Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mette werkt bij Pluktuin Dordrecht: ‘Sinds februari krijgen we de vraag wanneer we open gaan’

Door Lisanne Doff 7 juli 2020

Sinds het voorjaar van 2018 hebben we een heuse Pluktuin in Dordrecht, van wel twee hectare aan Kromme Zandweg 73! Hier kun je voor €5,- een bos bloemen uit de tuin plukken en in huis zetten of cadeau geven. Het idee van de Pluktuin is per toeval ontstaan, vertelt Mette Cordes-Dekker.

Mette is familie van Matijs en Mariëlle Dekker, de eigenaren van de Pluktuin. Dit zijn namelijk haar broer en schoonzus. “Mijn broer en zijn vrouw begonnen een paar jaar geleden met het verbouwen van een koeienstal bij landgoed Merwezigt. Ze bouwen hier hun eigen huis en links en rechts hebben ze uitzicht op twee weilanden. In de Biesbosch zagen ze een veld met bloemen en dat vonden ze zo mooi, waardoor ze zelf ook veldbloemen in het weiland wilden zaaien. Dit zorgde voor een prachtig gezicht, maar er kwamen ook steeds meer mensen ongevraagd de tuin in om bloemen te plukken. Onze moeder kwam op het idee om hier wat mee te doen: een Pluktuin! Dan heeft iedereen de mogelijkheid om op een afgesproken moment in de tuin te komen en kunnen ze voor een klein prijsje bloemen plukken.”

Je kunt verder lezen onder de foto’s.

Foto: Pluktuin Dordrecht
Een boeket uit de Pluktuin. | Foto: Pluktuin Dordrecht

Mensen komen van ver

Zo gezegd, zo gedaan. In 2018 ging de Pluktuin voor het eerst open. Mette: “Het was gelijk een succes en dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Er komen niet eens zoveel Dordtenaren, maar het zijn vooral mensen van ver die hier helemaal naartoe kwamen rijden. Zij zien het plukken echt als een uitje. We merken dat we vooral bekendheid hebben gekregen door sociale media en mond-tot-mondreclame. Sinds februari krijgen we al de vraag wanneer we weer open gaan. We hopen dat dit op zaterdag 18 juli kan, maar dat hangt van de bloemen af. We zullen de opening communiceren op onze website en social media.”

‘Als je de bos bloemen in één hand kunt vasthouden, betaal je vijf euro’

Zo werkt het

“We werken samen met de Dordtse boeren van de stichting BoerEnGroen. Hij heeft in mei de grond ingezaaid, zodat de bloemen in juli volop bloeien. Het is een mix van veldbloemen en droogbloemen, die dus gemakkelijk te drogen zijn. We hebben expres gekozen om alles door elkaar te zaaien en geen veldje per bloemsoort te doen. Omdat overal hetzelfde staat, heeft iedereen genoeg plek om te plukken. Nu is dat extra handig door de afstand die we moeten bewaren vanwege het coronavirus. Als je de bos bloemen in één hand kunt vasthouden, betaal je hier vijf euro voor. Is het boeket groter? Dan rekenen we iets meer. We willen onze Pluktuin zo toegankelijk mogelijk houden, daarom vinden we dit een prima prijs.”

Het verhaal gaat verder onder de foto’s. 

Foto: Pluktuin Dordrecht
Foto: Pluktuin Dordrecht

Verhuur voor feestjes

“Een deel van onze familie helpt mee met de Pluktuin van mijn broer en schoonzus en er is ook een ploeg vrijwilligers aanwezig op de zaterdagen. Naast het gebruik van de Pluktuin, wordt het landgoed ook ingezet als locatie voor feestjes. Daar wordt al goed gebruik van gemaakt. Het is een heerlijke locatie met een overdekt terras en je bent lekker buiten. Daarom zijn de Pluktuin en het verhuren van de locatie seizoensgebonden, maar dat maakt het extra leuk als de Pluktuin weer open gaat.”

Bekijk ook:

Nieuwe zaak in coronacrisis? Deze Dordtse ondernemers durfden het aan!

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er het één en ander veranderd in Dordrecht. Zo hebben we ...

Jip was te gast bij de Eikenhof in Dordrecht en waande zich even in het paradijs

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

Verhuisd voor de liefde: Anne-Sophie en Tim leerden elkaar kennen in nijlpaard en luipaard kostuum

We vinden het heerlijk om weg te zwijmelen bij romantische verhalen. En het is nóg leuker als zo’n r...

adv.