Antoin Peeters verhuisde 14 jaar geleden naar Dordrecht en dit is waarom

Door Stem van Dordt 5 maart 2019

Sinds 2005 woont RTL Nieuws presentator Antoin Peeters (44) in Dordrecht. “Mijn vrouw Renate is Dordtenaar en wilde graag terug. Een Dordtenaar wil altijd terug naar het eiland. Zij heeft hier haar familie, vrienden, voelt zich thuis en is hier opgegroeid.”

Hoewel de journalist een beetje twijfelde, omdat het ‘uit de route’ voor zijn werk in Hilversum lag, besloot hij het toch te doen. “Ik was toen verslaggever voor RTL en werkte door het hele land, het maakte dus niet zoveel uit van waar ik vertrok.” Wel is toen afgesproken dat het gezin zou verhuizen wanneer Peeters ‘gek zou worden van de reistijd’, maar die reistijd ‘valt mee’.

Drummer bij Jubal

Met een hbo-diploma voor ‘Journalistiek’ op zak, ging Antoin naar de Rotterdamse Erasmus Universiteit om ‘Media & Geschiedenis’ te studeren (wat hij niet heeft afgemaakt). In dat jaar woonde Peeters in Dordrecht. “Dat was in 1995 of 1996. Ook speelde ik toen drums bij muziekvereniging Jubal. Renate komt echt uit een Jubal-gezin en voor vroege muziekactiviteiten bleef ik wel eens bij de familie slapen. Eerst op zolder, maar later een verdieping lager.”

Favoriete plek

De nieuwslezer maakt de balans op: “Wij zijn getrouwd in Middelburg (waar Antoin geboren en getogen is, red.), onze oudste dochter is geboren in Utrecht en onze jongste dochter in Dordrecht. Zij zijn hier opgegroeid, hebben hier hun school, hobby’s, vrienden, het reizen staat mij niet tegen, wij hebben een sociaal netwerk hier, het ligt op de route naar Zeeland… ik zit hier eigenlijk wel goed.” Een favoriete plek in het eiland heeft Peeters niet, maar het Merwesteijnpark heeft hij in zijn hart gesloten. “Vanwege de rijke historie. Ik heb er geen verstand van, maar daar zijn bijzondere boomsoorten en het is een rustige plek, geeft in de zomer een ‘Vondelparkgevoel’ door de mensen die er recreëren, het is goed onderhouden. Echt een fijne plek.”

Dordrecht op de kaart

Het stuk waar het Merwesteijnpark in ligt, noemt de presentator een ‘interessant gebied’. “Er gebeurt hier veel op dit moment. Oude industrie wordt omgebouwd voor woningen bijvoorbeeld. Ook aan de overkant met de brug die gaat komen en de woningen. Deze hoek is heel interessant, mooi om te zien dat het in tien jaar tijd (en nog steeds) zo aan het veranderen is.” De Wijnstraat richting de Grote Kerk is in de ogen van Peeters een ‘Anton Pieck tafereeltje’. En het Dordrechts Museum, dat in ‘alle hippe bladen’ met de tien leukste plekjes in Dordt staat, maakt dat Dordrecht ‘op de kaart staat’. “Ik vind het goed dat de gemeente bezig is met mooie dingen organiseren en ga vooral zo door, maar zorg ervoor dat je die mogelijke bijkomstige negatieve aspecten voor bent.” Daarmee doelt hij op de leefbaarheid voor de bewoners van de stad.

Dordtenaren en toeristen

“In de binnenstad, bijvoorbeeld, daar is het parkeerprobleem echt heel groot, het zwerfafval neemt toe en Dordt trekt meer toeristen, maar je moet je burger niet uit het oog verliezen. Ook door projecten te realiseren die voor eigen inwoners belangrijk zijn, ik heb wel eens het idee dat de aandacht ligt op de stad en het toerisme, maar vergeet je eigen inwoners niet. Dordtenaren moeten hiermee wel kunnen dealen, anders krijg je een situatie waarin die verhouding gaat wringen. Je kan er beter op tijd bij zijn.”

Antoin en The Passion in Dordrecht

“Het is leuk dat The Passion in Dordt plaatsvindt. Je ziet de stad dan op een hele andere manier. Het gaat echt de hele stad door, ook naar de buitenwijken. Je ziet Dordt ’s avonds, het wordt een spektakel bij de Grote Kerk.” Antoin is de enige Dordtenaar die meedoet in de cast van The Passion 2019. Hij is één van de voorbijgangers die Petrus aanspreekt als hij op de vlucht slaat. “Hé Petrus, jij bent toch die vriend van Jezus uit Galilea?” is de zin die de Dordtenaar voor het grote miljoenenpubliek mag zeggen.

Dit verhaal is geschreven door Nanda van Heteren voor De Stem van Dordt. 

Meer artikelen:

The Passion kruis processie

Licht, camera, actie! Dit is wanneer de filmopnames voor The Passion in Dordrecht beginnen

Dordrecht staat al een tijdje in de spotlights, vanwege The Passion 2019 in Dordrecht! Het spektakel...
The Passion cast 2019 Dordrecht - indebuurt Dordrecht

Edwin auditeerde met een stuk fruit bij The Passion 2019 en andere leuke weetjes

Vorige week kwam dan eindelijk het verlossende woord: Klaas van Kruistem, Paul Sinha, Porgy Franssen...

Gaaf! Dit is waarom Mick Zadelhoff op dit moment een fietstocht naar India maakt

Hij heeft geen idee of er in de toekomst behoefte ontstaat om te gaan settelen, want Mick van Zadelh...

 

adv.