Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jip sprak met Fiona over het ondernemer zijn en de mannen in haar leven

Door Jip 12 november 2019

Fiona Stoger-Buitenhuis is vierendertig jaar geleden geboren op Aruba en sinds zeven jaar ondernemer. Ze had nog nooit één druppel koffie gedronken, maar hoor je nu de naam Fiona dan verbind je deze onmiddellijk met Coffeelicious: de populaire ontbijt- en lunchroom in Dordrecht, met meerdere vestigingen in diverse steden in Nederland.

“Dat het voor een buitenstaander soms lijkt alsof alles wat ik aanraak in goud verandert, daarvoor heb ik twee sleutelwoorden: keihard werken”, vertelt Fiona terwijl ze van haar koffie nipt. “Ik maak weken van honderd uur en weinig slaap. Ik sta altijd aan. Waar ik ook ben of wat ik ook doe, het is altijd Coffeelicious. Familie is voor mij een prioriteit, daarom waak ik ervoor om bijvoorbeeld bij een familieavond te zijn. Hobby’s heb ik niet, ik heb daar gewoonweg geen tijd voor. Soms eis ik van mezelf tijd op. Even ruimte maken om van simpele zaken te genieten, zoals een drankje doen met een vriendin, een dagje uit met mijn nichtje of een fijn bezoek aan de kapper of schoonheidssalon.”

Zo ontmoette Fiona haar man Marc

Vriendschappen onderhouden is best lastig als je altijd aan het werk bent en daardoor af moet laten weten, constateert Fiona. Je verliest vriendschappen. Ondernemen eist ook zijn tol. “De vrienden die mijn man Marc en ik hebben, zijn veelal ook ondernemers. Dit is fijn. Je weet van elkaar wat er speelt als de plannen plotseling wijzigen.” Maar hoe komt Fiona aan ‘haar Marc’? Ze moet lachen. “Oh dat ga ik je vertellen, mijn eerste ontmoeting met Marc is zo’n grappig verhaal! Marc en ik hebben elkaar ontmoet doordat gemeenschappelijke vrienden een blind date voor ons hadden geregeld. Vanaf het moment dat ik Marc zag, was ik een soort van betoverd. Ik kon maar één ding bedenken toen ik die avond naar huis toe reed: die is voor mij! Met deze man ga ik trouwen en kinderen krijgen.”

Onverwacht vroege bevalling

En inmiddels is dat sprookje werkelijkheid geworden. “Naast het feit dat Marc en ik een echtpaar vormen zijn we ook collega’s. In het begin van Coffeelicious liep alles een beetje door elkaar. Maar nu hebben we duidelijke afspraken en een taakverdeling. Dit werkt heel goed. Marc beschikt over zo’n enorme dosis humor. Dit vind ik zo leuk aan hem!” De kinderwens ging ook in vervulling. “Dolgelukkig waren we toen ik in verwachting was van kleine Harvey. Maar na eenendertig weken kondigde de bevalling zich totaal onverwacht aan. Werkelijk, je hebt geen idee in wat voor een zware tijd we toen belandden.” Fiona kijkt uit het raam terwijl ze in gedachten terug gaat naar de geboorte van haar zoon. “Weet je, het grijpt me nog altijd aan als ik hieraan terugdenk, de enorme spanning waarin we verkeerden.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Fiona en Harvey aan het werk. | Foto: LP

De periode na de bevalling

Na dagen tussen hoop en vrees geleefd te hebben, kwamen de verlossende woorden: Harvey mocht vanuit het ziekenhuis in Rotterdam weer terug naar het ziekenhuis in Dordrecht. “Ik ben ook meteen weer gaan werken. Eigenlijk binnen drie uur na de bevalling was ik de salarissen voor het personeel al aan het overmaken. Dit had ik allemaal nog willen overdragen voor de bevalling begon, maar ik was totaal overvallen. De periode na Harvey’s geboorte moest ik thuisblijven en een beetje bijkomen, maar dat was gewoon geen optie voor me. Ik moest zo verschrikkelijk huilen als ik aan mijn kleine vechtende mannetje dacht. Werken hield me op de been en gaf kracht om naar het ziekenhuis gaan. Dag in dag uit. Zo zag mijn leven eruit in die tijd.”

Sociaal ventje

De glimlach op haar gezicht komt terug als ze opgetogen vertelt dat Harvey afgelopen maand zijn vierde verjaardag heeft gevierd. “Hij is een heel sociaal ventje en onlangs aan zijn basisschoolcarrière begonnen! School vindt hij überhaupt fantastisch! Nu we het er toch over hebben, zijn eerste verjaardagspartijtje zal dan ook hoogstwaarschijnlijk geen ‘koekhappen’ worden”, zegt de schaterlachende Fiona. “Ik denk eerder aan een workshop Freakshakes* maken. Dat zijn leuk aangeklede milkshakes met gebak, ijs, saus, snoep en slagroom.”

De tekst gaat verder onder de foto.

De nieuwe Coffeelicious Bakery | Foto: LP

De toekomst

“Of jullie nog nieuwe plannen kunnen verwachten? Jazeker, er staat nog genoeg op de planning. Mijn ondernemersbloed is altijd in beweging!”

Lees ook: 

Corrie van der Waal was 43 jaar de eigenaresse van Chocolaterie De Brug/Littepit

Veel Dordtenaren kennen Corrie van der Waal door haar snoepwinkeltje, Chocolaterie De Brug, ook wel ...

Tof! Sjoerd de Straatbarbier geeft daklozen een gratis knipbeurt

Wat doe je als je jouw passie voor knippen wilt combineren met het helpen van mensen met minder geld...

adv.