Caty Groen over haar nieuwe misdaadroman: ‘Het is geen toeval dat veilinghuis Mak een rol speelt’

Door Stem van Dordt 17 april 2019

Het voormalige pand van veilinghuis Mak aan de Visstraat speelt een rol in het nieuwe boek van Caty Groen. En dat is geen toeval, legt de Dordtse schrijfster uit.

‘Moord onder de hamer’ is de titel van het boek. Het is de zesde misdaadroman waarin rechercheur Rick Benson centraal staat. Het verhaal speelt tijdens een inbraakgolf in de stad. Benson onderzoekt de dood van een Dordtenaar, als er een lugubere vondst wordt gedaan in het voormalige veilinghuis. Over het verdere verloop van het verhaal zwijgt Caty vooralsnog.

Een nieuwe Rick Benson

Dat het prachtige pand aan de Visstraat een rol speelt in het verhaal komt door boekhandel Vos en Van der Leer, legt Groen uit. “De boekhandel benaderde mij, omdat ze gaan verhuizen naar het pand van veilinghuis Mak. Ze zouden het heel leuk vinden als er bij de opening van de nieuwe boekwinkel een nieuwe Rick Benson ligt.” Aan dat plan wil Caty Groen graag meewerken, want ze vindt de verhuizing van de boekwinkel een goede zaak. “De boekwinkel vereenzaamt wat in het oude pand van V&D. Een boek is een artikel dat mooi past in de sfeer van het oude veilinghuis, een rijksmonument. Om boeken heen hangt een sfeer van rust en schoonheid, die bij het oude pand past.”

Uitstekende stad voor een moord

“Het verhaal speelt zich overigens af op allerlei plekken in de stad. Het oude veilinghuis speelt geen hoofdrol”, licht de schrijfster toe. Ze ervaart Dordrecht als een goede plek voor een misdaadverhaal. “Dordrecht is een uitstekende stad om een moord in te laten gebeuren. We zijn rijk bedeeld met verschillende wijken van allerlei leeftijden. Er is niet alleen een historisch centrum, maar er zijn ook moderne wijken met een hele andere sfeer.” De binnenstad komt altijd voor in de misdaadromans van Caty Groen. De hoofdpersoon is rechercheur op het bureau aan de Groenmarkt, dus daar is geen ontkomen aan. Is het een soort Dordtse Baantjer? “Dat is een oude baas met een geruiten hoedje op een een regenjas aan. Ik heb van de hoofdpersoon een dertiger gemaakt die tegen de problemen van nu aanloopt.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

Rick Benson Moord onder de Hamer caty groen
De cover van de nieuwe Rick Benson. | Foto: Boekhandel Vos en van der Leer

Een politieman checkt het boek eerst

Voordat de verhalen over Rick Benson naar de drukker gaan, worden ze nagelezen door een politieman. Groen: “Dat doe ik om geen flater te slaan. ‘Het is niet allemaal zoals je op tv ziet’, krijg ik dan te horen. Je kunt in Nederland niet zomaar iedereen in de boeien slaan of een deur intrappen.” De omslag van het nieuwe boek is een grafisch ontwerp van Henriëtte Bodmer van ‘Perceel 124’. De gevel van het oude veilinghuis staar daar prominent op. “Ik ben er trots op dat ze haar hebben gevraagd om het ontwerp te maken”, besluit Caty Groen.

Moord onder de hamer

‘Moord onder de hamer’ is het elfde boek van Caty Groen. Naast de zes Rick Benson-boeken schreef ze een roman en enkele boeken over de geschiedenis van de stad. ‘Moord onder de hamer’ door Caty Groen kost €8,99 en is vanaf 6 juni te koop in de nieuwe winkel van Vos en Van der Leer aan de Visstraat. Het boek is nu al te reserveren in de boekwinkel.

Dit verhaal is geschreven door Arco van der Lee voor De Stem van Dordt. 

adv.