Helena is foodfotograaf: ‘Na de zomervakantie komen de opdrachten voor kerst al binnen’

Helena Procházková. | Foto: indebuurt Dordrecht

Velen dromen er misschien van, maar voor Helena Procházková werd het werkelijkheid. Ze werkt als foodfotograaf, waarvoor ze foto’s van etenswaren maakt, en kan er prima van rondkomen. Via Instagram krijgt ze opdrachten van over de hele wereld. Ook in Nederland en haar thuisland Tsjechië.

“Tien jaar geleden kwam ik voor twee jaar Nederland om hier te wonen en werken. Maar ik ben daarna nooit meer weggegaan”, vertelt Helena. “De cultuur en de hoeveelheid fietsen: ik werd er verliefd op. Ook ontmoette ik hier mijn man voor wie ik naar Dordrecht verhuisde. Ik heb allerlei banen gehad. In hotels, bij restaurants en zelfs in een kaaswinkel, maar het was nooit helemaal wat ik zocht. Toen ik zwanger was van onze zoon stopte ik met werken en ging ik op zoek naar wat ik echt leuk vind. En die passies vond ik. Koken en fotograferen. Dit wilde ik combineren met een nieuwe baan waar ik eigen baas kan zijn en waar ik mijn eigen werktijden kan bepalen.”

Experimenteren

“Toen ik nog in Tsjechië woonde, kookte mijn moeder iedere dag. Ze was er gek op. Ik denk dat ik haar liefde voor koken een beetje heb meegekregen. Mijn man is Turks en daarom ging ik experimenteren met Turkse gerechten. Als het klaar was, maakte ik er met m’n telefoon een foto van. Maar dat resultaat kon beter. Daarom ben ik een week naar Manchester gegaan voor een fotocursus. Elke dag waren we van 08.00 tot 19.00 uur op pad om te fotograferen en te leren hoe we konden omgaan met het licht en de juiste hoeken. Die cursus heeft enorm geholpen.”

Je kunt verder lezen onder de foto’s.

Instagram

“Een paar jaar geleden heb ik gekozen voor een vegan leefstijl en ben ik mijn gerechten gaan delen op Instagram. Ik kook zelf, maak er een foto van en zet het op mijn pagina. Om de foto aantrekkelijk te maken, doe ik aan foodstyling. Dat betekent dat ik het eten er nóg aantrekkelijker uit laat zien. Dit kan door een mooie achtergrond, het opmaken van een gerecht of een paar druppels druppels water zodat het eten gaat glimmen. Grappig genoeg kwamen mijn eerste opdrachten als foodfotograaf uit Tsjechië, via Instagram. In dat land zijn niet zoveel mensen die dit doen. Bedrijven vroegen of ze hun vegan producten naar me mochten opsturen, zodat ik ze kon gebruiken in mijn recepten en er foto’s van kon maken. Zij publiceren het op hun website, in de webshop of in magazines. Door Instagram is het balletje gaan rollen.”

Onwerkelijk

“Het is nog steeds onwerkelijk dat ik er mijn baan van heb kunnen maken. Ik doe nu alles vanuit mijn huisje in Dordrecht. De ene dag werk ik acht uur vanui huis, de andere dag zit ik drie uur de editen in een cafetaria en de andere dag heb ik tijd om met mijn kinderen wat leuks te doen en werk ik in de avond. Het is ideaal. In de woonkamer heb ik een plekje met ‘shooting table’ ingericht waar ik de foto’s maak. De tafel staat vlakbij het raam, zodat ik daglicht kan gebruiken. Dat geeft toch wel het mooiste effect. Op dit moment werk ik alleen met bedrijven die vegan producten verkopen, want daar sta ik zelf volledig achter.”

Je kunt verder lezen onder de Instagram post. 

View this post on Instagram

Zpátky doma ve své kuchyni ♥️ Měsíc na cestách, uff! Jenom restaurace, hotelové snídaně, trdelník, sušenky za volantem na energii, a turecké jídlo 🤪 Režim byl úplně mimo, nedržela jsem intermittent fasting, ani oil-free, se kterým jsem začala, než jsme odjeli. Fakt se divím, že nemám ani kg navíc 😅🥳 Není to ale jenom o čísle na váze, ale hlavně o pocitu, díky IF mám mnohem více energie, lépe spím, a je mi celkově tak lehce a lépe 🤩 Takže začínám znovu IF, první jídlo v 1, a druhé v 5, pak jenom voda a čaj, a vaření úplně bez oleje. Brambory jenom posypu sušeným česnekem, uzenou paprikou, mořskou solí, a peču do křupava, pak namáčím do hummusu, nebo rozmačkaného avokáda. Tofu obalím v teriyaki omáčce, a pak peču na kvalitní non stick pánvi 🙂 Jak to máte Vy, když cestujete?

A post shared by Helena Procházková (@helena.prochazkova) on

Drukke kerstperiode

“Wat de drukste periode in het jaar is? Van vlak na de zomervakantie tot aan de kerst. Bedrijven starten in augustus of september al met hun ideeën voor Kerstmis. En omdat het zo’n drukke periode is, zijn ze er snel bij. Als de scholen beginnen, ga ik aan de slag met de foto’s voor kerst. Christmas cookies, cakes, salades en gerechten voor de barbecue. Ja, je kunt ook vegan barbecueën! Dat doen we met seitan. Dit is een product met een vleesachtige structuur en je kunt het net zo marineren als je wilt. Daarmee kun je prachtige foto’s maken. Maar het meest creatief word ik bij de desserts. Daar kun je mee uitpakken en zo mooi maken als je zelf wilt.”

Vegan bakkerij

“In 2021 ga ik mijn eigen receptenboek uitbrengen in Tsjechië. Een droom die uitkomt. In Tjsechië gaat dat wat makkelijker dan in Nederland. Wat mijn dromen zijn in Nederland? Het lijkt me superleuk om in de toekomst ooit een vegan restaurant of bakkerij te openen. Wie weet.”

Bekijk ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Dordtenaar van de Week

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

Ga naar “Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’”

Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin”

Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin

  • Randstad
  • Parttime
Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

  • Sportboulevard Dordrecht
  • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht