112-fotograaf Jeroen Verbueken: ‘Mijn werk is echt fantastisch’

Door Karlijn Goorts 10 januari 2017

Eindelijk staat hij een keertje aan de andere kant van de camera. Jeroen Verbueken snelt samen met Etienne Busink heel Dordt door om foto’s te maken van evenementen en 112-gevallen. Onder de noemer Fotopersburo Busink zijn hun foto’s regelmatig te vinden in De Stem van Dordt en AD de Dordtenaar. Jeroen maakt niet alleen foto’s, hij verleent ook EHBO en laat dát nou net heel handig zijn als je een 112-fotograaf bent. 

Zo heeft hij een man uit de sloot gevist en twee mensen op straat gereanimeerd. “Eentje leeft nog, de ander niet”, zegt Jeroen nuchter. Een lekkere binnenkomer. “Tsja, het vak maakt je wel hard. Je ziet zo ontzettend veel als je altijd maar op 112-meldingen afgaat.”

Er klinkt een harde piep. Een geluid dat tijdens het interview regelmatig te horen is. Jeroen kan het niet laten om even te spieken op het schermpje. “O kijk, nu is er ergens een brandje, maar heel erg is het niet denk ik.” Alsof hij gerustgesteld is, zakt hij terug in de bank. “Wat was ik aan het vertellen… O ja: je weet nooit waar je in terecht komt als je op een melding afgaat. Rellen, schietpartij, kindje aangereden, brand, ongeluk”, somt hij op. “Je rijdt echt het onbekende in.”

Veiligheid eerst

Jeroen kan EHBO verlenen en dat komt zijn werk niet altijd ten goede. Zo kwam hij ooit als eerste bij een ongeluk aan waarbij een mevrouw zwaargewond was geraakt. “Ik parkeerde mijn auto midden op de weg zodat mevrouw veilig lag. Het regende keihard dus ik ben met een paraplu boven haar gaan zitten en heb wat eerste hulp verleend. En wat gebeurt er dan? Juist ja: een andere fotograaf komt ter plekke en maakt foto’s. Zo gaat dat, maar bij mij gaat veiligheid en hulp altijd boven de camera.”

Dikke maatjes

Als je het over Jeroen hebt, heb je het eigenlijk automatisch over Etienne Busink. De twee zijn inmiddels onafscheidelijk. “Etienne heeft echt een hart van goud”, zegt Jeroen serieus. “Ik ben hem ook echt zo dankbaar. Hij heeft de perskaarten voor me geregeld, een auto en nog zo veel meer.”

jeroen verbueken en etienne busink

Etienne had 20 jaar geleden een relatie met de zus van Jeroen. Zo hebben ze elkaar leren kennen. “Etienne moest wat foto’s maken in de winkel van mijn moeder en hij nam mijn zus er meteen bij”, zegt Jeroen hard lachend. “Daarna kwam hij eigenlijk niet meer van me af. Ik ging met hem mee naar allerlei redacties en daar ging ik dan koffie zetten voor de mensen.”

Afgekeurd

Jeroen leerde het vak van Etienne, maar hij was tegelijkertijd werkzaam als elektromonteur. Toen hij 30 jaar werd, bleek in het ziekenhuis dat hij reumatoïde artritis heeft. Hij werd 100 procent afgekeurd en vulde zijn dagen met klusjes doen in verzorgingstehuizen.

In de tussentijd maakte hij ook foto’s voor Etienne. “Eigenlijk waren ze allemaal slecht, maar heel af en toe zat er een goede tussen en die kon Etienne dan gebruiken.” Tot op de dag van vandaag krijgt Jeroen een kick als zijn foto’s gebruikt worden in de krant. “Hier, moet je kijken”, hij haalt een stapel kranten tevoorschijn. “In al deze kranten staat een foto van mij en ik bewaar ze allemaal.”

“Dit werk is ook echt fantastisch om te doen. Het blijft spannend want een 112-melding kan je dag verzieken of geweldig maken. En”, benadrukt hij met een glimlach. “Je mag als fotograaf altijd net wat meer dan een ander.”

Agressie

In zijn werk ervaart Jeroen ook nog regelmatig agressie. “Kijk, als er een kindje op straat gereanimeerd wordt en je staat erbij als fotograaf is iedereen nog geïnteresseerd in wat je doet. Maar zodra het kindje doodgaat”, Jeroen trekt zijn wenkbrauwen op, “dan keert opeens iedereen zich tegen je en vinden ze het belachelijk dat je er bent.” Hij zucht. “Maar goed, ook dat hoort bij mijn vak.”

Alle foto’s van Jeroen en Etienne zijn te vinden op www.112drechtsteden.nl en op hun Facebookpagina.

Dordtenaar van de Week

Ken jij een stadsgenoot met een leuk verhaal die ook Dordtenaar van de week zou moeten worden? Laat het ons weten!

adv.