Verhuisd voor de liefde: Lian en Peter leerden elkaar kennen door een per ongeluk verstuurd vriendschapsverzoek
Lian (24) is geboren in Utrecht en heeft haar hele leven in Vianen gewoond. Toch is ze voor de liefde...
Vijf jaar geleden verhuisde Amit Choudhary voor zijn studie vanuit India naar Nederland. Het was voor hem de eerste keer dat hij zelf zijn eten moest koken en daarom besloot hij de Indiase recepten van zijn moeder uit te proberen. Dat viel wel in de smaak bij zijn huisgenoten! Vijf jaar later start Amit, samen met zijn vriendin Daniëlle Kwint, een Indiase kookworkshop vanuit hun huisje in Dordrecht.
Daniëlle en Amit leerden elkaar drie jaar geleden kennen. “Op onze tweede date heb ik voor Daniëlle Indiaas gekookt”, vertelt Amit. “Ik had het nog nooit op”, reageert Daniëlle. “Dus ik vond het heel leuk om te proberen. Wat een smaken! Nu we samenwonen eten we meerdere keren per week uit de Indiase keuken. Wat ik zo leuk vind, is dat je zoveel verschillende gerechten hebt. Je eet geen aardappel, groente en vlees, maar bijvoorbeeld een curry met brood en verschillende chutneys. De hele tafel staat vol.” Amit vertelt dat de meeste Indiase gerechten zonder vlees zijn. “Een groot deel van de Indiase bevolking eet geen vlees, maar door alle kruiden en smaken die we gebruiken mis je dat niet eens.”
Amit en Daniëlle bezochten India voor de coronacrisis. Ze bezochten familie van Amit én scoorden daar de beste tips voor de Indiase keuken. Amit heeft zijn kookkunsten vooral van zijn moeder geleerd. “In de Indiase cultuur en de familie van Amit zijn de vrouwen vaak druk bezig in de keuken om de
lekkerste en meest uitgebreide maaltijden op tafel te zetten”, vertelt Daniëlle. “In India heb ik veel van Amit’s moeder en oma geleerd. Ze gebruiken bijvoorbeeld in bijna elk gerecht garam masala. Dat is een mix van kruiden en ik zou niet eens kunnen uitleggen hoe het nou precies smaakt. Maar het is heel lekker!”
Je kunt verder lezen onder de foto.
Omdat Amit en Daniëlle zo enthousiast over de Indiase keuken zijn, hadden ze al langer het idee om dat enthousiasme te delen met anderen. “Naast mijn werk in een verzorgingshuis, werk ik ook als gewichtsconsulent en heb ik mijn eigen website Hey Groentje“, laat Daniëlle weten. “Ik geef onder andere begeleiding en tips over plantaardig eten én deel recepten. Het best bekeken recept op mijn website is uit de Indiase keuken. Dat maakte voor mij duidelijk dat mensen op zoek zijn naar Indiase gerechten. We hebben even getwijfeld of we zelf gingen koken en de gerechten gingen verkopen bij mensen in de buurt, maar dat idee sprak ons toch niet zo aan. Waarom leren we het de mensen niet gewoon zelf?”
En zo hebben Amit en Daniëlle besloten om een Indiase kookworkshop te beginnen. Vanwege de coronacrisis gebeurt dit allemaal online. Begin januari lanceerden ze het idee voor de workshops. Er kwamen direct veel reacties; in korte tijd zaten de twee try-outs bijna vol. “We kregen zelfs aanmeldingen vanuit Drenthe”, zegt Amit. “Dat gaat nu natuurlijk makkelijker, omdat we de workshops online doen. Op de website van Hey Groentje staat een starterspakket met kruiden die mensen kunnen bestellen voor de workshop. We willen zo’n twee à drie keer per maand een workshop geven en dit gebeurt dan in het weekend.”
‘Van het geld willen we een bibliotheek in India bouwen’
Amit en Daniëlle willen meer bereiken met hun lessen dan de Indiase keuken delen met anderen. “Ik wil wat terugdoen voor India”, vertelt Amit. “Ik ben opgegroeid in New Delhi, kon naar school en uiteindelijk studeren in het buitenland. Maar het verschil tussen arm en rijk is groot. Mijn vader komt uit een arm dorp en studeren was daar bijna onmogelijk. En nog steeds. Daarom willen we een deel van het geld van de workshops gebruiken om daar een bibliotheek te bouwen. De mogelijkheid om boeken te lezen en te gebruiken voor school is heel belangrijk voor je toekomst. Het realiseren van de bibliotheek is ons doel.”
Als er straks weer gereisd mag worden, staat er een reis naar India gepland. Onder andere om het dorp waar de bibliotheek moet komen te bezoeken. “Maar we hebben nog meer plannen”, zegt Daniëlle. “We willen een aantal inwoners spreken over India en het eten. Om zo inspiratie op te doen voor de workshops, maar ook voor een kookboek. In de toekomst hopen we een Indiaas receptenboek voor beginners te maken. Inclusief persoonlijk tintje door de verhalen van de mensen uit India.”
Benieuwd naar een Indiase kookworkshop van Amit en Daniëlle? De eerste data zijn bekend. Je kunt je inschrijven via deze website van Hey Groentje. De kosten zijn € 12,50. Voor de try-outs op 16 en 17 januari betaal je €5,00. Daarvoor zijn nog een paar plekken beschikbaar.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken