Henk (82) is imker in Dordrecht: ‘In de Biesbosch staan ideale planten voor bijen’

Henk bij zijn vijf bijenkasten op Tuinvereniging Kringloop. | Foto: indebuurt Dordrecht

Bij Tuinvereniging Kringloop wordt al meer dan veertig jaar gifloos getuinierd, waarvan 25 jaar aan de Wieldrechtse Zeedijk. Ook is er plek voor vijf imkers om hun eigen bijen te houden. Henk Rosenquist (82) is hier één van. Hij heeft vijf bijenkasten waar plusminus 200.000 honingbijen wonen en werken. “Ik ken ze allemaal bij naam”, grapt hij.

Ongeveer twaalf jaar geleden kreeg Henk zijn eigen plek bij de tuinvereniging. Verstopt tussen veel bomen, en alleen bereikbaar via een smal paadje, kom je bij de bijenstal terecht. “Die heb ik zelf in elkaar getimmerd”, vertelt hij. Bij de tuinvereniging mogen imkers maximaal vijf kasten gebruiken. In één kast zitten tussen de 20.000 en 40.000 honingbijen, dus hier zitten er minimaal 100.000.”

Eigen bijenzwermpje

Toen Henk met pensioen ging, kon hij niet stil blijven zitten. Rond zijn 68e begon hij aan een cursus om imker te worden. “Ik heb altijd interesse gehad in de natuur. Bijen vond ik extra boeiend. Vooral omdat ze zo belangrijk zijn voor de mens en ons voedsel. Ook het hele proces van de geboorte tot eind fascineert me. Toen ik klaar was met de cursus, kreeg ik eigen bijenzwermpje mee. Zo is het begonnen.”

Je kunt verder lezen onder de foto >>

Henk bouwde zijn eigen bijenkasten. | Foto: indebuurt Dordrecht

Het verschil tussen bijen en wespen

Bijen en wespen worden vaak met elkaar vergeleken, maar zijn toch heel anders. Allereerst produceren wespen geen honing. De larven worden gevoed met eiwitten door gevangen insecten. “Een ander groot verschil is het steken”, vertelt Henk. “Wespen kunnen zo vaak steken als ze willen. Bijen kunnen dit slechts eenmalig doen. Zij verliezen, in tegenstelling tot wespen, hun angel en leggen daardoor het loodje. Het is voor hen hun laatste redmiddel om hun bijenzwerm te verdedigen.”

Aspirant-imker

Henk noemt zichzelf een aspirant-imker. Hij haalt bijenzwermen weg bij mensen thuis en verkoopt de honing van zijn bijen. Geld is nooit zijn drijfveer geweest. “Ik verkoop de honing, maar voor een zacht prijsje. Een aantal jaar geleden had ik in totaal 180 kilo honing, dat was een goed jaar! Thuis gaat er wekelijks een potje honing doorheen. Ik doe het bijvoorbeeld door de yoghurt. Het is erg gezond! Of ik het ook in de thee doe? Nee, want als je honing boven de veertig graden verwarmd, gaan de belangrijke elementen eruit.”

De tekst gaat verder onder de foto >>

Bijen vinden hun huis door middel van een soort GPS-systeem. | Foto: indebuurt Dordrecht

Weinig ingrijpen

Henk wil zo min mogelijk ingrijpen in het natuurlijke gedrag van de bijen en laat ze hun eigen gang gaan. Wel kan hij de bijen sturen. “Ik houd de bijen en koningin in de gaten, check of er geen ziektes zijn en of er genoeg ruimte is. Als de kast te vol wordt en de koningin krijgt zwermneigingen, probeert de imker dit te verhinderen. Dat betekent namelijk dat de koningin met duizenden bijen op zoek wil naar een nieuwe locatie.”

De springbalsemien en krokus zijn favorieten van de bij

Springbalsemien

Omdat de bijen vlakbij de Biesbosch wonen, is er in de buurt genoeg natuur te vinden. “In de Biesbosch vind je veel springbalsemienen, een exoot. Dat zijn planten die van juli tot en met oktober veel nectar produceren en dat is ideaal voor onder andere de bijen. Ook de randen van landbouwgronden voor door verschillende boeren ingezaaid voor de bijen, hommels en vlinders. Een andere favoriet van de bij is de krokus in het voorjaar. Dat komt vanwege het stuifmeel. Nectar en stuifmeel zijn erg belangrijk. Vrouwtjesbijen, de werksters, brengen dit terug naar de kast of korf.”

De werksters zijn erg belangrijk binnen een bijenvolk”, vertelt Henk. “Ze houden de boel schoon, voeden de larfjes en zorgen ervoor dat er nieuwe cellen zijn waar de koningin eitjes in kan leggen. De koningin en darren worden door een hofstaat gevoed, dat is een speciale groep werksters. Ook bewaken de werksters het nest tegen indringers. Omdat een werkster een zwaar leven heeft, worden ze niet oud. Ze werken ongeveer drie weken binnen en drie weken buiten het nest voor het halen van stuifmeel en nectar. Dan zijn ze versleten en gaan dood.”

Bijensterfte

Een koningin is ongeveer vier à vijf jaar lang bevrucht en legt tussen de 1200 en 1800 eitjes per dag. De bevruchte eitjes worden werksters en de onbevruchte eitjes worden darren. “Dat de werksters kort leven, is een normaal proces. Anders zijn er te veel bijen”, legt Henk uit.

Toch heeft de bij de laatste tijd te maken met de bijensterfte. “Dat komt door vermoedelijk gebruik van pesticiden op bloemen en planten. Daardoor gaan de bijen dood. Ook worden bijen bedreigd door virussen en varroamijt. Deze parasiet plant zich voort op de larven. Nog een andere oorzaak van bijensterfte kan de droogte zijn. Bloemen gaan in de overlevingsstand en maken minder nectar aan, waardoor de bij niet genoeg voeding kan halen om de winter te overleven. De imker moet dan bijvoeden.”

Help de bij

Henk hoop dat meer mensen erbij stilstaan hoe belangrijk de bij voor ons is. “Zonder bijen hebben we minder eten en minder bloemen en planten. Leg je tuin niet vol stenen, maar zet er ook een paar bloemen in voor de bij. Of maak een bijenhotel. Die zie ik gelukkig steeds vaker staan.”

Meer verhalen van Dordtenaren:

Meer in deze categorie

Dordtenaar van de Week

Ga naar “Lekker! Oliebollenkraam Monique is weer open: ‘De kraam is mijn tweede thuis’”

Lekker! Oliebollenkraam Monique is weer open: ‘De kraam is mijn tweede thuis’

Ga naar “Dordtse Manouk vliegt voor KLM de hele wereld rond: ‘Elke week in een ander land’”

Dordtse Manouk vliegt voor KLM de hele wereld rond: ‘Elke week in een ander land’

Ga naar “Een ijsje eten met buschauffeurs Mary en Sharon: ‘We zijn collega’s, maar ook moeder en dochter’”

Een ijsje eten met buschauffeurs Mary en Sharon: ‘We zijn collega’s, maar ook moeder en dochter’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Tot 50% korting op zonnebrillen”

Tot 50% korting op zonnebrillen

 • Van Roosmalen Optiek
 • Geldig t/m 30 september 2022
Van Roosmalen Optiek Dordrecht zonnebrillen tips uitzoeken

Topper

Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Krijg Bosch boor of Tefal Easy Fry cadeau”

Krijg Bosch boor of Tefal Easy Fry cadeau

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Winkelmedewerker”

Winkelmedewerker

 • Jet’s Favs
 • Parttime
Ga naar “Medewerker meeting & events”

Medewerker meeting & events

 • Van der Valk Hotel Dordrecht
 • Parttime
Van der Valk Hotel Dordrecht - asperges - indebuurt Dordrecht
Ga naar “Nachtportier”

Nachtportier

 • Postillion Hotel Dordrecht
 • Fulltime
Ga naar “Stagiair(e) Receptie”

Stagiair(e) Receptie

 • EuroParcs Resort de Biesbosch
 • Stage
EuroParcs Resort De Biesbosch
Ga naar “Jeugdzorgmedewerker MBO”

Jeugdzorgmedewerker MBO

 • Stichting Prokino
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Tij Festival 2022”

Tij Festival 2022

 • Van 17 nov t/m 20 nov
Ga naar “Kinderkleding- en speelgoedbeurs”

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

 • 1 oktober 2022
Ga naar “Brocante in de Grote Kerk”

Brocante in de Grote Kerk

 • Van 4 nov t/m 5 nov
Ga naar “Dordtse Cultuurnacht”

Dordtse Cultuurnacht

 • 8 oktober 2022
Ga naar “14e DrechtStadLoop”

14e DrechtStadLoop

 • 6 november 2022