Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Frank startte zijn carrière met foto’s van Sterrenburg en reist nu de wereld rond

Door Stem van Dordt 9 april 2019

Hoewel geboren Dordtenaar Frank Peters (43) sinds augustus 2017 inwoner van het Zeeuwse Groede is, blijft Dordrecht wel ‘zijn stad’ waar hij ‘nog heel vaak komt’. “Een groot deel van mijn familie woont hier en ik heb er zelf meer dan veertig jaar met heel veel plezier gewoond.” 

Dordrecht is in de afgelopen decennia opgebloeid. In de jaren ’80 kon je nog parkeren op het Scheffersplein, dat is nu een fantastisch terrassenplein. We hebben prachtige musea, een uniek historisch centrum, mooie evenementen en de leukste lokale omroep van Nederland, waarom zou je er weggaan.” Omdat zijn vrouw de ambitie had om een Bed & Breakfast te beginnen.

Foto’s van Sterrenburg

Als puber van zestien jaar begon Frank met fotograferen in Sterrenburg. “Wij woonden toen daar, dus maakte ik foto’s van Sterrenburg, maar ook daarachter. Het gebied was nog helemaal open. Later ben ik de binnenstad van Dordrecht gaan fotograferen.” Het mooiste plekje op het eiland vindt de fotograaf lastig kiezen. “De skyline van Dordrecht vanuit zowel Zwijndrecht als Papendrecht is mooi, de Nieuw Haven richting de Grote Kerk ook en Het Hof is schitterend. En Dordrecht heeft een hele unieke polder en de Biesbosch is ook mooi. Heel geschikt voor landschapsfotografie, daarvan staan ook twee foto’s in mijn boek.”

Een eigen boek

Recent kwam Peters’ eerste boek ‘The Story of my Light’ uit. “In 2014 werd ik geselecteerd voor het fotografieboek ‘The Great Photographers of the Dolomites’. Ik fotografeer veel in de Dolomieten, een deel van de Alpen met lieflijke bergweiden en daarboven torenhoge ruige en kale rotswanden die bij zonsopgang en zonsondergang van goud-geel naar oranje-rood kleuren. De Italiaanse uitgever van het boek, ViviDolomiti, had mijn foto’s op internet gezien en gevraagd of ik wilde deelnemen aan het boek waarin de beste fotografen van de Dolomieten verzameld zijn. Een grote eer.”

Verhalen bij de foto

“Na het verschijnen van het boek vroeg hij of ik ook een boek wilde uitbrengen met mijn eigen foto’s. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, maar ik wilde niet zomaar een selectie foto’s in een boek. Ik schrijf ook gedichten en artikelen voor tijdschriften en het leek me mooi om een combinatie te maken door de verhalen achter de foto’s te vertellen. En zo ontstond het idee voor The Story of my Light, waarin je levensverhalen leest bij de foto’s, soms poëtisch, soms grappig en uiteenlopend van euforische momenten tot grote mislukkingen.”

 

Foto: Frank Peters Fotografie en Video
Foto: Frank Peters Fotografie en Video
Foto: Frank Peters Fotografie en Video
Foto: Frank Peters Fotografie en Video

Teleurstelling

In eerste instantie was de fotograaf ‘diep teleurgesteld’ toen hij het eerste exemplaar in handen kreeg. “Het boek was gedrukt in pocket formaat, de foto’s waren veel te donker, het drukraster te grof en er waren nog een paar foutjes in het boek, die ikzelf over het hoofd had gezien. Wat kan ik toch een prutser zijn. Daar stond ik met een paar dozen aan boeken, die ik in die vorm niet durfde te verkopen.”

Tweede uitgave

Nadat Peters de uitgever had overtuigd dat het anders moest, moest de opmaak veranderd worden, anders kon dit niet als groter boek, werd nog een keer de cover veranderd naar hoe deze nu is en kon het boek net voor afgelopen Kerst uitkomen. “Het was een lang en moeizaam proces, maar ik ben super blij met het resultaat. Toen ik het tweede exemplaar in handen kreeg, was ik best een beetje trots.” Momenteel zijn er al plannen voor een tweede boek. “Het is nog zo vers, dat ik daar nog niets over kan zeggen.” The Story of my Light is voor 34 euro te bestellen via frank-peters.nl. Peters is ‘heel blij’ met de reacties. “Die zijn zeer positief, het boek wordt goed ontvangen.”

Dit verhaal is geschreven door Nanda van Heteren voor De Stem van Dordt.

Lees ook:

Zo viel Simone 30 kilo af en begon ze haar eenmanszaak Anders Eten

Het is weleens gebeurd dat Simone Schot in de supermarkt liep, in het karretje van een ander keek en...

Brugwachter Teus gaat verhuizen en wij spraken hem over zijn tijd in Dordrecht

Het moment is daar: Brugwachter Teus moet verhuizen en zijn brugwachtershuisje per 1 april bij de Pr...

adv.