Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijktip! Anita wordt Opgenomen in Dordrecht: ‘Dit seizoen is bijzonder, intens en verdrietig’

Door Lisanne Doff 14 september 2020

Noteer het maar vast in je agenda: Dordrecht komt op de buis. In het nieuwe seizoen van Anita wordt Opgenomen loopt Anita Witzier mee in zes verschillende instellingen voor ouderenzorg. Wekelijks bezoekt Anita een andere instelling en ondergaat ze de dagelijkse realiteit. Ook bracht ze een bezoek aan een specialistisch verpleeghuis in Dordrecht. 

In het specialistisch verpleeghuis in Dordrecht wonen voor het grootste deel bewoners met een complexe problematiek. Ze hebben vaak een heftig verleden. Een leven met psychiatrische problemen, een alcohol- of drugsverslaving of een leven op straat. Een verleden dat er voor gezorgd heeft dat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen en worden geplaatst in dit huis.

In gesprek met bewoners

In de aflevering ontmoet Anita Jan (62) en Remke (80). Jan is door omstandigheden verslaafd geraakt aan alcohol. Inmiddels helemaal clean, maar door het vele gebruik in het verleden neemt zijn verstandelijke vermogen steeds meer af. Jan kan hierdoor niet meer thuis wonen bij zijn vrouw.

Remke woonde voordat ze in dit verpleeghuis terecht kwam 17 jaar bij de daklozenopvang. Inmiddels is ze de koningin van het huis en weet ze alle ins en outs.

Confronterend

De opnames waren al begonnen voor de coronacrisis. Dat raakt ook presentatrice Anita Witzier: “Dit seizoen is bijzonder, intens en verdrietig. We zijn gaan draaien vóór de coronacrisis en we moesten halverwege stoppen. Dat was heel ingrijpend. Ook mensen die wij volgden zijn overleden aan corona. We kunnen die gesprekken niet meer afronden en dat is verdrietig.”

Onder de indruk

Presentatrice Anita Witzier is verder onder de indruk van de verhalen die zij heeft gehoord: “De gesprekken met de ouderen hebben mij geraakt, ze zijn zo openhartig. Ik blik met hen terug op hun leven, op hun diepte- en hoogtepunten en hoe het is om oud te worden en te zijn.”

De aflevering van KRO-NCRV’s Anita wordt Opgenomen in Dordrecht is op zondag 20 september om 21:10 uur te zien bij NPO 1.

Bekijk ook:

Deze Dordtenaren deden mee aan populaire tv-programma’s

Nu we extra veel thuiszitten, staat de tv regelmatig aan. Bij jou ook? Hoe leuk is het dan om een st...

Kijktip! Man bijt hond was bij het treinparadijs van de Dordtse Rien

Rien Verhoeff raakte in zijn tienerjaren gefascineerd door treinen en begon met het verzamelen van a...

adv.