Dit is waarom Daniël geniet van het “boeeee” geroep tijdens zijn worstelshows

Door Stem van Dordt 15 januari 2019

Ontelbare gekneusde vingers, meerdere blauwe ogen, een tennisarm, kleine en iets grotere pijntjes: voor showworstelaar Daniël van Kuijk hoort het erbij. “Er kunnen rake klappen vallen. Showworstelen is geen ballet. Ook als je allerlei valtechnieken kent, blijft zwaartekracht iets dat niet is te faken. Je lichaam krijgt aardig wat te verduren. Toch ben ik nog nooit lange tijd uit de roulatie geweest met een zware blessure. In die zin vallen de fysieke ongemakken best mee.”

De kans op blessures neemt Daniël op de koop toe, want sinds zijn 18e doet hij aan showworstelen. “Mijn vader keek er regelmatig naar in mijn jeugd. Als kleine jongen maakte het op mij wel indruk: al die mannen die elkaar omvergooiden. Hulk Hogan was natuurlijk de bekendste. Een grote vent met een grote snor en een uitbundig karakter: voor de televisie genoot ik daar me volle teugen van. Later ging ik shows in Nederland bezoeken. Zo kwam ik erachter dat een collega aan showworstelen deed. Ik werkte in die tijd in een discotheek. Ik zag iemand lopen die mij bekend voorkwam, maar kon het in eerste instantie niet plaatsen. Ineens realiseerde ik mij dat ik hem vlak daarvoor als showworstelaar aan het werk had gezien. Ik sprak hem erop aan en het bleek te kloppen. Ik kreeg een uitnodiging om eens met hem mee te trainen en zo is het balletje gaan rollen.”

Sport en entertainment

Ruim 13 jaar geleden begon Daniël dus met een nieuwe hobby, die hij omschrijft als een mix tussen sport en entertainment. “Showworstelaars zijn in mijn ogen echte atleten. Ik heb destijds 8 maanden naar mijn eerste wedstrijd toegewerkt. Het is zwaarder en moeilijker dan je denkt. Zelfs een op het oog simpele worp zit ingewikkelder in elkaar dan op voorhand gedacht. Voor klappen opvangen geldt hetzelfde. Langzaam raak je steeds bekender met alle technieken.”

De slechterik

Zijn eerste keer in de ring kan Daniël zich nog goed herinneren. “Vooraf was ik best gespannen, maar ik genoot er ook van. Het publiek kan flink tekeergaan. Aan de ene kant moet je een bepaalde focus behouden, maar aan de andere kant is de charme van showworstelen ook dat er interactie is met de toeschouwers. Ik ben begonnen als ‘face’, dat is de good guy. Die neemt het in de ring altijd op tegen een slechterik. In de huid van de slechterik kruip ik tegenwoordig. Dus nu is het zo: hoe harder er boegeroep voor mij klinkt vanuit het publiek, des te beter heb ik het gedaan. Een beetje uitlokken, een mikpunt zoeken in de zaal, de tegenstander extra uitdagen of martelen: op die manier komen er emoties los.”

Stadion met 80.000 fans

Het aantal shows op jaarbasis varieert voor Daniël van ongeveer 6 tot 14 per jaar. Hij traint elke zondag in Wormerveer. “Het is nodig om in vorm te blijven, want het niveau in Nederland is hoog. Ik heb ook shows gezien in onder meer Engeland en de Verenigde Staten. Daar zitten we niet ver onder. Al zijn er qua populariteit natuurlijk flinke verschillen. Ik was bij WrestleMania in New Orleans. Het stadion was gevuld met 80.000 fans. Van die aantallen kunnen we in Nederland natuurlijk alleen maar dromen.”

WWE

Het maakt zijn hobby niet minder plezierig. “Het is inmiddels een groot deel van mijn leven. Het ultieme doel is om het ooit te schoppen tot WWE, het hoogste van het hoogste in de Verenigde Staten. Er zijn regelmatig try-outs, ook in Nederland. Ik heb alleen nu nog niet het niveau. Ik hoop er op een dag klaar voor te zijn. Ik ben kritisch op mezelf. Op alle gebieden is het een kwestie van iets meer bijschaven en nog meer ervaring opdoen. En natuurlijk flink blijven trainen. Ik weet wat me te doen staat.”

Informatie

In Nederland zijn er verschillende worstelfederaties. De grootste zijn DPW (Dutch Pro Wrestling) en PWH (Pro Wrestling Holland), die vrijwel maandelijks shows geven die door honderden worden bezocht. Daniël is verbonden aan PWH. Informatie: www.prowrestlingholland.nl of www.dutchprowrestling.com

Dit verhaal is geschreven door Yvonne Vogel voor De Stem van Dordt. 

Meer Dordtenaren: 

Jan Leegwater dordtenaar van de week

Zo startte Jan Leegwater op zijn zolderkamer een internationaal bedrijf

Jan Leegwater (74) is het overgrote deel van zijn tijd in de Nieuwe Haven te vinden. Zijn boot 'Euro...
Leukste singles van 2018

Dit zijn de leukste singles van Dordrecht in 2018

Afgelopen jaar spraken we een aantal hele leuke, Dordtenaren die we beter leerden kennen. Wie zijn z...

adv.