Waarom je een week lang Bach hoort in Dordt

Aangeboden door Bachfestival Dordrecht 14 juni 2018

The Beach Boys, The Beatles en Paul Simon van Simon & Garfunkel lieten zich al inspireren door de muziek van Bach. En wat dacht je van de actiefilm ‘Die Hard’ en James-Bondfilm ‘The Spy Who Loved Me’? Het mag duidelijk wezen: de muziek van Bach is van alle tijden. 18 tot en met 24 juni barst in Dordt het Bachfestival Dordrecht los: een week lang oude én nieuwe muziek in onze mooie stad. We spraken Marieke Hopman, artistiek leider van het festival, over wat er zo bijzonder is aan Bach en Dordrecht. 

“Bach is helemaal niet iets uit het verleden,” legt Marieke uit. “De muziek van de componist is tijdloos. Generaties na generaties laten zich inspireren door de wereldberoemde muziek. Van filmmakers tot schrijvers: de creaties van Bach zijn een onuitputtelijke bron.”

‘Ook ik heb me laten verleiden’

Zelf heeft ze zich ook laten verleiden iets te maken met de bouwstenen die Bach heeft achtergelaten. “Als accordeonist weet ik wat het is om te werken met vooroordelen. De accordeon wordt vaak in één adem gebruikt met volksmuziek en shantykoren. Bij Bach is dat niet anders. Mensen vinden de muziek stoffig, maar dat is het dus echt niet. Met ons festival willen we laten zien hoe relevant oude muziek is en ze verleiden om Bach te beleven.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Bachfestival Dordrecht - Marieke Hopman - Studio305 - indebuurt.nl
Marieke Hopman (links) met zakelijk leider Pauline Koning. Foto: Studio305 voor Bachfestival Dordrecht

En dat kun je meemaken door de hele stad. “Niet alleen in concertzalen kun je de muziek van Bach ervaren. We gaan ook de straat op met onze Bachbakfiets, en tijdens de ochtend- en moonlight-wandelingen en de huiskamerwandelingen gaan we met zijn allen de stad in. In Dordrecht CS staat een Play Me Traporgel waarmee je zelf muziek mag maken. En elke avond houden we een Bachcafé in Kunstmin. Tijdens deze ‘derde helft’ van elke concertdag kun je napraten over de concerten.”

Mini-festival voor kids

Ook de allerkleinsten mogen kennismaken met de muziek. “Speciaal voor hen organiseren we de KinderBachDag. Op woensdag 20 juni zijn ze welkom in de Kunstmin. Hier kunnen ze zich laten schminken. Ook zijn er voorstellingen van theatergroepen Corpus Acrobatics en Oorkaan en van Damiet van Dalsum. We merken dat kinderen het erg leuk vinden om zo de muziek te beleven.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Bachfestival Dordrecht - KinderBachDag corpus acrobatics - indebuurt.nl
Corpus Acrobatics. Foto: Vincent Michels

Wie Bach in een nieuw jasje wil zien, raadt ze Light Night Proms aan. “Liefhebbers van Bach kunnen hun hart ophalen tijdens de Proms. Ze gaan op reis door de muziekgeschiedenis van Bach toen tot Bach nu. Musici begeven zich tussen publiek en omringen je met een prachtige Chaconne of schudden je op met slagwerk. Hun eigenzinnige inbreng maakt, samen met de schitterende lichtkunst van Jaap van den Elzen, de Proms een unieke beleving.”

Bach en Dordt: een match made in heaven

Dordrecht en Bach hebben één gemeenschappelijke deler: het Bach-orgel. Nou en, zul je misschien denken. “Het is een bijzonder orgel,” legt Marieke uit. “Nergens in Nederland hebben we zo’n orgel. Het is voor sommige componisten op dit festival ook een inspiratiebron.”

“Daarnaast is de regio gewoon verliefd op Bach. We hebben hier veel orgelliefhebbers en mensen die zelf zingen. Maar we willen juist de mensen die deze muziek nog niet zo goed kennen verliefd laten worden op Bach. Hopelijk zingt in juni een week lang Bach rond in Dordt.”

Bachfestival Dordrecht

entertainment

Bekijk meer:entertainment

adv.