Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Brocantezaak Carleentje vertrekt van de Voorstraat: ‘Klanten verrassen me met lieve attenties’

Door Jip 15 september 2020

Jip stapte even in de wereld van Brocante en Antiek en nam afscheid van een Dordts winkeltje. Lenie Carleentje stopt op 26 september met haar winkel Carleentje op Voorstraat 279. Tot aan die dag is er opheffingsuitverkoop. Daarna sluiten de deuren van haar winkeltje met brocante, interieur en antiek voorgoed.

“Met pijn in het hart heb ik de beslissing genomen. Ik vond het heel erg, maar inmiddels heb ik er vrede mee.” Dit zijn de eerste woorden waar Carleentje me mee begroet als ik binnenkom in haar heerlijk geurende winkel. “De reden? Ik ben nu 68 jaar en het is gewoon klaar. Ik ga met pensioen.”

Piepklein winkeltje

Begin jaren negentig vond Carleentje het tijd om iets voor zichzelf te beginnen. Ze had jaren bij HEMA en V&D gewerkt en wilde iets anders. Ze was toen ook al gek op interieur, brocante en antiek en zo begon ze 28 jaar geleden met een piepklein winkeltje in de Kolfstraat. Een bijzondere herinnering, want ook haar moeder kon nog bij de opening zijn. De winkel werd meteen een succes en liep zo goed dat Carleentje na vijf jaar naar een groter pand ging. Dat werd Voorstraat 279.

Onderscheidend

Frankrijk, België, Engeland: overal wist Carleentje leuke spulletjes vandaan te halen. Ze werd een begrip in Dordt, want ze was onderscheidend en er was nog niet zoveel te vinden op dit gebied. Op internet kopen was nog helemaal niet aan de orde. Ook staat ze bekend om haar huisparfum van Berger welke ze als één van de eerste in Dordrecht verkocht. Ze denkt met een fijn gevoel aan die tijd terug. “Ik ben met niks begonnen en heb het zo langzaamaan opgebouwd naar drie verdiepingen. Mijn dochter heeft boven nog een poosje kinderartikelen verkocht onder de naam ‘Tante Blitz’.”

Je kunt verder lezen onder de foto’s.

Het interieur van Carleentje. | Foto: LP
Foto: LP
De vitrine met huisparfum van Berger. | Foto: LP
Foto: LP
Foto: LP

Ontroerend

Tijdens ons gesprek komt er een klant binnen. “Nee ga je stoppen? Wat érg, wat zal ik je missen. Ik woon in Voorburg en als ik in Dordrecht ben, kom ik altijd even bij je rondkijken. Ik heb heel wat spulletjes van je bij mij thuis staan”, zegt de mevrouw. “Zo gaat het de afgelopen weken iedere dag”, vertelt Carleentje. “Klanten vinden het echt jammer. Ik word verrast met bloemen, bonbons en andere lieve attenties. Ontroerend soms, want het is toch een heel stuk van je leven geweest. Mensen wandelden naar binnen. Soms gewoon even voor een praatje.”

Grote hulp

“Ik heb het natuurlijk niet alleen gedaan hè, al die jaren”, zegt Carleentje. “Mijn man heeft altijd achter me gestaan. Hij hielp mee met inkopen doen en heeft wat afgesjouwd met meubels. Ook hielp hij met het opknappen van kastjes en andere meubels. Schilderen doet hij altijd graag zelf, want als ik daarmee begin zit alles onder”, zegt ze lachend. “De kinderen en kleinkinderen zijn nu ook een grote hulp, omdat we bezig zijn het pand leeg te maken. Mijn zoon heeft zelfs de toonbank aan het begin van het jaar nog verbouwd en een kunststof scherm voor me geplaatst, zodat ik coronaproof kon werken.”

‘Als de toekomst het toelaat wil ik met brocante spulletjes op een fair staan’

Vrije tijd

Carleentje begint de dag altijd met haar man in de winkel. In een lekkere luie fauteuil met een kop koffie en zicht op de Voorstraathaven. “Dat zal ik echt wel gaan missen, zeker in het begin, maar daar wil ik niet teveel bij stilstaan. Als de toekomst het toelaat wil ik graag met wat brocante spulletjes op een fair staan.” Het pand op de Voorstraat is inmiddels verkocht en we hebben goed nieuws, want er komt een nieuwe winkel in het pand. Wat er gaat komen, blijft nog even een verrassing.

Wat ze gaat doen met haar vrije tijd? “Ik woon in de Wijnstraat. Daar heb ik een heerlijk terras waar ik graag in de weer ben met potten en planten. Decoreren blijft natuurlijk geweldig en verder lees ik heel graag. Vakantie vind ik leuk, maar na een week ben ik ook weer graag thuis.”

Opruimingsuitverkoop

Wie nog wat leuks voor in huis of in de tuin zoekt kan tot zaterdag 26 september terecht tijdens de opruimingsuitverkoop bij Carleentje op Voorstraat 276.

Bekijk ook:

Afgebladderde verf en vlekken op straat lelijk? Jasper gebruikt dit juist voor zijn Instagram

Als je onderweg bent naar je werk, de bus of het station heb je vaak zoveel haast dat je niet op de ...

Jip sprak met de Dordtse brandweer over hun vak en hilarische anekdotes

Laatst rukte de Dordtse Brandweer uit, richting het Stadhuisplein. Niet voor een melding dit keer, m...

Helena is foodfotograaf: ‘Na de zomervakantie komen de opdrachten voor kerst al binnen’

Velen dromen er misschien van, maar voor Helena Procházková werd het werkelijkheid. Ze werkt als foo...

 

adv.