Maarten speelt al 72 jaar klarinet bij de Dordtse Phil

Door Karlijn Goorts 14 november 2017

Maarten van der Klei is 86 jaar oud en van al die jaren maakt hij al 72 jaar muziek. Of moeten we zeggen: speelt hij klarinet want dat is het enige instrument dat hij heeft bespeeld. En wie denkt: zo, nou 86 jaar dan zal hij nu vast wel gestopt zijn. Nee hoor, hij speelt nog altijd vrolijk door bij Phil Good van het Dordrechts Philharmonisch Orkest. En daar wordt hij op handen gedragen, weet zijn vrouw te vertellen. “Het voelt ook echt als een familie”, vertelt Maarten. “Het gaat over veel meer dan muziek alleen.”

Hij noemt het ook wel een vriendenclub, de Phil. Dat zou betekenen dat de groep uit tweehonderd vrienden bestaat want de Dordtse Phil bestaat al vanaf 1925. Sinds1945 zit Maarten erbij. “Mijn oom zat in het bestuur van de Phil. Vroeger kwam er een bode van het Ziekenfonds langs de deur. Die man was muzikant en zat bij de Volharding hier in Dordt. En hij probeerde mij over te halen om bij hen muziek te leren maken.” Maarten lacht: “Maar dat ging natuurlijk nooit gebeuren, want ja: mijn oom zat bij de Phil. En hij zei: ik ga jou klarinet leren spelen. Dus moest ik iedere dag twee huizen verder bij ome Herman repeteren. Uiteindelijk kwam ik bij de Phil terecht.”

Ouder worden hoort er nou eenmaal bij

Nu, 72 jaar later, zit hij nog altijd bij het Dordtse orkest en als het aan hem ligt, is hij er voorlopig nog niet weg. “Ja kijk, de dingen gaan langzaam aan wat moeilijk, maar dat is nou eenmaal zo. Dat heb je te accepteren. Laatst probeerde ik mijn fietsband te plakken, maar dat ging niet meer zoals ik dat wilde. Zo kwaad word ik dan, maar daar heb je uiteindelijk niets aan.”

‘Heel de Phil is gek op hem hoor want hij wordt op handjes gedragen’

Volgens zijn vrouw worden mannen als Maarten niet meer gemaakt. “Heel de Phil is gek op hem.” Hoewel hij dat van zichzelf nooit zou zeggen, krijgt Maarten een lach op zijn gezicht als hij dat hoort. “Ja, dat zeggen ze ja. We doen ook veel voor elkaar. Als er iemand moet verhuizen, dan helpen we meteen.”

Het verhaal gaat verder onder de foto.

maarten van der klei, dordtenaar van de week Philharmonisch orkest
Foto: Dordrechts Philharmonisch Orkest

Muzikale familie

Sinds een lange tijd is hij bij Phil Good te vinden, een van de orkesten van het Dordrechts Philharmonisch Orkest. Daar kan hij op zijn gemak muziek maken, op zijn klarinet natuurlijk want andere instrumenten liggen hem niet. “Ik heb het wel geprobeerd, maar ik kan het niet. Terwijl mijn zoon bijvoorbeeld van klarinet naar trombone is gegaan. En zijn vrouw speelt klarinet en sax.” Ooms, zoons, schoondochters, kleinzonen; muziek maken zit duidelijk in de familie. Op zaterdag 18 november heeft Maarten nog een muzikale middag gepland staan. “Nou ja, ik heb de aanzet gegeven want ik kan zoiets natuurlijk niet zelf regelen”, vult hij aan. Vier verschillende orkesten uit de regio treden die dag op. “Het leek me heel gezellig om zo’n middag te organiseren en er was veel belangstelling voor. Al snel hadden we de vier orkesten geregeld.”

Muzikale middag

De muzikale middag is in het BeneVia Muziekcentrum op zaterdag 18 november van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is helemaal gratis en iedereen mag gaan luisteren.

Tip

Ken jij een stadsgenoot met een leuk verhaal die ook Dordtenaar van de Week zou moeten worden? Laat het ons weten!