Charlotte deed mee aan een WK in Australië en toen gebeurde dit

Door Lisanne Doff 29 januari 2019

Ze werkte er jaren naartoe en zat weken in spanning over de uitslag. Wie mocht er mee naar het WK reddingszwemmen in Australië? Charlotte van der Hoek kreeg het verlossende woord via een mailtje: ‘gefeliciteerd, je bent geselecteerd!’. Huilend van blijdschap realiseerde ze zich hoe bijzonder dit was. 19 jaar en als één van de 6 beste Nederlandse reddingszwemmers naar de andere kant van de wereld voor een WK om nooit te vergeten. 

Charlotte is al van jongs af aan met zwemmen bezig en zwemt sinds haar 8e bij de reddingsbrigade in Dordrecht. Ze zwom meerdere wedstrijden in de junioren categorie en haalde zelfs medailles op het EK. Maar Charlotte wilde voor het WK gaan. “We wisten al vroeg van te voren dat er 6 dames en 6 heren uit ons team geselecteerd konden worden voor het WK,” vertelt ze. “Maar het was echt knokken om een plekje te scoren. Want er zijn heel wat meiden die op hetzelfde niveau uitblinken. Er wordt gekeken naar hoeveel kracht je hebt en wie de langste adem heeft. Want tijdens de wedstrijden life saving moet je ook veel meters onder water zwemmen.”

Intimiderende tegenstanders

Charlotte is 19 jaar en daarmee jong voor de categorie waarin ze zwemt. “De meeste reddingszwemmers die meedoen aan het WK zijn rond de 25 en hebben al jaren langer getraind. Dat kan ik echt zien aan de gespierde benen en rug. Soms lijkt het alsof ik naast een stelletje grote, sterke beren sta. Dan voel ik me wel geïntimideerd. Ik hoop zelf ook nog veel sterker te worden.”

WK in Australië

Een week voordat het WK begon, kwam Charlotte met haar team in Australië aan. Ze had geen last van een jetlag en had enorm veel energie om aan de slag te gaan. Er zijn verschillende onderdelen op het WK en het begon met een groepsopdracht. Charlotte: “Er wordt in een afgesloten ruimte een ongeval in scène gezet. Je krijgt per groep een briefje waar kort op staat wat er is gebeurd en moet binnen 2 minuten de situatie inschatten en zo snel mogelijk mensen redden. Ik vind dit het leukste onderdeel, omdat dit het meest lijkt op een ongeval dat in het echt kan gebeuren. Hier train ik voor, mensen redden.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: Privéfoto

Het hoogtepunt dat anders verliep dan ze hoopte…

Maar het hoogtepunt van het WK in Australië was de estafette ronde. Met een team van 4 vrouwen zwommen ze zichzelf naar de finale. “We wilden allemaal zo graag een medaille, want in de andere categorieën werden we steeds vierde. In de halve finale heb ik alles gegeven om die finaleplek met het team te bemachtigen. Ik wist dat ik de finale niet zou zwemmen, dat vond ik enorm jammer. Een teamgenootje nam die taak van me over. Tijdens de finale heb ik vanaf de tribune staan springen en schreeuwen en toen werden we 3e! Eindelijk een medaille! Maar toen kwamen we erachter dat er maar vier medailles voor ons team waren geregeld, geen vijf. Mijn teamgenoten stonden erop dat ik mee het podium op ging, want ik had tenslotte net zo hard voor deze plek gewerkt. Maar het voelde zo gênant. Stond ik daar als enige zonder medaille, het voelde als stank voor dank. Gelukkig werd er nog een vijfde medaille geregeld, dus heb ik hem alsnog gekregen. Hij hangt nu in mijn slaapkamer.”

Sporten met een beperking

Charlotte vindt het jammer dat reddingszwemmen geen Olympische Sport is. “Het is voor mij echt een droom om bij de Olympische Spelen te zijn, maar dat zit er niet in. Omdat reddingszwemmen zo veelzijdig is en er ook elementen van surfen, kanoën en ‘normaal’ zwemmen in zitten, wordt het niet als Olympische Sport erkend. Als ik aan mijn toekomst denk, hoop ik af te studeren aan het Cios Sport&Bewegen. Daarna wil ik een studie volgen richting verpleegkunde en revalidatie. Zelf heb ik suikerziekte en sport ik veel. Anderen denken soms dat deze combinatie niet mogelijk is. Ik wil mensen inspireren om te sporten, ook al heb je een beperking. Zo zie ik mijn toekomst. En natuurlijk wil ik nog veel beter en sterker worden in het reddingszwemmen en nóg meer wedstrijden meemaken.

Charlotte in actie op het junioren kampioenschap in 2017 – ze zwemt in baan 5

Meer Dordtenaren:

Leukste singles van 2018

Dit zijn de leukste singles van Dordrecht in 2018

Afgelopen jaar spraken we een aantal hele leuke, Dordtenaren die we beter leerden kennen. Wie zijn z...
Jan Leegwater dordtenaar van de week

Zo startte Jan Leegwater op zijn zolderkamer een internationaal bedrijf

Jan Leegwater (74) is het overgrote deel van zijn tijd in de Nieuwe Haven te vinden. Zijn boot 'Euro...

adv.