Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de leukste fotolocaties in de binnenstad van Dordrecht + gezellige wandelroute

Door Rachel en Celina 3 januari 2019

Gastredacteuren Rachel en Celina gingen dit keer op pad voor de leukste plekjes in de historische binnenstad om een foto te maken. Kom je een bezoekje brengen aan onze mooie stad en wil je de hotspots zien? Dan is deze wandelroute wat voor jou! Maar ook al echte Dordtenaar is het leuk om een rondje door je eigen stad te maken.

Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

De wandelroute

Door de (voor ons) leuke fotoplekken achter elkaar in de juiste volgorde te zetten, kwamen wij erachter dat het eigenlijk een hele leuke maar bovenal mooie route is om te lopen. De route begint op de Visbrug en eindigt op het Scheffersplein. Zo kun je als je zin hebt nog ergens een kop koffie of thee drinken. Leuk en handig om te weten is dat de wandelroute ongeveer 2,5 km is en 30 minuten duurt. Stop je onderweg op de bekende fotoplekken dan zul je er een uur over doen.

Google Maps

Visbrug

Foto: Rachel & Celina

De Visbrug is een brug over de voormalige Voorstraathaven. Ter hoogte van de Visbrug sloot deze haven aan op de oude Thuredrecht. De brug verbindt de Visstraat met de Groenmarkt. Leuk om te weten is dat op de Visbrug een standbeeld van de gebroeders de Witt staat. Naast dit standbeeld is ook het monumentale gebouw de Gulden Os te bezichtigen.

Grote Kerk

Foto: Rachel & Celina

De Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dordrecht is de grootste kerk van onze stad. Afhankelijk van hoe de zon schijnt, de wolken zich stapelen of andere weer verschijningen presenteert de Grote Kerk zich iedere keer weer anders. Ga je vroeg, in de middag of juist laat. Het is steeds weer een verrassing hoe mooi de Grote Kerk erbij staat.

Grote Kerk Dordrecht - Dordtse Dom - klok kapot - indebuurt Dordrecht

We worden er niet wijzer van. Hoe laat is het nou volgens de Dordtse dom?

Je kunt er bijna de klok gelijk op zetten, dat de klok van de Dordtse Dom eens in de zoveel tijd van...

Pottenkade

Foto: Rachel & Celina

Door de seizoenen heen ziet de Pottenkade er elke keer weer anders uit. In de zomer staan de bomen vol in bloei, in de herfst zijn de bladeren mooi gekleurd, in de winter zijn de bomen kaal en in de lente komt alles weer mooi in de knop. De Pottenkade is iedere keer weer een ander gezicht als je er rondloopt. En mocht je even willen genieten van de rust en de mooie omgeving, dat kan op één van de bankjes aan het water.

We vallen met de deur in huis: op deze 6 Dordtse plekjes moet je een keer gezoend hebben

Kussen, scharrelen, zoenen. Hoe je het ook noemt, Dordt kent veel leuke plekjes waar het kan. Heb je...

Zakkendragershuisje

Foto: Rachel & Celina

Om toegang te krijgen tot het Maartensgat en Korte Geldersekade kan je gebruik maken van de Mazelaarsbrug, een enkele gietijzeren draaibrug die stamt uit 1868. De brug wordt tot de dag van vandaag nog altijd met de hand gedraaid om de (zeil)schepen in en uit de haven (Maartensgat) te laten.

Leuk is dat op de hoek nog altijd het Zakkendragershuisje staat uit 1762 een rijksmonument, een huisje met alleen een begane grond en hoog schilddak.

Lange IJzeren Brug

Foto: Rachel & Celina

Bij de Nieuwe Haven is de naam van de stalen brug met de naam Lange IJzeren Brug. De brug is ontworpen in 1855 door de stadsbouwmeester van Dordrecht in de jaren 1832 – 1867. De stalen brug was ter vervanging van de lange houten brug van 40 meter.

Schroevendok Straatman

Foto: Rachel & Celina

Tussen de aardappelmarkt en Vlak ligt de Roobrug. Op deze brug heb je prachtig uitzicht op rijksmonument Schroevendok. Schroevendok was onderdeel van de Machinefrabriek L. Straatman Ketelmakerij die van 1902 tot 1996 aan de Kuipershaven gevestigd was. Het dok werd gebruikt om schepen deels uit het water te lichten zodat vanaf drijvend houten vlonders de scheepsroeren en schroeven gerepareerd of vervangen konden worden.

Wolwevershaven

Foto: Rachel & Celina

Op de Wolwevershaven heb je prachtige oude gebouwen in verschillende stijlen en kleuren. Je ziet er gebouwen die modern zijn opgeknapt, maar tevens ook gebouwen die nog intact zijn. Zo ook Pakhuis ‘Oslo’ en wat dacht je van alle monumentale (erfgoed) schepen in de Wolwevershaven en Kipershaven.

Damiatebrug

Foto: Rachel & Celina

De Damiatebrug, ook wel rijksmonument sinds 1990, is een ijzeren brug die verbindt van de Wolwevershaven naar de Kuipershaven in de binnenstad van Dordrecht. De naam van de brug is overgenomen van de oude houten brug die zich eerder op die plek bevond. Die naam is afkomstig van de houthandel Damiate die in de buurt stond in de 17e eeuw. In 1855 is de huidige dubbele ijzeren ophaalbrug gebouwd. Een mooie plek om aan de ene kant de stoomsleepboot Pieter Boele te bewonderen en anderzijds het Groothoofd te aanschouwen.

Damiatebrug

Dordtse mysteries: waarom heet de Damiatebrug geen Diamantenbrug?

Sinterklaas vaart vandaag (17 november) met zijn stoomboot onder de Damiatebrug door. In het intervi...

Groothoofdspoort

Foto: Rachel & Celina

De Groothoofdspoort is nog een bestaande stadspoort van Dordrecht. De stadspoort is gelegen op het drierivierenpunt waar De Oude Maas, de Merwede en de Noord samen komen. Dit rijksmonument stamt uit de veertiende eeuw. Een mooie plek om op de kop van het Groothoofd koffie te drinken en te genieten van het prachtige uitzicht.

Toen in Dordt

Toen in Dordt: het Groothoofd uit de tijd van Dordt in Stoom

Deze foto van het Groothoofd met hotel Bellevue dateert van begin 1900. In de geschiedenis van Dordr...

Scheffersplein

Foto: Rachel & Celina

Het Scheffersplein is een plein in Dordrecht. Het plein is vernoemd naar de Dordtse schilder Ary Scheffer. Zijn standbeeld heeft dan ook een mooie plek midden op het plein gekregen. Nog niet zo lang geleden stonden er op dit plein auto’s geparkeerd en werd op vrijdag en zaterdag markt gehouden. Ooit was er niet meer dan een smalle brug, de Tolbrug, die de beide Dordtse stadsdelen lans-en poortzijde aan weerszijde van de Oude haven met elkaar verbond. In 1959 werd de brug verbreed zodat er een plein ontstond. Midden op het plein stond de beurs, later een vleeshal en in de 19de eeuw werd het plein verder verbreed tot heus horecaplein.

Meer van Rachel en Celina

5 x deze lekkere happen van de plank zijn er te krijgen in Dordrecht

Op zaterdagavond lekker thuis op de bank met een filmpje of een spelletje met familie of vrienden? R...
Herfst koffie - Koning Koffie - indebuurt Dordrecht

Jummie! Deze herfstkoffies kun je in Dordrecht drinken

Niets is lekkerder dan met dit regenachtige herfstweer op te warmen en drogen met een goede kop koff...
Rachel en Celina gastredacteuren indebuurt Dordrecht

Even voorstellen: gastredacteuren duo Rachel en Celina

Wij zijn Rachel & Celina. Dordrecht is voor ons dé stad vol onontdekte pareltjes. Samen delen wij de...
Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

adv.