Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Het Voorstraat Noord Festival is gezelligheid gegarandeerd’

Door Stem van Dordt 3 september 2018

De Voorstraat Noord was al leuk, maar wordt steeds mooier, vindt Sylvia Landa. “Het aanbod is verrassend en divers, de sfeer tussen bewoners en ondernemers heel goed en zowel inwoners als toeristen weten de weg naar het gebied steeds beter te vinden,” aldus de voorzitter Stichting Ondernemers Voorstraat Noord. Wie op 8 september naar de Voorstraat Noord komt, valt helemaal met zijn of haar neus in de boter. Dan vindt namelijk de elfde editie van het Voorstraat Noord Festival plaats. 

“Het is gezelligheid gegarandeerd. Dat bewijzen alle vorige edities.” De voorbereidingen nemen altijd een vol jaar in beslag, lacht Sylvia. “Zodra een editie is afgelopen, is het een kwestie van evalueren en meteen weer door naar de volgende. Met elkaar zetten we de schouders eronder. In het begin was de insteek ‘alles kan, alles mag’. Dat is nog steeds zo, maar stapsgewijs zijn we ons meer gaan profileren als een echt Dordts feestje. Zo is er ieder jaar een overschot aan aanmeldingen van bands. Lokale muzikanten krijgen tegenwoordig voorrang. We vinden het mooi om talenten in hun eigen stad de kans te geven zich te profileren.”

Verspreid over 4 podia wordt de muzikale omlijsting tussen 12.00 uur en 23.00 uur verzorgd door meer dan 20 bands. Daarnaast is er ruimte voor kunst, cultuur en gekkigheid in de goede zin van het woord. “Bij jong tot oud een glimlach op het gezicht toveren: dat is misschien wel het belangrijkste doel. Dansen, mozaïeken, een (m)eet and greet buurtborrel op de Riedijk, spannende verhalen van cowboy Freek, tegen een kleine vergoeding sumoworstelen op de Nieuwbrug: het staat allemaal op het programma.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Voorstraat Noord Festival 2018 in Dordrecht - indebuurt Dordrecht.jpg
Foto: Bernetta Harting

Landa runt zelf met haar vader een kunst- en antiekhandel op de Voorstraat Noord en merkt dat het gebied flink aan populariteit heeft gewonnen. “Er zaten altijd al mooie zaken, maar 10 jaar geleden was het gebied wat meer verlaten. Tegenwoordig is er vaker reuring. Door de jaren heen merkten wij als ondernemers dat het winkelgebied zich in Dordrecht steeds meer verplaatste in de richting van het station. De Voorstraat Noord werd meer een begin- of eindpunt. Helemaal niet erg, want de meeste winkeliers in deze straat zijn toch al niet afhankelijk van grote loopstromen. Velen moeten het voornamelijk hebben van gerichte bezoekjes, zeker in de kunst- en cultuurbranche. Toch verwelkomen we nu, hoe tegenstrijdig dat misschien klinkt, juist ook veel toevallige passanten. Dat komt met name door het feit dat de Voorstraat Noord is opgenomen in het ‘Kunstrondje Dordt’. Dat is enorm populair bij toeristen, die de stad steeds beter weten te vinden. Zij vinden de historische panden, winkeltjes die heel anders zijn dan landelijke ketens en de sfeer in het gebied heel aansprekend. Uiteraard zijn zij op 8 september ook van harte welkom om te genieten van het Voorstraat Noord Festival!”

Dit verhaal is geschreven door door Yvonne Vogel voor De Stem van Dordt.

Meer over

Getipt

adv.