maken voor Drechtstad FM betekent niet alleen maar presenteren of tussen de nummertjes door een tekstje oplezen. Nee, je zet je eigen programma in elkaar, maakt afspraken voor live-muziek, maakt reportages, zorgt voor bel- en live-gasten en, niet eenvoudig, je doet je eigen techniek. Esther lachend: “Mijn programma is echt een onewomanshow.”

Het begon met een paar keer invallen omdat een presentator ziek was. “Dat was doodeng en ik legde mijn klemtónen helemaal verkeerd”, grapt Esther. “Daar heb ik wel veel aan moeten werken, maar dat is uiteindelijk wel goed gekomen.”

In haar programma gaat het voornamelijk over Dordtse evenementen, muziek, boeken, poëzie en sport. Zo heeft ze iedere week wel iemand die live muziek komt spelen of er komt een studiogast. Ook wordt er iedere week kort verslag gedaan van de wedstrijd van FC Dordrecht.

Esther de Beun
Foto: Karlijn Goorts

Illegale Dordtenaar

Eigenlijk is Esther geen Dordtenaar, ze woont namelijk in Zwijndrecht. “Maar mijn hart ligt wel echt bij Dordt. Ik ben er helemaal weg van. Ik heb ook lang in de binnenstad gewoond hoor. Maar met een tweeling was daar wonen voor ons niet meer te doen. Toen zijn we naar Zwijndrecht gegaan. Ach ja, dit is mijn weekendhuis”, ze wijst naar de studio om zich heen. “Dus ik zit hartstikke veel in Dordt.”

Benieuwd naar haar uitzending? Luister hier die van zondag 12 februari.

Dordtenaar van de Week

Vorige Dordtenaar van de Week gemist? Lees hier over Lenie den Hollander die 18 jaar lang buschauffeur was in Dordrecht.

Ken jij een stadsgenoot met een leuk verhaal die ook Dordtenaar van de week zou moeten worden?Laat het ons weten!

adv.