Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lucienne is vioolbouwer: ‘Toen ik acht jaar was, maakte ik al kleine bamboefluitjes’

Door Jip 30 juni 2020

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer ging ze op bezoek in het atelier van Lucienne van der Lans, vioolbouwer in Dordrecht.

De officiële naam van dit beroep is Luthier, wat betekent: strijk- en tokkel-instrumentenbouwer.
Lucienne is geboren en getogen in Hendrik-Ido-Ambacht. Ze groeide op in een groot muzikaal gezin, waar veel met elkaar gemusiceerd werd. Daarom had ze al op jonge leeftijd een grote belangstelling voor muziekbouw en maakte ze op haar achtste bamboefluitjes en andere kleine instrumenten. Op latere leeftijd ging ze mee op muziekkampen, eerst als cursist en later als docent. Het was op één van deze zomerkampen dat iemand haar adviseerde, vanwege haar grote belangstelling voor de muziekbouw, om de vioolopleiding te gaan volgen. Dit bracht wel met zich mee dat ze zelf viool moest leren spelen. Zo gezegd, zo gedaan: in 1984 begon ze aan de opleiding in België.

Begin van de liefde

In 1985 kwam Wout Bosma, echtgenoot van Lucienne, op de opleiding in België terecht. Hij zat een paar banken achter Lucienne in de klas en vond haar wel een héél erg leuk meisje en besloot met zijn gitaar een lied speciaal voor haar te spelen. Dat dit uiteindelijk effect heeft gehad, is duidelijk als je het echtpaar samen in de werkplaats met de instrumenten aan de gang ziet. Wout vertelt lachend: “We noemen onszelf weleens een gemengd bedrijf. Zij doet de vioolafdeling en ik de gitaren.”

Het verhaal gaat verder onder de foto. 

De handgemaakte violen van De Luthiers. | Foto: LP

Koningsdag 2015

Een hoogtepunt voor Lucienne is toch wel dat ze de Amalia-viool heeft gebouwd en deze ook persoonlijk mocht overhandigen aan het koningspaar, tijdens de viering van Koningsdag 2015 in Dordrecht. “Het blijft een hele bijzondere en onvergetelijke gebeurtenis en heeft ons daarna ook leuke klandizie opgeleverd.” Maar waar is de Amalia-viool terecht gekomen? Lucienne: “Het was wel even moeilijk om in die tijd de lippen op elkaar te houden, omdat ik de plannen al in het diepste geheim aan het bespreken was met het Koningshuis. Koningin Maxima is ambassadrice van ‘Méér Muziek in de Klas’ en heeft de Amalia-viool aan het talenten depot geschonken.” Dit is een stichting voor kinderen met een bijzonder muzikaal talent die geen instrument kunnen bekostigen en hier gebruik van mogen maken. Lucienne is trots dat op deze manier muziek verbind, maar bovenal leuk is. Lucienne: “Dat is het doel. Plezier ontwikkelen in het bespelen van een instrument bij kinderen. Zoals bijvoorbeeld het Leerorkest Drechtsteden. Dat is uit dit alles ontstaan.”

Paardenhaar in diverse kwaliteiten voor de strijkstokken. | Foto: LP

‘In deze periode zijn er veel mensen die het bespelen van een instrument weer hebben opgepakt’

Gevolgen van de coronacrisis

De coronacrisis heeft De Luthiers ook geraakt. Lucienne runt naast het atelier ook nog een B&B en zag de reserveringen in één dag verdwijnen. “We hebben deze maanden gebruikt om airco in de B&B te realiseren, zodat het goed vertoeven is voor onze gasten deze zomer.” Ook de professionele musici hielden de hand op de knip. “Tot onze verrassing zijn er deze periode veel mensen geweest die hun oude hobby hebben opgepakt en weer een instrument zijn gaan bespelen. We zijn dan ook enorm druk geweest met het restaureren hiervan.”

In 2017 waren De Luthiers winnaar van de Nederlandse Bed & Breakfast prijs. | Foto: LP
Française Gaelle, begonnen als stagiair en nu in vaste dienst bij De Luthiers. | Foto: LP

Bekende artiesten

Het uitzoeken van een instrument is een ervaring. Het lijkt een beetje op kleding kopen, want er is een heuse ‘paskamer’ waar je het instrument kunt proberen. Door de jaren heen wisten vele bekende en onbekende musici De Luthiers in Dordrecht te vinden. “We hebben wel eens iets voor Toots Thielemans mogen maken en een gitaar voor Ilse de Lange, dat was ook heel bijzonder.” Ik mag nog even rondneuzen in het atelier en de B&B en vermoed dat ik deze zomer een viool ga aanschaffen en me heerlijk in de B&B laat vertroetelen door Lucienne.

Liefs van Jip

Bekijk ook:

Verhuisd voor de liefde: Anne-Sophie en Tim leerden elkaar kennen in nijlpaard en luipaard kostuum

We vinden het heerlijk om weg te zwijmelen bij romantische verhalen. En het is nóg leuker als zo’n r...

Sanne en Armando bouwen hun droomhuis in een oude apotheek op de Voorstraat

Zodra ze het verwaarloosde pand op Voorstraat 121 binnen liepen, wisten Sanne en Armando het: dit wo...

adv.