De Dordtse Grote Kerk is wel een heel bijzonder decor voor dit evenement

Door Caty Groen 13 maart 2018

Oud hoort bij oud. En in dit geval klopt het helemaal, want aanstaande zaterdag, 17 maart, is er een brocantefair in de Grote Kerk. Er zijn brocanteurs uit het hele land en ook een paar uit Dordrecht. Zoals Marion van Vliet van Brocant’elle.

De Grote Kerk dient zaterdag als bijzonder decor voor een bijzondere markt. Heerenlanden Events houdt er de hele dag een brocantefair. Ruim zestig brocanteurs staan dan met een marktkraam in de oude kathedraal.

De tekst gaat onder de foto verder.

Brocantelle
Middelste foto Marion van Vliet. Foto’s: privébezit Brocant’elle

Frans en romantisch

Het aanbod is heel gevarieerd, van romantisch tot stoer en van shabby tot industrieel. De Dordtse Marion van Vliet vindt de romantische brocante het mooist. “Ik hou van de Franse stijl,” zegt Marion. “Je moet dan denken aan een vrouwelijke stijl met van die mooie paspoppen en dingen die je vroeger zag in boudoirs met veel wit en kant. Prachtig vind ik dat.”

Tand des tijds

Haar voorliefde voor oude spulletjes heeft ze al vanaf haar jeugd. “Als kind struinde ik langs de straat om te zien of mensen bijvoorbeeld iets weggooiden wat ik mooi vond. Ik ben altijd dol geweest op spulletjes die de tand des tijds hebben doorstaan, een geschiedenis hebben en een verhaal vertellen. In de tijd dat ik bijvoorbeeld spaarde voor mijn uitzet, keek ik niet alleen naar linnengoed maar ook naar antiek en curiosa.”

Marion heeft in Dordrecht een winkel gehad vol met brocante. “Ik was helemaal in mijn element in mijn eigen zaak, omringd door dingen die ik mooi vind. Een belangrijk punt was echter dat de handel in brocante vaak op fairs plaatsvindt. En als je een winkel hebt, dan moet je wachten tot de klant naar jou toe komt. En omdat je dus in die winkel staat, kun je niet ook tegelijkertijd aan een fair deelnemen.”

De tekst gaat onder de foto verder.

Brocant'elle
Foto: privébezit Brocant’elle

Een prachtige plek

Samen met haar man Marcel besloot Marion de winkel te sluiten en zich alleen maar te richten op de fairs. Ze reist nu met haar brocantespulletjes het hele land door. Zaterdag is het echter een thuiswedstrijd, dan hoeft ze het eiland van Dordt niet te verlaten. Als je zaterdag de kerk binnenkomt, dan heeft de kraam van Brocant’elle een prominente plaats recht tegenover de deur. “Een prachtige plek”, vindt Marion. “Ik zie iedereen binnenkomen.”

De fair Brocante in de Grote Kerk is zaterdag 17 maart van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is €3,50 en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Toegangskaarten kun je alleen kopen aan de kassa bij de kerk, Lange Geldersekade 2 in Dordrecht. Hier lees je meer.

Meer over

Getipt