Origineler dan behang: Irene maakt supermooie muurschilderingen voor in huis

Irene met op de achtergrond zelfgemaakte muurschilderingen. | Foto: indebuurt Dordrecht

Een walrus op een scooter, twee giraffen in een auto of een olifant met een zwaailicht op z’n kop: niets is te gek voor Irene Jelier (24). Als illustrator ontwikkelde ze haar eigen stijl die vooral op dieren is gericht. Ze heeft er haar baan van gemaakt en komt wekelijks bij mensen thuis om muurschilderingen te maken. Maar dat is niet het enige.

“Vroeger in de kleuterklas hadden we verschillende speelhoeken waar je mocht spelen”, vertelt Irene. “De juf zette dan een kruisje bij welke hoek je ging spelen, zoals de poppenhoek of bouwhoek. We hadden ook een krijthoek en ik kan me herinneren dat ik daar altijd wilde spelen. Ik was niet goed in tekenen, maar vond het toen al leuk om te doen. Inmiddels teken ik al twintig jaar en ben ik steeds beter geworden.”

Kunstacademie

Irene had geen flauw idee wat ze later wilde worden. Ook op de middelbare school wist ze niet welke studiekeuze ze moest maken, want ze vond alleen tekenen leuk. Uiteindelijk besloot ze aan de kunstacademie in Breda te gaan studeren om illustrator te worden. “Mijn familie steunde me en de studie was echt een verrijking, al ging het soms tegen mijn geloofsovertuiging in. Ik kwam van een reformatorische school en op deze school werd er over sommige dingen anders gedacht. Maar het heeft me ook gevormd tot wie ik ben. Ik ben altijd met veel plezier naar de school gegaan.”

Dieren met een menselijke kant

Ze ontdekte dat ze het erg leuk vind om dieren te tekenen. “Ik vind het leuk om dieren iets menselijks te geven. In een illustratie kan alles, zoals een krokodil op een tandem die met z’n pootjes niet bij de trappers kan. Of een olifant die met een zwaailicht op zijn kop en zijn lange slurf een brandweer voorstelt. Via school kregen we opdrachtgevers en ik begon met illustraties en muurschilderingen. Er was zoveel vraag naar dat ik uiteindelijk besloot om me bij de Kamer van Koophandel in te schrijven en een eigen bedrijfje te beginnen.

Je kunt verder lezen onder de foto’s.

Sirene Illustraties

En zo kon Irene na haar studie meteen door met haar eigen bedrijf ‘Sirene Illustraties’. “Ik heb er mijn baan van kunnen maken en kom bijna wekelijks bij mensen thuis om muren te beschilderen. Vooral voor kinderkamers word ik ingeschakeld. Hoelang ik daar mee bezig ben? Per muurschildering minder dan een dag. Ik moet ook snel werken anders is de verf al droog.”

“Omdat ik bij iedereen thuis kom, zie ik soms de gaafste huizen. Laatst was ik in bij een appartement op de zevenentwintigste verdieping in Rotterdam. Het huis keek uit over de skyline van de stad en ik mocht daar een muurschildering maken. Ik geniet daar echt van. De meeste opdrachten zijn hier in de regio, maar ik heb ook wel eens projecten aan de andere kant van het land gehad.”

Sommige mensen vinden een muurschildering te definitief, dus heb ik muurstickers ontworpen

Muurstickers

“Als ik naar een nieuwe klant ga, ben ik soms nog best zenuwachtig. De muren zijn altijd netjes en ik moet daar gaan schilderen zonder te knoeien! Gelukkig weet ik van te voren precies wat ik moet doen. Via photoshop laat ik zien hoe de muurschildering eruit komt te zien, dus dan weten de klanten wat ze kunnen verwachten.”

“Toch heb ik gemerkt dat sommige mensen een muurschildering te definitief vinden. Daarom heb ik muurstickers ontworpen. Die kun je op de muur plakken en er ook weer afhalen. Daar wil ik er in de toekomst nog meer van gaan maken. Ook maak ik tekeningen voor verhuizingsberichten en geboortekaartjes samen met de Dordtse Fientje&Co.”

Grote droom

Als je we vragen naar Irenes grote droom, heeft ze meteen een antwoord klaar. “Ik zou heel graag een kinderbijbel willen illustreren. Het lijkt me mooi om vanuit Jezus’ oogpunt te tekenen, om te laten zien wat hij zag. Als mensen blij waren of juist verdrietig. Maar daarvoor heb ik wel iemand nodig die de verhalen maakt en die ken ik nog niet. Dus voor nu blijft het bij een wens.”

Benieuwd naar wat Irene nog meer maakt? Je checkt het op haar website of via Instagram.

Meer verhalen van Dordtenaren:

Meer in deze categorie

Dordtenaar van de Week

Ga naar “Anika en Eva zijn vriendinnen sinds hun tiende: ‘We zijn net een getrouwd stel’”

Anika en Eva zijn vriendinnen sinds hun tiende: ‘We zijn net een getrouwd stel’

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

 • Sportboulevard Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht