Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bah, een wespenplaag! 7 x tips om ze op afstand te houden

Door Lisanne Doff 9 augustus 2019

Dit jaar zijn er véél meer wespen dan andere jaren. Dat komt omdat het vorig jaar lang zomer bleef, waardoor de wespen door konden paren. Vervolgens kregen we een zachte winter waardoor veel wespen in leven konden blijven en als klap op de vuurpijl is de zomer dit jaar ook weer vroeg begonnen. De één rent hysterisch weg bij het zien van een wesp, terwijl de ander rustig kan blijven. Wat is de beste aanpak? Hier een aantal tips.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

In augustus zijn de wespenlarven groot genoeg om er zelf op uit te trekken en gaan ze op zoek naar eten. En laat de wesp nou net gek zijn op hetzelfde eten als wij. Ze komen vooral af op suiker en eiwit, dat bijvoorbeeld in vlees zit.

Eerst even dit

Wij vinden de wespen dan wel irritant, maar ze zijn eigenlijk heel efficiënt. Wespen eten veel insecten zoals die vervelende muggen, teken en vliegen. Een nest van 6000 wespen kan in een week tijd een half miljoen vliegen en 130.000 muggen vangen!

Verder zijn ze ook nog eens goed voor de wijn! Wat? Bepaalde soorten wespen voeden zich met gist uit de druiven. Die gist overleeft in de magen van wespenkoninginnen tijdens hun winterslaap en wordt in het voorjaar doorgegeven aan haar nakomelingen. Die brengen de gist weer terug naar de druiven van het nieuwe seizoen en dat geeft wijn een unieke smaak. Oké, nu door naar de tips.

Geen gaatjes dichten

We spraken Nando van Zeist, van ongediertebestrijden.nl. Hij zegt het volgende: “Als je wespen ergens in en uit ziet vliegen, maak dan nooit het gat dicht! Misschien zit het nest in een muur en dan vliegen ze je huis in, omdat ze alsnog bij het nest willen komen.”
Zo’n gaatje dichten zorgt er dus voor dat je nog meer last krijgt van de wespen!

 

Niet slaan

Ten tweede: blijf rustig als er een wesp in de buurt is. Ga dus niet hysterisch om je heen slaan. Als je een wesp zachtjes wegwuift gaat alles goed. Maar als je de wesp slaat, kan hij boos worden en je prikken.

Geurtjes

Doe je ook altijd een lekker parfummetje op voordat je uit huis gaat? Probeer dat eens te minderen, want het kan zomaar wespen aantrekken. Ook sterk ruikende zonnebrandcrème kan heel verleidelijk zijn voor de vliegende beestjes.

Waar ze niet van houden zijn citrusgeuren en kruidnagel. Dus smeer je oksels goed in met citroen en jij zit goed 😉 Of je kunt ook gewoon een bakje met citroen en kruidnagel op tafel zetten.

Ruim een doodgeslagen wesp op

Als je een wesp, die misschien heel erg in de weg zat, hebt doodgeslagen, ruim het lichaampje dan op. De geur van de dode wesp kan namelijk andere wespen aantrekken en ze heel agressief maken.

Foto: ANP

Nepnest

Een nepnest schrijnt ook tegen wespen te helpen. Hoe je een nest maakt? Pak een paar donkere vuilniszakken en maak een soort ronde bal ter grote van een basketbal. Je kunt ook een vuilniszak volstoppen met oude kranten. Deze kun je vervolgens ophangen. Wespen denken dan dat jouw tuin al bezet is door een ander wespenvolk.

Vieze geurtjes

We schreven al eerder dat ze niet houden van citrusgeuren en kruidnagel. Daarnaast vinden wespen rook ook niet fijn, dus helpt het om wierook aan te steken. Nog een tip: maak je tafel schoon met azijn. Wespen vinden dat vies. Er zijn nog meer kruiden en oliën die wespen niet lekker vinden zoals geranium, rozemarijn, munt en venkel.

Citroen met kruidnagel

Verpak eten en drinken

Ga je naar het strand of picknicken in de tuin? Zorg dan dat eten en drinken goed verpakt is. Misschien wist je dit nog niet, maar wespen komen ook op etenswaren af die niet zoet zijn. We hopen dat je wat aan de tips hebt!

Lees ook: 

Ah nee! Grootste wespenplaag ooit op komst

Bzzzt, ben je net lekker de kaas aan het raspen, vliegt er zo’n wesp je keuken in. Irritant! Je merk...

Heb je jeuk en bultjes door de processierups? Zo kom je er vanaf

Ben jij ook 'gepakt' door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij...

Getsie, maden in je kliko? Dit kun je er tegen doen

Wil je even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd maden die in d...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Dieren Getipt

adv.