Mathieu en Lennert verzamelen vinyl: ‘Maandelijks gaat een deel van ons salaris naar nieuwe platen’

Mathieu en Lennert met op de achtergrond een deel van de platencollectie. | Foto: indebuurt Dordrecht

Ze begonnen als tieners met het kopen van cd’s in de muziekwinkel, maar inmiddels hebben ze samen een grote collectie vinylplaten, cd’s en cassettebandjes in huis staan. Mathieu en Lennert verzamelen nu tien jaar platen en hebben op Instagram meer dan 3000 volgers die hen op de voet volgen.

Toen Mathieu en Lennert elkaar leerden kennen, werd meteen duidelijk dat ze dezelfde muzieksmaak hebben. “Toen ik voor het eerst bij Lennert thuis kwam, zag ik gewoon een kopie van mijn eigen muziekkast staan”, vertelt Mathieu. “We houden voornamelijk van pop- en discomuziek en nummers uit de jaren 80”, voegt Lennert toe.

Het stel ging samenwonen en besloot LP’s te verzamelen en een platenspeler te kopen. Mathieu: “We begonnen bij kringloopwinkels, want daar kon je voor vijftig cent een plaat scoren. Maar platen werden steeds populairder en artiesten brengen hun muziek nu ook op vinyl uit. Daarom zijn we vaker nieuwere platen gaan kopen.”

In de kast stonden eerst plantjes, maar die plek wordt nu ingenomen door platen

Grote kast in de woonkamer

Lennert: “Ik denk dat we zeker 3000 LP’s hebben. Maandelijks gaat een deel van ons salaris naar nieuwe platen. Een gedeelte staat bij ons in een kast in de woonkamer en een kamer op de eerste verdieping staat ook vol muziek. In de kast stonden eerst plantjes, maar hoe meer platen we verzamelden, hoe meer plek werd ingenomen door vinyl. Dat komt ook omdat we van sommige artiesten meerdere versies van hetzelfde album hebben.”

Keerzijde van de populariteit

Mathieu: “Vinyl is de laatste jaren weer heel populair en daar zit ook een keerzijde aan. Platen zijn prijziger en artiesten weten er gebruik van te maken. Zo komen er vaak meerdere versies van hetzelfde album uit. De plaat heeft dan een andere kleur of cover. Of er staan nét wat meer nummers op. Superslim natuurlijk, want als verzamelaar koop je ze allemaal. We trappen er zelf ook in.”

Favoriete artiesten

Lennert: “We hebben veel verzamelingen. Het begon bij Donna Summer en Diana Ross, want die zagen we bij de kringloopwinkels. We hebben ook een Songfestival verzameling en zijn weg van Janet Jackson, Cher en Kylie Minogue. Van Kylie Minogue verzamelen we echt alles. Van haar nieuwe album hebben we meerdere platen, cd’s, cassettebandjes en zelfs een gesigneerde versie.”

De tekst gaat verder onder de foto’s. Foto’s: indebuurt Dordrecht

Favoriete platen

Op de vraag wat hun favoriete platen zijn, komt niet direct een antwoord. “Dat is alsof je kiest wie je favoriete kind is”, zegt Lennert lachend. Mathieu reageert: “Als ik moet kiezen, ga ik voor een plaat van ABBA. Dat is een gelimiteerde editie van Voulez-Vous die in 2012 werd uitgebracht voor Record Store Day. De plaat is blauw en heeft glitters, echt heel mooi. Op de cover staat dat er 5000 van zijn gemaakt.”

Lennert: “Ik ben ook heel trots op een plaat van Kylie Minogue. Toen ze vijftig jaar werd gaf ze een feest en alle uitgenodigde gasten kregen een singeltje als cadeau. Alleen de mensen die daar waren, hebben zo’n plaat. Maar wij hebben er ook één weten te vinden en dat vinden we heel bijzonder. Hoeveel het kostte? Ik kan je vertellen dat de verkoper er goed aan heeft verdiend.”

Platen kopen

“We proberen zoveel mogelijk vinyl in de winkel te kopen”, vertelt Lennert. “Velvet bij Het Magazijn is één van onze vaste adressen. De eigenaren weten precies wat we leuk vinden en we kunnen er platen aanvragen. Onze favoriete artiesten liggen namelijk niet standaard in de winkel.”

Mathieu: “Onze familie en vrienden weten dat we platen verzamelen en met Pakjesavond weten ze precies wat voor surprise ze voor ons kunnen maken. Ook krijgen we cadeautjes die gerelateerd zijn aan onze platencollectie, zoals onderzetters in de vorm van vinyl. Maar een plaat krijgen we nooit. Die kopen we toch echt zelf en bestellen we soms al maanden van tevoren.”

Volgers op Instagram

Zeven jaar geleden begonnen Lennert en Mathieu met het delen van hun collectie op Instagram. Inmiddels hebben ze meer dan 3000 volgers op Les Amoureux Musicales. “We weten dat er verzamelaars zijn met een veel grotere collectie, maar we vinden het leuk om te doen. Er staat hier thuis altijd een muziekje aan. We gaan graag naar concerten, maar door vinyl hebben we ook een mooie muziekbeleving bij ons thuis.”

Lees meer verhalen van Dordtenaren:

Meer in deze categorie

Dordtenaar van de Week

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

Ga naar “Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’”

Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

  • Sportboulevard Dordrecht
  • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht