Jeugdvriendinnen Annet en Mariël: ‘Mensen denken soms dat we tweeling zijn’

Annet en Mariël met een foto van toen ze 9 jaar oud waren. | Foto: indebuurt Dordrecht

“Dat was bij Annet in de slaapkamer aan de Boeroestraat”, zeggen de vriendinnen als ze een oude foto bekijken. Annet Molegraaf-van Leeuwen en Mariël van Boxtel-Apon kennen elkaar sinds de kleuterklas en zijn al veertig jaar bevriend. Toch was er een tijd dat ze elkaar minder spraken.

De vriendinnen leerden elkaar kennen op de voormalige Louise de Colignyschool aan de Noordendijk. Ze weten niet meer precies hoe het contact begon, maar wel dat het meteen klikte. Mariël: “Annet woonde vlakbij school, in de Boeroestraat. Tussen de middag at ik vaak bij haar en dan stonden er wentelteefjes of pannenkoeken op tafel. Heerlijk, vond ik dat!” Annet voegt toe: “Mijn moeder kwam me altijd met de hond van school halen en Mariël liep dan vaak mee. Ik heb geen broers of zussen en daarom was het extra gezellig als ze er was.”

Giechel en Friemel

De jonge meiden werden door docenten ook wel Giechel en Friemel genoemd, omdat ze altijd lol hadden. “Op de basisschool ben ik één keer uit de klas gestuurd, omdat ik de slappe lach had”, vertelt Mariël. “We zaten eigenlijk altijd naast elkaar en dat zorgde wel eens voor lachbuien.” Annet: “We zaten ook altijd vooraan, dus de juf of meester kon ons goed zien.”

Op vakantie

Ook na schooltijd en in de vakanties zagen de vriendinnen elkaar vaak. Mariël: “Omdat Annet geen broers en zussen heeft, mocht ik vaak mee op vakantie. Dan huurden haar ouders een huisje voor vier en was er een plekje over.” Annet: “Mijn ouders hadden een vaste caravan op een camping in Noordwelle. Mariël en ik waren daar in het weekend vaak te vinden. We kennen elkaars familie dan ook goed.”

Lees verder onder de foto’s >>

Grotere vriendengroep

Jarenlang zagen ze elkaar bijna iedere dag, totdat ze allebei voor een andere studie kozen. Mariël wilde doktersassistent worden en Annet ging het voorbereidend hoger beroepsonderwijs (vhbo) doen, waarna ze voor de PABO koos. Mariël: “Het vhbo en de opleiding voor doktersassistent volgden we op dezelfde school aan het Steegoversloot. We zaten niet meer in dezelfde klas, maar zagen elkaar nog wel. Hier is een grote vriendengroep ontstaan waarmee we nog steeds contact hebben en op vakanties gaan.”

Er werd geroepen waar de tweeling ook al weer zat

Tweelingzussen?

Annet en Mariël voelen als zussen voor elkaar, maar delen geen bloedband. Toch wordt regelmatig gedacht dat ze familie zijn. Of zelfs een tweeling! “Een aantal jaar geleden waren we bij Restaurant ZWART in Breda. Hier kon je in het pikdonker eten. Op een gegeven moment riep de bediening waar de tweeling ook alweer zat. Toen niemand reageerde, werd duidelijk dat het om ons ging. Bij binnenkomst dachten ze dat we tweelingzussen waren.”

De tekst gaat verder onder de foto >>

De ’tweeling’ bij Restaurant Zwart. | Foto: privé

Een blik is genoeg

“We hebben dezelfde kapper, zou dat het zijn? Of misschien is het ons lachje”, bedenkt Annet zich. Mariël: “We hadden zo zussen kunnen zijn, hoor. We hoeven maar naar elkaar te kijken en we weten wat de ander denkt. Dat komt vast omdat we elkaar al zo lang kennen.” De kinderen van de vriendinnen gaan ook goed met elkaar om. Annets dochter vertelt dat ze Mariël aanspreekt als tante en haar dochter als nichtje ziet.

Terug naar Dordt

De twee vriendinnen wonen vlakbij elkaar in Dordrecht, dus ze zoeken elkaar regelmatig op. Dat was een periode niet het geval toen Mariël met haar partner in Monster woonde. “Op een gegeven moment voelde ik dat ik terug naar Dordt wilde”, vertelt ze. “Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar ik moest terug. En daar ben ik uiteindelijk heel blij om.” Annet: “Ik stond natuurlijk te juichen toen ze terugkwam, want we zagen elkaar minder dan één keer per maand. Zelfs na al die jaren hebben we nog genoeg om te delen. Bij ons is het nooit stil.”

Oproepjes

Het lijkt Annet en Mariël leuk om hun oude klasgenoten van de Louise de Collignyschool (groep 8 1989/1990) weer eens te spreken. Zat jij bij hen in de klas? Laat dan een reactie achter onder de post op Facebook of stuur een mailtje naar [email protected]. Dan sturen we het naar de vriendinnen door.

Lijkt het jou óók leuk om te vertellen over een vriendschap? Stuur dan een e-mail naar [email protected] en wie weet schrijven we een artikel over jullie bijzondere band.

Meer verhalen van Dordtenaren:

Meer in deze categorie

Dordtenaar van de Week

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

Ga naar “Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’”

Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Chocomel of Fristi van € 0,75 voor € 0,39”

Chocomel of Fristi van € 0,75 voor € 0,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Delicatessenwinkel”

Medewerker Delicatessenwinkel

 • Van Pelt Delicatessen
 • Parttime
Ga naar “Leerkracht groep 1/2”

Leerkracht groep 1/2

 • Parttime
Ga naar “Tandartsassistent”

Tandartsassistent

 • Dentiz mondzorg Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Krantenbezorger (2-16 uur)”

Krantenbezorger (2-16 uur)

 • DPG Media
 • Parttime
Ga naar “Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin”

Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin

 • Randstad
 • Parttime