Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder! Anthony doneerde een nier aan zijn schoonmoeder

Door Lisanne Doff 24 oktober 2020

Het is goed mogelijk dat jij één van de 46.700 Dordtenaren bent die komende tijd post ontvangt van het Donorregister. Er zijn namelijk nog veel mensen die geen keuze hebben gemaakt om wel of geen donor te worden. Dordtenaar Anthony (41) deelt zijn verhaal over de nierdonatie aan zijn schoonmoeder.

“Ik was eigenlijk nooit met orgaandonatie bezig, totdat ik mijn vrouw ontmoette”, vertelt Anthony. “Haar moeder was op dat moment al nierpatiënt en stond op de lijst voor orgaandonatie. Dit was de eerste keer dat ik ermee in aanraking kwam en erover ging nadenken. Maar ik legde het naast me neer, want ik had een andere bloedgroep dan mijn schoonmoeder. Ik kon haar dus niet helpen. Helaas werd mijn schoonmoeder vaak ziek, waardoor ze steeds langer op een donatie moest wachten. Want als jouw lichaam de operatie niet aan kan, gaat iemand anders voor.”

Nieuwe techniek

“Het is inmiddels meer dan dertien jaar geleden dat ik op een dag met mijn schoonmoeder mee naar het ziekenhuis ging. Een dokter vertelde dat ze een nieuwe techniek in het Erasmus MC hadden ontwikkeld, waardoor je niet meer dezelfde bloedgroep nodig had voor een donatie. De arts vroeg of er familieleden waren die een nierdonatie zouden overwegen, want dan kon het traject meteen gestart worden. Deze vraag zette alles op zijn kop. Mijn vrouw was net bevallen via een keizersnede, dus zij was niet in staat om te doneren. Kon ik het dan doen?”

Op het randje van de dood

“Mijn schoonmoeder was inmiddels erg ziek. Ze had geen kwaliteit van leven meer. We kwamen zelfs op het punt dat we dachten dat we haar gingen verliezen. Ze was op dat moment nog maar 50 jaar oud. Mijn lichaam was fysiek sterk en ik wist wat ik moest doen: ik ging een nier aan mijn schoonmoeder doneren. Het heeft uiteindelijk een jaar geduurd voordat de donatie plaatsvond. Je wordt namelijk helemaal binnenstebuiten gekeerd en er worden veel testen afgenomen. Denk aan een bloedtest, MRI-scan, maar ook een psychologische test. Ben je echt honderd procent zeker van je keuze en staat er geen druk achter door familie? Dit moeten de artsen zeker weten, anders gaat de operatie niet door. Maar de uitleg van de artsen over de operatie was zo duidelijk, zij hebben me over de drempel geholpen.”

‘Mijn schoonmoeder leeft al dertien jaar met mijn donornier’

Juiste keuze

“Als ik er nu aan terugdenk, weet ik dat ik de goede keuze heb gemaakt. Mijn schoonmoeder leeft al dertien jaar met mijn donornier en ze heeft weer een normaal leven. Geen dialyses meer, alleen nog medicatie. Zonder die nier was ze niet meer bij ons geweest. Of ik het weer zou doen? Ja, al was ik wel verbaasd dat ik in een soort rouwproces terecht kwam na mijn donatie. De keuze was definitief, ik had iets van mezelf weggegeven en kon niet meer terug. Ik denk dat ik nu niet meer in aanmerking kom voor een donatie terwijl ik leef, maar in het donorregister heb ik mijn keuze al vastgezet. Na mijn dood ben ik orgaandonor.”

Keuze van je hart

“Het willen doneren van een orgaan is een zeer persoonlijke keuze. Ik vind dat er geen verkeerde keuze is. Als je ‘ja’ of ‘nee’ zegt, moeten anderen dat respecteren. Wel vind ik het belangrijk dat je jouw keuze kenbaar maakt. Vooral aan je familieleden. Je weet nooit wanneer je komt te overlijden en als familie niet weet wat je wilt, gaat de keuze sneller naar géén orgaandonatie. Misschien is dat wel een gemiste kans om levens te redden. Zorg dat je er goed over praat met mensen en erover leest. Je moet je goed voelen bij deze beslissing. Het is een keuze van je hart.”

Bekijk ook:

Bijzonder! Mireille ontving een donornier en heeft haar leven terug

In maart 2018 interviewde Elisa Kuster, nierpatiënt Mireille Boet. Zij vroeg aandacht voor haar ziek...

adv.