Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De eerste De tafel van… is van start gegaan

Door Caty Groen 7 maart 2018

Het is niet echt een gedekte tafel in de zin van: borden en bestek op een tafelkleed. De tafel waar we het hier over hebben laat de mooiste, leukste en lekkerste artikelen zien uit de wereldwinkel. Volgens degene die het op die tafel verzamelde, dan. En dat gebeurde voor de eerste keer door Caty Groen van indebuurt Dordrecht.

In het midden van Wereldwinkel Dordrecht op de hoek van de Voorstraat en het Steegoversloot wachtte Caty een lege tafel die ze naar eigen smaak mocht inrichten met producten uit de winkel.

wereldwinkel
Foto: Jeroen Verbueken Fotopersbureau Busink

Puur op gevoel

Het inrichten van de tafel gebeurde puur op gevoel, zonder te weten wat het verhaal achter de producten is. Want dát er een verhaal achter ieder product zit, weet Elise Dekker van Wereldwinkel Dordrecht. Als vrijwilliger houdt zij zich onder meer bezig met de inkoop van de collectie.

Ogenschijnlijk niet bijzonder

Op de kersvers ingerichte tafel staat naast interieurartikelen en lekkers als chocolade en wijn, ook een rieten boodschappenmand. Leuk om te zien, maar ogenschijnlijk niet heel bijzonder. Dat is het verhaal erachter wel, weet Elise. “Deze mand komt uit Niger”, zegt Elise. “Als ze zo’n mand af hebben, brengen ze hem naar Agadez in Noord Niger waar ze deelnemen aan een spaarsysteem. Ze kunnen dan namelijk sparen voor een solar cooker.”

Wie had dat gedacht?

Een solar cooker is een soort zonne-oven die een maaltijd verwarmt met zonlicht. Voor de vrouwen in Niger is dat een uitkomst omdat ze dan geen eind meer hoeven te lopen door de bush op zoek naar hout, met alle gevaren van dien als zij onderweg zijn. Wie had dat nou gedacht als je naar zo’n rieten boodschappentas kijkt? De Tafel van… blijft nog enkele weken staan in Wereldwinkel Dordrecht en wordt dan vervangen voor een andere Tafel, ingericht door een andere Dordtenaar.

Wereldwinkel

Bekende en minder bekende Dordtenaren stellen hun eigen De Tafel Van… samen

Mooie, lekkere, leuke, interessante, Fair Trade en duurzame producten gaan een hoofdrol spelen op De...
Elise Dekker

Elise Dekker: ‘De Wereldwinkel moet af van het oubollige jaren zeventig imago’

Haar omgeving noemt haar een supervrijwilliger, maar zelf is Elise Dekker sceptisch over zoveel lof....
Wereldwinkel

Dit is waarom de Dordtse Wereldwinkel het wél goed doet

Over de Wereldwinkel wordt in de media op zorgelijke toon gesproken. Winkels sluiten, andere zitten ...

Meer over Wereldwinkel Dordrecht ontdekken?

Wereldwinkel Dordrecht cadeauwinkels

Geopend10:00 - 17:00

Voorstraat 204, Dordrecht

Bekijk meer:cadeauwinkels

Meer over

Dordtenaren

adv.