Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

45 jaar Toko Y-von: ‘Ik kan een boek schrijven over alle familieverhalen die ik hier heb gehoord’

Aangeboden door Toko Y-von 15 oktober 2019

Heb jij ook zo genoten van de Pasar Malam? Dan moet je 19 tot en met 26 oktober zeker naar Toko Y-von gaan. De speciaalzaak voor indo food bestaat 45 jaar en eigenaresse Vera Andreas viert hetzelfde jubileum. Inmiddels runt ze al ruim 30 jaar – letterlijk – de toko. “Ik heb zoveel verhalen gehoord, ik zou er eigenlijk een boek over moeten schrijven over alle die met onze historie te maken hebben.”

Vertel het voort

Verhalen en eten zijn voor Vera de rode draad van haar werk. Haar ouders Chris en Loes Andreas-Vreede openden de winkel bijna een halve eeuw geleden aan het Admiraalsplein, toen nog maar 12 bij 6 meter groot. Al bij de start van de zaak (toko betekent winkel in het Maleis) stond de toen vijftienjarige Vera in de winkel.

“Ik vind het nog steeds leuk om hier te werken, en dat is ook wel de kracht van deze zaak”, vertelt ze. “Die vijfenveertig jaar zijn voorbijgevlogen, daarbij sta ik eigenlijk alleen stil bij zulke jubilea. In al die jaren heb ik echt lief en leed gedeeld met onze klanten en zij met ons. Die verhalen koester ik en ik moedig iedereen aan om verhalen en ook zeker recepten door te geven. Hier komen al vijf generaties klanten. Om te vieren dat we hier zo’n grote vaste klantenkring hebben, wil ik ons jubileum niet zomaar voorbij laten gaan.”

Het artikel gaat verder onder de foto’s.

Foto: Toko Y-von
Foto: Toko Y-von

Eten verbindt

In september vierde Vera het jubileum klein al met een vast groepje klanten die hier al 45 jaar komen. “Eten is voor mij verbinden, daar geloof ik in. Je raakt nooit uitgepraat over eten. Met een lange rijsttafel stonden we er bij stil dat mijn ouders op 4 augustus 1974 hun toko openden. Maar een feest vieren doe je natuurlijk met zijn allen, en vandaar dat we een feestweek houden in oktober.”

Feestweek in Wielwijk

Bekende gezichten uit de Indische gemeenschap komen naar Toko Y-von. Edu Schalk treed op dinsdag 22 en donderdag 24 oktober op met live muziek. Tussen 12.00 en 16.00 uur zingt hij evergreens en Indische muziek. Vrijdag 25 oktober signeert Lena Wenno-Sapulette haar Molukse kookboek Malukufood, die je trouwens ook via Facebook kunt winnen. En op zaterdag 26 oktober ontmoet je de hoofdredacteur van het nieuwe glossy PINDA* magazine, Ricci Scheldwacht, met wie je in gesprek kunt gaan. Toko Y-von geeft bij aankoop van het tijdschrift een fles Bintang cadeau.

Net zoals oma het kookt

Een feest is geen feest zonder hapjes en drankjes, en die kun je uiteraard ook proeven in de feestweek van 19 tot en met 26 oktober. “Mijn passie van koken komt bij mijn tante Mien vandaan die bij ons inwoonde, en in de loop van de jaren heb ik die verfijnd. Maar er zijn steeds weer wat nieuwe hapjes bijgekomen. Zo was tijdens de Pasar ons nieuwe broodje ikan Bali met gerookte makreelfilet in sambalsaus een groot succes. Klanten kunnen tijdens onze feestweek Indische hapjes en drankjes proeven en ik nodig ze dan ook van harte uit.”


Meer over Toko Y-von ontdekken?

Toko Y-von restaurants en horeca

Gesloten10:00 - 19:00

Admiraalsplein 7, Dordrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.