Brahim en Nico zijn bijna 40 jaar bevriend: ‘We zijn meer dan vrienden, we zijn broers’

Brahim en Nico zijn als broers voor elkaar. | Foto: indebuurt Dordrecht

Het begon bijna veertig jaar geleden op de Trompschool in Wielwijk en nu gaan de vrienden allebei in de Wilgenwende wonen. Brahim (50) en Nico (49) steunen elkaar door dik en dun en zijn als broers voor elkaar. “We kijken niet naar huidskleur.”

Brahim verhuisde op zijn tiende met zijn familie vanuit Marokko naar Nederland. Hij sprak geen woord Nederlands, maar vond al snel aansluiting op zijn nieuwe basisschool in Wielwijk. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik Nico voor het eerst zag op het schoolplein van de Trompschool”, vertelt Brahim. “Hij stond bij het hek en had ruzie met een groepje. Ik vond dat vreemd, want op de school in Marokko waren docenten zo streng dat ruziën echt niet mogelijk was. Ik stapte op de groep af en probeerde ze uit elkaar te halen. Zo raakte ik aan de praat met Nico.”

Bij elkaar in de klas

Toevallig kwamen de jongens in dezelfde klas terecht en werden ze ingedeeld aan hetzelfde blok tafels. “Ik weet nog goed dat Nico altijd straaljagers en Dracula tekende. Die liet hij dan aan me zien, maar dat interesseerde me helemaal niet”, vertelt Brahim. Nico valt hem lachend bij: “Eigenlijk was Dracula gewoon een portret van Brahim, daarom vond hij het niet leuk. Maar hij heeft gelijk. Ik kon alleen die twee dingen tekenen.”

Dezelfde humor

De vrienden hebben precies dezelfde humor en halen constant grappen met elkaar of met anderen uit. “We kunnen elkaar echt helemaal afzeiken, maar dat is inmiddels normaal voor ons. We vullen elkaar ook aan in onze humor”, zegt Nico.

Brahim: “Een goed voorbeeld is van een aantal jaar geleden. Toen werkten we nog voor dezelfde werkgever. In gezelschap van een groep vrienden deed ik net alsof we een telefoontje kregen van onze baas die ons wilde ontslaan. Ik had eigenlijk niemand aan de andere kant van de lijn, maar toen ik de telefoon aan Nico doorgaf deed ‘ie even leuk mee. We hebben onze andere vrienden toen flink te pakken gehad.”

In de zomervakantie ging Brahim altijd zes weken naar Marokko. Dan verveelde ik me echt

Sjors en Sjimmie

Voetbal is ook een groot onderdeel van de vriendschap. Als jonge jongens begonnen ze bij de club Merwede, ze trainden vanaf hun twintigste een aantal jaren de jeugd bij v.v. Wieldrecht en nu gaan ze regelmatig naar een wedstrijd van Feyenoord. “Omdat we vroeger drie keer per week voetbalden, zagen we elkaar na schooltijd vaak”, legt Nico uit. “We werden ook wel Sjors en Sjimmie genoemd, want waar Brahim was, was ik. En andersom. Als er in de zomervakantie geen school en voetbal was, verveelde ik me echt. Brahim ging dan altijd voor zes weken naar Marokko en ik bleef thuis.”

Lees verder onder de foto >>

Nico en Brahim bij een voetbalwedstrijd van Feyenoord. | Foto: privé

Naar Marokko

Inmiddels is Nico twee keer met Brahim naar Marokko geweest. De vrienden gingen langs bij familie van Brahim en trokken van Marrakech naar badplaats Agadir. “Nico kent een paar Marokkaanse woorden en haalt wel eens grappen uit. Als mensen zich aan hem voorstellen, zegt hij met een stalen gezicht ‘mabrouk’ terug. Dat betekent ‘fijne feestdagen’. De verwarde gezichten maken het leuk. Nico houdt ervan om het ongemakkelijk te maken.”

Wonen in dezelfde wijk

Een derde reis staat in 2023 op de planning, nadat ze allebei met hun vrouwen zijn verhuisd naar een nieuwe woning. De vrienden hadden, zonder het van elkaar te weten, beiden een optie genomen op een huis in de Wilgenwende. Over een paar maanden wonen ze op een paar minuten loopafstand van elkaar. “Al is dit niet de eerste keer dat we dicht bij elkaar wonen. Jaren geleden woonden we in dezelfde straat in Stadspolders”, vertelt Nico.

Lees meer onder de foto >>

Brahim was getuige bij de bruiloft van Nico. | Foto: privé

Half Nederlands en half Marokkaans

Dat de vrienden dicht bij elkaar gaan wonen, vinden ze alleen maar fijn. Ze komen regelmatig bij elkaar over de vloer. “Dat was al zo toen we jong waren. Ik kende Nico’s ouders en hij kent de mijne. Eigenlijk voel ik me half Nederlands”, zegt Brahim met een glimlach. “En ik voel me half Marokkaans”, voegt Nico toe. “We hebben nooit naar onze huidskleur gekeken. Voor mij voelt Brahim als meer dan een vriend. We zijn broers.”

Stuur zelf een kaartje

Heb jij ook iemand in jouw omgeving die je extra dierbaar is? Dan is dit de uitgelezen kans om hem of haar in het zonnetje te zetten. Via https://www.greetz.nl/nl/ik-denk-aan-je-idb/ kun je van 29 september t/m 9 oktober gratis een kaartje sturen. Gebruik hierbij de code DENKAANJE.

Meer verhalen van Dordtenaren:

Meer in deze categorie

Dordtenaar van de Week

Ga naar “Anika en Eva zijn vriendinnen sinds hun tiende: ‘We zijn net een getrouwd stel’”

Anika en Eva zijn vriendinnen sinds hun tiende: ‘We zijn net een getrouwd stel’

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

 • Sportboulevard Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht