Arie de Geus: ‘Ik zet er een streep onder’

Door Karlijn Goorts 27 december 2016

Hij was actief als winkelier, was voorzitter van tennisclub Dash 35, richtte winkeliersverenigingen op, schreef en voerde promotieprogramma’s uit en richtte hier en daar financiële administraties in, maar de meeste onder ons zullen hem ‘gewoon’ kennen als de man van Winkelcentrum Sterrenburg. We hebben het natuurlijk over Arie de Geus. 

Arie de Geus als Dordtenaar van het Week komt niet uit de lucht vallen. Naast zijn jarenlange inzet voor de stad heeft de 76-jarige Dordtenaar besloten om per 1 januari een streep te zetten onder zijn carrière als man van de promotie en marketing bij Winkelcentrum Sterrenburg.

Jezelf niet zijn

En dat wordt een groot gemis. Niet alleen voor de mensen van het centrum, maar ook voor hemzelf. “Ik heb het er behoorlijk moeilijk mee gehad”, vertelt hij rustig. “Dat hebben ze thuis ook wel gemerkt hoor. Ja… je bent jezelf gewoon even niet. Maar goed”, hij slaat op de tafel en zegt: “Dat is geweest. Ik heb me erover heen gezet en nu ga ik door.”

Sinds 1973 is Arie betrokken bij het Winkelcentrum. Hij en zijn vrouw runden daar de Kadoboetiek MicMac. Na tien jaar had de Dordtenaar het wel gezien en ging op zoek naar iets anders. Hij ging van eigenaar van een sportwinkel en voorzitter van de tennisclub naar vertegenwoordiger van de winkeliers in Sterrenburg.

Renovatie

En toen kwam de renovatie van het winkelcentrum. Eén van de hoogtepunten in Arie’s carrière en daar is wat uitleg bij nodig: “Mijn taak was om klanten toch naar het winkelcentrum te laten komen ondanks de vele werkzaamheden.”

Hak- en breekwerk, nieuwe vloer, nieuw plafond, nieuwe installaties en leidingen, uitbreiding winkels, wijzigingen in de entrees en nog veel meer stond op de planning. Hoewel in de meeste winkelcentra klanten gillend weg zouden rennen bij alleen al de gedachte aan de herrie, wist Arie op ludieke wijze Sterrenburg aantrekkelijk te houden.

Rinus de uitvoerder

“Wij hadden Rinus als uitvoerder”, vertelt Arie met pretoogjes. “Een Brabantse, vrolijke, toffe kerel met humor en een positieve inslag richting winkeliers en publiek. Hoewel hij ook veel kon mopperen, maakten we met hem ‘De uitvoerder vertelt…’; een wekelijks artikel in de krant waarin Rinus vertelde wat er die week gedaan werd aan werkzaamheden. En mensen hielden hem daar ook aan, want als hij iets anders aan het doen was dan zeiden ze: ‘Meneer, ik wil even iets bespreken met u.'” Arie begint hard te lachen. “Rinus had het daar in het begin wat moeilijk mee, maar later vond hij het wel leuk.”

Een groot gemis

Wie hem vraagt naar wat hij het meest gaat missen, stuit op een gevoelige Arie. “Contact met de mensen”, zegt hij terwijl de vraag nog niet helemaal gesteld is. “Het contact met de winkeliers, met de klanten, met… ik zie soms volwassenen die ik vroeger nog als kind aan hun moeders arm had zien lopen.” Hij is even stil. “Ja, zij kennen mij dan vaak, want ik herken ze natuurlijk niet één, twee, drie nu ze groot zijn.”

Bijna onmiddellijk verschijnen zijn pretoogjes weer. “Ik weet nog goed: toen ik 75 jaar werd, zat ik in Zuid-Frankrijk. Ik werd gebeld door Jan-Willem Lemkes (Jumbo en voorzitter winkeliersvereniging), Nico van Pelt (Van Pelt Delicatessen & Catering), Jeroen Barella (Bruna Sterrenburg). ‘Hoe het met me ging’. ‘Nou goed’, zei ik en we hingen op. Even later zie ik vier koppies om de hoek verschijnen. Kwamen ze me verrassen. Dat is ook echt Sterrenburg.” Weer valt het even stil: “Ja hoor, ik heb het echt geweldig naar mijn zin gehad al die jaren.”

Arie de Geus Verjaardag
Arie op zijn 75ste verjaardag met Jan-Willem Lemkes, Jeroen Barella en Nico van Pelt

“Wat nu?” herhaalt Arie. “Ja, ik weet het niet. Ik zie wel wat er op me af komt. Ik wil graag steden bezoeken en ik heb verder nog zat te doen.” Eén ding is zeker, Arie zal zijn neus nog regelmatig in Winkelcentrum Sterrenburg laten zien.

Dordtenaar van de Week

Ken jij een stadsgenoot met een leuk verhaal die ook Dordtenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie via een e-mail naar [email protected].

adv.