Dit is waarom Nielson twijfelt aan The Passion Dordrecht mee te doen

Door Stem van Dordt 18 december 2018

De in 1989 geboren Dordtse singer-songwriter Nielson (Niels Littooij) is weer helemaal terug en hoe! Met singles als ‘IJskoud’ en ‘Diamant’ van zijn nieuwste en gelijknamige plaat ‘Diamant’ (2018) is hij een andere weg ingeslagen dan bijvoorbeeld ‘Sexy als ik dans’ (2016) of ‘Mannenharten’ met de Zeeuwse popgroep Bløf (2013).

Na zijn sabbatical van een half jaar tussen maart en oktober 2016 waarin hij getrouwd is, een koophuis op het Dordtse eiland rijker is en heeft gesocialized, kroop het bloed dus waar het niet gaan kon. Mede doordat producer Miles Walker zijn ‘sausje’ over Nielson’s nieuwste creaties gooide, laat de ster een nieuwe kant van zichzelf zien.

Samenwerken met producer van Beyoncé en Rihanna

Nielson omschrijft de samenwerking met Miles Walker als ‘heel tof’. “Ik vond het ongelooflijk dat die man met een Nederlandse artiest als ik wilde werken, want ik ken zijn werk van bijvoorbeeld Beyoncé, Rihanna en Kygo.” De Dordtenaar stuurde Walker zijn gemaakte werk, dat hij samen met Nederlandse producer Lodewijk Martens heeft gemaakt. Martens is de producer waar hij jarenlang mee werkt die hij ‘meer dan goed vindt’. “Walker maakte een vrijblijvende mix van onze plaat en ik had zoiets van: zo kan het dus ook. Je hoort dat die man met de grote der aarden heeft gewerkt.” Het gaat hierbij om ‘het net even wat rijker maken van de muziek’. “Noem het magic of hoe je het noemen wil, maar je voelt het net even wat meer in je buik. Die tien procent die het wat meer internationaler en wat minder Nederlands maakt… daar word ik heel gelukkig van!”

Nielson en The Passion

Als geboren Dordtenaar twijfelt Nielson, wanneer hij wordt gevraagd, om mee te doen aan de negende editie van The Passion, het tv-spektakel over Jezus dat op donderdag 18 april live wordt opgevoerd in Dordrecht. “Het evenement staat superstrak, maar het is iets te musical-achtig voor mij. Ik ben eerder gepolst of ik mee wil doen, maar heb daarvoor bedankt. Nu het in Dordt is, mijn stad, twijfel ik. Net als bij Koningsdag (in 2015, red.) vind ik dat ik daarbij moet zijn. Momenteel is er nog niets besloten.”

IJskoud

Als artiest kan je zelf geen plaat aandragen voor het evenement, maar de Diamant-zanger zou het wel weten wanneer dat kon. “Dat moet dan mijn laatste single IJskoud worden. Het gaat over in de steek gelaten worden door iemand waar je van houd. In bijvoorbeeld het gedeelte waar Judas Jezus verraad zou dit liedje uitzonderlijk goed passen. Toch kan ik mij ook goed voorstellen dat de organisatie hier niet voor gaat. Het musical-achtige heb ik niet. In The Passion wordt klassieke, Nederlandse popmuziek gebruikt, maar ik maak internationale pop in Nederland. Evengoed: ik zou het heel cool vinden als ze wél een nummer van mij kiezen.”

Een andere weg

De reden dat Nielson een andere muzikale weg is ingeslagen, heeft ‘alles te maken met persoonlijke ontwikkeling’. “De eerste jaren als artiest gingen super goed. Ineens was ik 28 jaar, maar paste mijn muziek niet bij mijn leeftijd en wat ik bij mijn muziek zou verwachten. Dat voelde niet helemaal lekker meer. Nadat ik een half jaar ertussenuit was, schreef ik weer mijn eerste tekst en deze stond in contact met mijn gevoel.”

Favoriete plekken

“Ik heb meerdere favoriete plekken in Dordrecht, maar dan ga ik toch voor De Merwelanden. Dan bedoel ik niet een specifieke plek, maar het hele gebied. Tussen mijn veertiende en achttiende kwam ik daar veel met vrienden in de zomer. ’s Avonds als de zon onderging, zwommen zij en gaf ik mini concerten.”

Dit verhaal is geschreven door Nanda van Heteren voor de Stem van Dordt.

Meer Dordtenaren:

Alisa van Dijk Dordtenaar van de week

Dit is waarom Alisa vanuit Canada naar Dordrecht verhuisde

Alisa van Dijk verhuisde op haar tiende met haar ouders, broers en zus van Apeldoorn naar Canada, ma...
Oelbert single van de week

Single van de week Oelbert: ‘Ik zoek iemand die me gezelschap kan houden’

Deze week zetten we Oelbert (76) in het zonnetje. Een aantal jaar geleden verloor hij zijn vrouw, ma...

adv.