Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bep viert geen kerst: ‘Het was een bewuste keuze, maar het voelt eenzaam’

Door Lisanne Doff 10 december 2019

Kerst is voor veel mensen een periode vol gezelligheid en familie, maar voor Bep Hey in ’t Veld (86) is dit niet het geval. Zij kiest er bewust voor om het kerstfeest niet te vieren. “Dat voelt soms best eenzaam, maar ik krijg er veel voor terug.”

Een groot verlies

Bep vierde jarenlang wél kerst. Ze groeide op in een gelovig gezin en thuis had ze prachtige kerstspullen staan. Maar dit veranderde compleet toen zij en haar man hun negen maanden oude kindje verloren. “We waren intens verdrietig en hadden de steun van mensen om ons heen hard nodig. Ook de dominee kwam bij ons thuis. Alleen sloeg hij de plank volledig mis”, vertelt Bep. “Hij zei dat God een engeltje nodig had en dat ons kindje daarom zo vroeg gestorven was. Ik ben daar zo boos om geworden. Waarom had God een engeltje nodig? Wij hadden dat kindje nodig! En het werd nog pijnlijker toen werd gezegd dat ons kindje begraven werd in een stukje ongewijde grond, omdat hij niet gedoopt was. Op dat moment had ik geen vertrouwen meer in het geloof.”

Groeiende boosheid

Bep en haar man verhuizen naar Dordrecht en komen na een aantal jaar in aanraking met Jehovah’s Getuigen. “Mijn man had de deur open gedaan en een boek bij ze gekocht. Daar was ik niet blij mee, nu kwamen we nooit meer van die lui af. Een week later stonden ze weer voor de deur om met mijn man te praten. Ik werd alsmaar bozer bij alles wat ze zeiden, want ik wilde er niets mee te maken hebben. Het verlies van ons kind deed te veel pijn. Waarom had God hem zo jong weggenomen? De boosheid bleef, totdat ze de juiste snaar bij me raakten. Ze vertelden me dat God een God van liefde is en dat ik ons kindje weer zie als we straks het paradijs binnengaan.”

Geen feestdagen

Die woorden bleven hangen en Bep verdiepte zich in de Bijbel en wat Jehovah’s Getuigen daarover zeggen. Het duurde ruim twee jaar voordat Bep zichzelf een Jehovah’s Getuige noemde. Het was voor haar een moeilijk proces, omdat niet iedereen haar keuze begreep. “Mijn kinderen en man deden niets met het geloof, waardoor ik me best eenzaam voelde. Jehovah’s Getuigen vieren geen Sinterklaas, Kerstmis of oud en nieuw. Dat wordt vaak niet begrepen. Maar Jezus gaf aan zijn dood te herdenken en niet zijn geboorte. Daarnaast zijn er geen bewijzen dat Jezus op 25 december is geboren.”

‘Het deed best zeer om mijn kerstspullen weg te doen’

Lastige keuze

Toen Bep Jehova’s Getuige werd, verdwenen alle kerstspullen uit huis. “Dat deed best zeer, want ik had prachtige spullen staan. Mijn man hield niet zo van kerst, dus voor hem was het geen probleem. Mijn kinderen vonden het in het begin wél heel lastig. Tijdens de kerstdagen gaan ze met z’n allen uiteten en daar ben ik al jaren niet bij. Vooral nu mijn man er niet meer is, maakt dat me verdrietig en eenzaam.”

Oordeel van anderen

“Ik heb geen oordeel over mensen die kerst vieren, ik heb het namelijk zelf ook jaren gedaan. Wat ik wel jammer vind, is dat anderen vaak een oordeel over mij hebben omdat ik er niet aan mee doe. Ze vinden me vreemd en snappen niet waarom ik deze keuze maak. Dat was in het begin moeilijk, maar voor mij is dit de juiste keuze. Jezus was ook een buitenstaander en werd door veel mensen niet begrepen. Buiten de feestdagen krijg ik wel regelmatig bezoek van familie of ga ik bij hen langs. Ik vind eigenlijk dat we vaker de momenten moeten opzoeken om bij elkaar te zijn. Niet alleen tijdens de feestdagen.”

Lees ook:

Doe mee aan de indebuurt Dordrecht kerstkaartenactie voor eenzame ouderen [gesloten]

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor veel ouderen in Dordrecht is...

Corrie van der Waal was 43 jaar de eigenaresse van Chocolaterie De Brug/Littepit

Veel Dordtenaren kennen Corrie van der Waal door haar snoepwinkeltje, Chocolaterie De Brug, ook wel ...

adv.