Ela droomt van een toekomst waarin ze mensen redt

Door Stem van Dordt 6 november 2018

De maand november is er voor Ela Hutten uit Dordrecht eentje waar ze lang naar uit heeft gekeken én naartoe heeft getraind. De Wereld Kampioenschappen (WK) lifesaving staan voor de 25-jarige op het programma van 21 november tot en met 6 december. Hiervoor reist zij zowel met het nationale team als met haar club, Reddingsbrigade Dordrecht, naar het Australische Adelaide. 

,,Hier ga ik op mijn beste onderdelen voor a-finales en stiekem hoop ik op een top 5 klassering. Daarnaast wil ik dan op de 100 lifesaver en 100 manikin carry with fins het Nederlands record verbeteren, daar zit ik nu heel dichtbij. Met ons estafetteteam gaan we meestrijden voor de medailles, ik hoop op een medaille.”

Na één training helemaal verkocht

De studente geneeskunde zwemt ‘eigenlijk al haar hele leven, maar sinds tien jaar als lifesaver’. Op haar vijftiende werd ze door een vrouw van het nationale team bij haar zwemvereniging SBS2000 in Breda gevraagd om lifesaving eens te proberen. ,,Na één training was ik helemaal verkocht. Ik deed een paar weken later mee aan de Nederlandse kampioenschappen lifesaving en werd geselecteerd voor het nationale junioren team. Vanaf toen heb ik eigenlijk elk jaar een Europees Jeugd kampioenschap (EJK) gezwommen. En op mijn 18e werd ik geselecteerd voor de senioren ploeg en ben ik sindsdien al op 3 WK’s, 3 EK’s en 1 World Games (Olympische spelen voor niet Olympische sporten) geweest.” Van 26 november tot en met 2 december is het WK interclub, een toernooi voor clubteams waar Reddingsbrigade Dordrecht ook van de partij is. ,,We trainen in Dordt met een hele goede en fijne groep met allemaal hetzelfde doel. En als topsporters moeten we extra hard werken, omdat we naast het sporten ook nog studeren en/of werken.”

De tekst gaat verder onder de foto.

ela-hutten-2-credits-vinnie-de-laat-van-click-united
Foto: Vinnie de Laat van Click United

Kalender

Om te investeren in spullen voor de WK heeft Hutten, samen met het Dordtse team, een verjaardagskalender gemaakt. ,,We wilden graag op een originele manier geld ophalen voor de WK om daar zo goed mogelijk te kunnen presteren. We kenden een goede fotograaf en toen hebben we dit eigenlijk bedacht. Mensen kunnen de kalender bestellen via [email protected].”
Hoewel de lifesaver uitkijkt naar het komende grote evenement, heeft zij ook meerdere mooie ervaringen beleefd in de sport. ,,Zo was de eerste internationale medaille fantastisch. Maar ook de World Games in Cali in 2013 was waanzinnig. Dit zijn Olympische Spelen voor niet Olympische sporters en zo werd je daar ook behandeld. De opening van het toernooi, het Olympisch dorp, alles was aanwezig.”

Divers

Het bijzondere aan lifesaving is in de ogen van de Dordtse dat het ‘een individuele, maar ook een teamsport is met heel veel verschillende onderdelen’. ,,Zo zijn er tien onderdelen in het zwembad, maar ook tien onderdelen op het strand/in zee. Hierdoor is er voor iedereen wel iets bij en kun je ook echt een all-round sporter zijn.” De zwemster vindt zelf de onderdelen met zwemvliezen in het zwembad het allerleukste. ,,Vooral onderwater ga je dan zo hard, dit is gewoon een heerlijk gevoel. Verder vind ik het heel erg leuk dat alle onderdelen echt afgeleid zijn van het echte reddingswerk. Ik studeer zelf geneeskunde en ik vind het mooi dat deze sport meer betekenis heeft dan alleen maar winnen.”

Voorbereiding

Om goed te presteren, is een voorbereiding met training essentieel. Hutten zwemt zo’n vijf á zes keer per week en twee keer per week krachttraining. ,,In de zomerperiode richting een groot toernooi doe ik ook nog een oceantraining.” Dit komt dan vooral neer op zwemmen in het buitenwater.

Dit artikel is geschreven door Nanda van Heteren voor de Stem van Dordt.

Andere Dordtenaren:

Juf Truus Dordtenaar van de week

Juf Truus staat al 37 jaar voor de klas in Dordrecht

Geboren, getogen en gelukkig in Dordrecht, dat is Truus Kloens, onze Dordtenaar van de Week. Je kent...
Single van de week Melanie

Single van de week Melanie: ‘Ik ben een rockchick met een zacht kantje’

Willen je vrienden je koppelen maar vind je liever zelf de ware, ben je al met heel tinderend Dordt ...

adv.