Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jay is 12 jaar en nu al wereldkampioen!

Door Lisanne Doff 14 januari 2020

Jay Stigter zit in groep 8 van de basisschool en weet al precies wat hij gaat doen op de middelbare school: de sportklas. Hij heeft namelijk een bruine band in karate en is wereldkampioen in zijn leeftijdscategorie.

“Ik ben met karate begonnen, omdat mijn vader het doet”, vertelt Jay. “Vanaf dat ik vier jaar oud ben, ga ik al naar karate. Ik vind het leuk, omdat je zelfverdediging en respect leert. Ik weet hoe ik mezelf kan beheersen. Als ik soms boos ben, wil ik eigenlijk slaan. Maar door karate weet ik beter hoe ik daarmee om moet gaan. En het is heel fijn dat ik door het sporten een goede conditie krijg.”

Vader als coach

Omdat Jay al jarenlang aan karate doet, heeft hij inmiddels de bruine band gehaald. “Ik train bij Karate Instituut Wairando in Dordrecht en doe soms ook mee met de grote mensen. Ik wil graag nieuwe dingen leren voor mijn volgende band. Mijn vader helpt me daarbij, want hij is coach bij Wairando. We trainen voor examens en wedstrijden. Wedstrijdkarate vind ik het leukst om te doen en hier ben ik dan ook goed in. Dat kan ik het beste uitleggen als vrijvechten. Je doet de wedstrijden op een tatami (Japanse mat, red.) en moet zorgen dat je sneller bent dan je tegenstander en uiteindelijk meer punten weet te behalen door verschillende stoot- en traptechnieken.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

Jay (links) blokkeert een aanval van zijn tegenstander. | Foto: JHFOTO

Mooie prijzen

Jay heeft al verschillende prijzen gewonnen. Het zijn er volgens hem te veel om op te noemen. Toen hij de titel van Nederlands Kampioen haalde, werd hij uitgenodigd voor andere wedstrijden. Onder andere het EK in Portugal en het Open NK in Nederland. Op het EK in Portugal behaalde hij een bronzen medaille, waardoor hij in aanmerking kwam voor de Wereldkampioenschappen. Dit jaar wist hij ook de gouden medaille op het Open NK te halen.

Wereldkampioenschappen

“Ik moest een hele week vrij vragen van school voor de Wereldkampioenschappen in Engeland. Samen met mijn vader en mijn leraar Robbin Ooms hebben we een hotel geboekt. De dagen voor de wedstrijden hebben we veel getraind, zodat ik klaar was voor de wedstrijd. Ik ben van te voren altijd zenuwachtig, maar als ik eenmaal op de mat sta, voel ik me rustig. Dat heb je nodig, want je moet goed kijken wat je tegenstander gaat doen.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: Wim Stigter

Politieagent

Jay kwam na een reeks wedstrijden in de finale terecht en stond na een minuut al met 5-0 voor. “Ik ben het beste in aanvallen en ik kon mijn tegenstander steeds in zijn aanval pakken. Uiteindelijk had ik acht punten en won ik goud op het WK! Ik wil nog heel lang doorgaan met karate en hoop dat ik het rond mijn achttiende kan combineren met werk en de politieschool. Ik wil graag bij de politie en denk dat het handig is dat ik mezelf kan verdedigen door karate. Zolang ik het leuk blijf vinden, ga ik ermee door. Maar nu ga ik me eerst voorbereiden op het EK in Cyprus van november 2020.”

Lees ook: 

Wow! Floris woonde als enige Nederlander zes maanden lang tussen de Samoerai

Wie kan er nou zeggen dat ze zes maanden in een Japanse dojo hebben gewoond? Floris Eland is waarsch...

Pretparkfan Simon heeft al in 1081 (!) verschillende achtbanen gezeten

Er zijn veel mensen die pretparken leuk vinden, maar niet iedereen reist de hele wereld over om zove...

adv.