Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’

Zodra je het huis van Debora van der Klei-Van den Berg (46) binnenstapt, zie je dat er druk wordt gewerkt. De woonkamer en het onderhuis staan vol met gedoneerde spullen die voor Stichting Debster’s worden ingezameld. Debster’s werd vorig jaar juni door Debora opgericht om mensen die moeilijk kunnen rondkomen te helpen. Inmiddels worden 1350 gezinnen geholpen.

Debora kent in haar omgeving veel gezinnen die het hoofd moeilijk boven water kunnen houden. Bijvoorbeeld omdat ze niet kunnen werken. Zelf had Debora jarenlang een baan in de zorg, maar kreeg te maken met een arbeidsbeperking. “Mijn leven is prima op orde, maar bij anderen in mijn omgeving zag ik zoveel verdriet en leed. Soms val je net tussen wal en schip, waardoor je geen toeslagen krijgt of niet in aanmerking komt voor bepaalde hulp. Daar wilde ik iets aan doen.”

Tot aan het plafond

Op Facebook plaatste ze een bericht waarin ze vertelde dat ze een stichting wilde opzetten en dat mensen spullen konden doneren. “Een maand later stond mijn huis vol, zelfs tot aan het plafond! Dat er van alle kanten hulp werd geboden, vond ik erg mooi. Debster’s kon worden uitgebreid en inmiddels zijn we met 35 vrijwilligers en helpen we 1350 gezinnen.” Naast donateurs krijgt Debster’s ook items uit winkels na de laatste sale. Zo ontvangen ze bijvoorbeeld nieuwe kleding en schoenen van Van Driel Schoenen Mohr & Mohr.

Afgiftepunten

In alle wijken van Dordrecht en in Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht zijn afgiftepunten te vinden waar aangemelde gezinnen hun spullen kunnen ophalen. Dit zijn bijvoorbeeld kleding en schoenen, speelgoed, huishoudelijke producten, spullen voor persoonlijke hygiëne, woonaccessoires en houdbare boodschappen. “Voor verse voeding zijn al goede initiatieven, zoals De Bleijenhoek, De Voedselbank en Stichting Dagelijks Brood. Ook voor verzorging voor huisdieren verwijzen wij door naar Dierensteun en Wie vult mijn Bak.”

Vrijwilligers

Tijdens het gesprek lopen donateurs en ontvangers af en aan om spullen te brengen en op te halen. In de woonkamer worden een buggy en wipstoel voor een baby, een doos met pannen, kinderkleding en kerstspullen neergezet. Drie middagen per week komen een aantal vrijwilligers bij elkaar om de spullen te sorteren.

Dit keer is Roos erbij. Ze meldde zich een jaar geleden aan om hulp te ontvangen, maar helpt sindsdien ook mee. “Ik ben zo blij dat ik Debster’s via Facebook heb gevonden. Ik zat in een moeilijke situatie en hield nauwelijks geld over. Bij Debster’s mocht ik een kledingpakket ophalen en daarna ben ik blijven hangen. De sfeer is hier zo fijn en ik hielp drie dagen per week mee. Nu zit ik weer beter in mijn vel en ben ik begonnen aan een nieuwe studie.”

Voor kerstpakketten zijn we nog op zoek naar houdbare boodschappen

Sinterklaas en kerst

Voor verjaardagen, Sinterklaas en Kerstmis worden er extraatjes geregeld. Daar gaat veel tijd in zitten. Gelukkig zijn er ook sponsors die helpen met verjaardagscadeaus, cadeaus voor in de zak van Sinterklaas en een kerstpakket. “Voor Sinterklaas zijn we inmiddels rond”, vertelt Debora. Maar voor kerst zijn we nog druk bezig. We maken dit jaar zelf kerstpakketten met houdbare boodschappen, kerstkoekjes en chocolade. Via sponsors hebben we ook kerststollen en -kransen gekregen.”

Oproep kerstpakketten

Toch is het nog niet genoeg om alle pakketten te vullen. Daarom wil Debora namens Debster’s een oproep doen. “We hopen dat meer mensen willen doneren. We nemen liever geen geld aan, maar met producten zijn we erg blij. We zoeken nog houdbare boodschappen zoals pasta, rijst, fruit en groente in blik, houdbare kaas en worst, crackers, pindakaas, chocoladepasta, kerstkoekjes en meer.” Wil jij een donatie doen? Dan kun je dit afgeven bij Soembastraat 45 in Dordrecht.

Meer aanmeldingen sinds de oorlog

Dat er zoveel hulp nodig is, vind Debora treurig. Sinds de uitbraak van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de energiecrisis, heeft ze het aantal aanmeldingen bij Debster’s zien stijgen. Inmiddels is ze per week zo’n 28 uur met de stichting bezig. “Ik ben blij dat we deze mensen kunnen helpen, al is het natuurlijk verdrietig dat dit moet. We hebben de mogelijkheid om 1500 gezinnen te helpen, dus er is nog ruimte. Maar dat is wel onze max. We blijven een groep vrijwilligers natuurlijk.”

Aanmelden bij stichting Debster’s kan via de website debstersgo.nl. Dit kost geen geld.

Meer verhalen van Dordtenaren:

Meer in deze categorie

Dordtenaren

Ga naar “Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’”

Binnenkijken in de hofjeswoning van Marry: ‘Mijn huis wordt ook wel een museum genoemd’

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

Ga naar “Dordtenaren zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Dordrecht”

Dordtenaren zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

  • Sportboulevard Dordrecht
  • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht