Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder! Kostein en Eva knappen samen een 70 jaar oude Zweedse boot op

Door Lisanne Doff 6 oktober 2020

Kostein Bots heeft van jongs af aan al interesse in boten en varen. Jaren geleden knapte hij samen met zijn vader en broertje een kajuitbootje op en sinds een tijdje ligt een opgeknapte motorboot in Oud-Alblas. Nu heeft hij ook zijn vriendin Eva Baas enthousiast gemaakt om samen een boot op te knappen: een klassiek houten exemplaar uit Zweden.

Kostein en Eva wonen samen in de binnenstad en zien daar regelmatig bootjes varen. Dat leek ze ook wel wat. “De kajuitboot hebben we een tijd geleden verkocht en de motorboot is wat te klein”, vertelt Kostein. “Dus heb ik Eva overgehaald om samen een nieuwe boot te kopen en op te knappen. Het moest in ieder geval een boot worden waar meer dan vier personen op kunnen, want we willen ook familie en vrienden meenemen tijdens een tochtje. We zijn op Marktplaats gaan struinen en kwamen een klassieke houten boot uit Zweden tegen.”

Houten boot

“Ik vond het wel spannend”, reageert Eva. “Ik heb helemaal geen ervaring met het opknappen van boten. Maar toen ik de houten boot op Marktplaats zag, snapte ik helemaal waarom Kostein ervoor naar Nijmegen wilde rijden. Een houten boot is lastig qua onderhoud, maar wel een stuk mooier. We zagen het houten scheepje van Si Barone al vaker door de binnenstad varen en mede daardoor hebben we de keuze voor deze boot gemaakt.”

Klusproject

In juli deden Kostein en Eva de aankoop en kwamen ze thuis met een klassieke Storebro uit 1953. Kostein: “We hebben de boot bij mijn ouders neergezet, zodat we de eerste dingen konden repareren. Het is echt een klusproject geworden.” Eva: “De eerste drie à vier weken zijn we bezig geweest om stukken hout te repareren. Google en YouTube hebben ons daar enorm bij geholpen. Na het werk gingen we snel eten om daarna direct aan de boot te klussen. We wilden binnen een paar weken klaar zijn, zodat we er in de zomer nog mee konden varen.”

‘De naam van de boot is een woord dat alleen in het Zweeds bestaat’

Mångata

En dat lukte, want in augustus ging de boot voor het eerst het water op. Het was wel even spannend of de boot bleef drijven, maar de eerst testvaart was geslaagd. “Bij een boot hoort natuurlijk een naam”, vertelt Kostein. “We vonden allebei dat het een Zweedse naam moest krijgen en het is Mångata geworden. Dit woord bestaat alleen in het Zweeds en betekent de reflectie van het maanlicht op het water.”

Het verhaal gaat verder onder de foto. 

De boot van Kostein en Eva ligt in de Vlijhaven. | Foto: indebuurt Dordrecht

Vlijhaven

Een plekje vinden in de havens van Dordrecht was nog een lastige klus. “In de binnenstad is een wachtlijst van een paar jaar als je daar met een boot wilt liggen. Dat hadden we niet verwacht”, zegt Eva. “We zijn overal in Dordrecht geweest en nergens was een plekje te vinden. We hebben geluk gehad dankzij een kennis van mijn ouders. Hij wist dat er een plekje in de Vlijhaven vrij kwam, dus daar liggen we nu.” “Op dit moment zijn we op zoek naar een garage of loods waar we de boot tijdelijk kunnen stallen”, reageert Kostein. Helaas zit er een nieuwe scheur aan de achterkant die gerepareerd moet worden. Er zit een nieuwe motor in de boot, waardoor ze meer dan 25 kilometer per uur vaart. Als we de scheur niet repareren, kunnen we zinken. En dat willen we natuurlijk niet, want dan zijn we de boot helemaal kwijt. In de wintermaanden gaan we er hard aan werken, zodat we in het voorjaar het water op kunnen.”

Grotere dromen

“Het lijkt ons heerlijk om weer het water op te kunnen”, vertelt Eva. “Iedereen is zo vriendelijk en begroet elkaar. Wie weet kopen we in de toekomst nog wel een grotere boot waar we op kunnen slapen, zodat we een weekje weg kunnen. Misschien wordt dat weer een nieuw klusproject!” 

Volg Kostein en Eva

Wil jij Kostein en Eva volgen tijdens het opknappen van hun boot Mångata? Check dan het Instagramaccount @klassiekhout. Ook als je een loods of garage weet waar ze de boot kunnen stallen, mag je contact met ze opnemen.

Meer Dordtenaren:

Vincent Bek - biercafé De Lachende Monnik Café Arina Dordrecht

Vincent opent zijn biercafé De Lachende Monnik in het oude Café Arina

Sommigen zijn geboren horecamensen, zoals Peter van de DOK-restaurants. Anderen rollen in het vak. V...

Helena is foodfotograaf: ‘Na de zomervakantie komen de opdrachten voor kerst al binnen’

Velen dromen er misschien van, maar voor Helena Procházková werd het werkelijkheid. Ze werkt als foo...

Jip maakte een wandeling met Jaap Bouman en leerde meer over Dordrecht

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

adv.