Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Elise Dekker: ‘De Wereldwinkel moet af van het oubollige jaren zeventig imago’

Door Caty Groen 18 april 2017

Haar omgeving noemt haar een supervrijwilliger, maar zelf is Elise Dekker sceptisch over zoveel lof. Vrijwilligerswerk kost geen moeite, alleen tijd, vindt ze. Ook toen ze nog een baan had, ruimde ze al tijd in voor vrijwilligerswerk. Elise ziet dat niet als verdienste, maar als een manier om te investeren in anderen en ook omdat het hoort bij hoe je in het leven staat. Na 44 jaar in het Dordtse basisonderwijs, zette ze zich vanaf 2012 met nog meer passie in als vrijwilliger. Het zal niemand verbazen dat ze verbonden is aan het Onderwijsmuseum, maar het grootste deel is bestemd voor de Wereldwinkel.

Elise Dekker werkte als onderwijzeres in de Statenschool, de Boermanschool, obs Dubbeldam en de Meridiaan in Sterrenburg. “Het leuke is dat toen ik in 2012 met pensioen ging bij de Meridiaan, de directeur van de school een oud-leerling van mij was”, zegt Elise. “Toen ik nog voor de klas stond, was ik al negentien jaar betrokken bij de Wereldwinkel. Ik heb destijds bewust gekozen voor vrijwilligerswerk in de Wereldwinkel omdat het me interesseert hoe andere mensen leven. Door de Wereldwinkel maak ik kennis met andere culturen, vaak ook letterlijk. Ik ben verschillende keren naar de landen geweest waar de Wereldwinkel producten uit importeert. Achter ieder artikel in de winkel zit een verhaal.”

Elise Dekker
Foto: Caty Groen

Klanten helpen rechtstreeks

Een aantal van haar reizen naar Afrika maakte Elise met importeur Cecile Meeuwsen, die producten haalt uit onder andere Niger, Mali en Burkina Faso. “Ik heb bewondering voor de gedrevenheid van Cecile. Zij raakte gefascineerd door het vakmanschap dat veel mensen in Afrikaanse landen hebben en zo is haar importbedrijf ontstaan. Ik help haar vaak zodat ik goed op de hoogte ben met het assortiment. Het mooie van haar aanpak vind ik dat zij de mensen in die landen structureel helpt. Klanten die in de Wereldwinkel iets kopen uit haar collectie, helpen dus rechtstreeks. Iemand als Cecile zorgt dat mensen hun talenten gebruiken bij het maken van de producten die wij dan weer kopen. Daardoor hebben ze in de arme landen een inkomen waar hun hele gemeenschap profijt van heeft. Importeurs zorgen vaak ook voor scholing en machines. Wat deze mensen verdienen helpt hun hele omgeving. Van de inkomsten kan voedsel worden verbouwd en kunnen kinderen naar school.”

Het gaat verder dan koffie en chocolade

De Dordtse vestiging van de Wereldwinkel zit op de hoek van de Voorstraat en het Steegoversloot. Elise spreekt vol hartstocht over het winkelassortiment. “Op de een of andere manier is het moeilijk om van het oubollige jaren zeventig imago af te komen. Veel mensen denken nog steeds dat we wierookstokjes, dromenvangers en maskers verkopen. Maar we hebben juist superleuke moderne items. Alles is afgestemd op onze Nederlandse smaak. Het begrip ‘fair trade’ is gelukkig ingeburgerd, maar gaat verder dan verantwoorde koffie en chocolade. De ontwerper Piet Hein Eek heeft bijvoorbeeld een fair trade aardewerkcollectie ontworpen. Er staan allerlei schitterende leuke, hippe en ook mooie dingen in de winkel. Alles is ook nog eens heel betaalbaar.”

‘Veel mensen denken nog steeds dat we wierookstokjes en maskers verkopen’

Artikelen uit de Wereldwinkel zijn niet alleen te koop in hun zaak op de Voorstraat. “Ik wil er graag nog meer bekendheid aan geven en daarom ben ik blij dat we bijvoorbeeld konden inhaken op de Schouman-tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Het museum heeft bij ons prachtige vogels ingekocht, gemaakt van verschillende materialen. Die verkopen ze in de museumwinkel. Ook staan er artikelen van ons in de vitrine van het winkeltje in de Grote Kerk. En we staan ook op bijvoorbeeld pop-upmarkten en Wantijpop. Ik wil voor de Wereldwinkel absoluut niet als enige naar voren treden. We doen dit met elkaar. Zo ben ik heel blij met het bestuur dat ons zo vrij laat bij het inkopen van die prachtige collecties.”


Meer over Wereldwinkel Dordrecht ontdekken?

Wereldwinkel Dordrecht cadeauwinkels

Vandaag gesloten

Voorstraat 204, Dordrecht

Bekijk meer:cadeauwinkels

Dordtenaar van de Week

Vorige Dordtenaar van de Week gemist? Lees hier over feest DJ Barry Roubos.

Ken jij een stadsgenoot met een leuk verhaal die ook Dordtenaar van de week zou moeten worden?Laat het ons weten!

adv.