Dit is waarom je het Voorstraat Noord Festival niet wil missen

Aangeboden door Winkeliersvereniging Voorstraat Noord

Voorstraat Noord Festival 2019 - indebuurt Dordrecht
Foto: Bernetta Harting/Voorstraat Noord Festival

Gezellige kraampjes, goede muziek en leuke activiteiten; het Voorstraat Noord Festival is al ruim tien jaar vaste prik voor Dordtenaren. Dit jaar valt het feest op zaterdag 14 september. “Dat we na twaalf jaar mensen nog steeds verrassen is voor ons toch wel bewijs dat we het goed doen”, vertelt Sylvia Landa. Als voorzitter van de winkeliersvereniging Voorstraat-Noord is ze trots op hun jaarlijkse evenement. “Het is een straatfeest, maar dan voor heel Dordrecht.”

“Er ontstaat een soort magie tijdens onze festivals”, vertelt ze. “We zien alleen maar blije gezichten. Buurtjes van 85 jaar gaan rock-‘n-rollen, kinderen lopen vrolijk rond met geschminkte gezichten en iedereen geniet mee. Mensen plannen er echt een hele dag voor in; zelfs een mevrouw uit Utrecht komt trouw elk jaar hierheen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Voorstraat Noord Fetival schmink - indebuurt Dordrecht
Foto: Tony Versluis/Voorstraat Noord Festival

Van onwennig meisje tot ster van de Amerikaanse hitlijsten

Gevraagd naar wat ze zo tof vindt aan dit jaarlijkse straatfeest, komt Sylvia uit bij rijzende sterren. “Van het nieuwste talent van de Popschool tot het afscheidsconcert van The Five Jets: we bieden iedereen graag een podium. Dat we Dordtenaren zoals Marianne Nobel meerdere keren geprogrammeerd hebben en hen vervolgens op nationale podia zien geeft een kick. Een kunstenaar uit de buurt die schoorvoetend kwam vragen of hij ook deel mocht uitmaken van ons festival heeft nu een expositie in Hamburg. Zangeres PolyAnna heb ik echt zien groeien van een bloem in de knop op ons podium tot een ster in de Amerikaanse charts. En als organisatoren van andere festivals deze muzikanten zien en ze boeken, maakt dat me alleen nog maar meer trots.”

Het artikel gaat verder onder de foto’s.

Dordrecht als oneindige bron van talent

“We hebben zoveel muzikale en getalenteerde mensen in Dordrecht, daar kunnen we wel tien festivals mee vullen. In die twaalf jaar zijn we positief verrast. Na zoveel jaar is het talent nog niet opgedroogd; er komt er zelfs steeds meer bij!

Het artikel gaat verder onder de foto.

Voorstraat Noord Fetival schmink - indebuurt Dordrecht
Foto: Martine Klijn Photograpy/Voorstraat Noord Festival

‘Het festival bruist het hele jaar door’

Voor Dordtenaren is het Voorstraat Noord Festival een belangrijk agendapunt in september, maar Sylvia en haar team zijn er het hele jaar mee bezig. “Voorop staat dat we de Voorstraat-Noord elke dag wel de place to be vinden. Het festival bruist het hele jaar door bij ons ondernemers. Tijdens de maandelijkse kunst en antiekmarkten op het Nieuwkerksplein geven we al een voorproefje van de getalenteerde artiesten, een soort try-outs. En het Voorstraat Noord Festival is daarvan de apotheose waarbij alles samenkomt.”

Van eenhoorns tot sumoworstelaars

Optredens zijn maar een deel van het hele programma. “We willen mensen nog een beetje in spanning houden en daarom maken we de programmering beetje bij beetje bekend. Vorig jaar kon je bijvoorbeeld sumoworstelen en elk jaar kiezen we weer voor iets anders. Kinderen kunnen bijvoorbeeld terecht bij de workshops van ToBe, je kunt bij diverse kraampjes eten en er is een pop-upmarkt. Uiteraard is er op 14 september ook de Open Monumentendag. Daar hebben we vanaf het begin af aan heel bewust voor gekozen. De twee evenementen bijten elkaar niet, integendeel: we versterken elkaar.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Voorstraat Noord Festival schmink - indebuurt Dordrecht
Foto: Facebook Voorstraat Noord Festival

GLOW Eindhoven meets Lowlands

En ook dit jaar zijn er weer gave dingen waarvoor je zaterdag 14 september zeker wilt vrijhouden. “Wat ikzelf heel gaaf vind om te kunnen vertellen, is dat we een lichtshow hebben geregeld. Zodra het gaat schemeren zijn diverse monumentale panden prachtig verlicht en veranderen ze in kunst. Een soort GLOW Eindhoven, maar dan in Dordrecht.”

“We weten dat er hier al wat huwelijksaanzoeken geweest zijn, maar we hebben een primeur op ons festival. Buurtjes Lucia en Martin gaan hier namelijk om kwart over twee trouwen en iedereen is uitgenodigd!” Sylvia straalt als ze dit vertelt. “En ze hebben mij gevraagd hun ambtenaar te zijn. Nu ben ik dus druk bezig om BABS te worden, Buitengewoon Ambtenaar Burgelijke Stand. Dit maakt deze editie extra bijzonder. Als het kan op Lowlands, dan kan het ook op het Voorstraat Noord Festival.”

Place to be

“Ik hoop dat mensen met ons festival zien dat de Voorstraat-Noord één van de leukste plekjes van de binnenstad is, dat ze besluiten een cursus bij ToBe te volgen of dat ze een optreden in het Poppodium bezoeken. We hebben in al die jaren sterke partnerschappen opgebouwd en zijn steeds breder geworden qua aanbod. Zo is het Voorstraat Noord Festival alsmaar sterker geworden. Dat er zelfs mensen uit België en Duitsland naar Dordt komen voor ons festival is natuurlijk te gek.”

Lees meer over het Voorstraat Noord Festival:

 • ‘Het Voorstraat Noord Festival is gezelligheid gegarandeerd’

  De Voorstraat Noord was al leuk, maar wordt steeds mooier, vindt Sylvia Landa. “Het aanbod is verrassend en divers, de...

  Voorstraat Noord Festival 2018 Dordrecht - indebuurt Dordrecht

Winkeliersvereniging Voorstraat Noord

5,0
(41)

Voorstraat Noord 161, 3311 EN Dordrecht

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Koningsnacht in Dordrecht: dit is er te doen”

Koningsnacht in Dordrecht: dit is er te doen

Ga naar “Uittip! Binnenkort is het Record Store Day in Dordrecht”

Uittip! Binnenkort is het Record Store Day in Dordrecht

Het Magazijn Dordrecht - concept store Dordrecht - indebuurt.nl
Ga naar “Getipt! Deze dingen zijn er dit weekend in Dordrecht te doen (24 – 26 maart)”

Getipt! Deze dingen zijn er dit weekend in Dordrecht te doen (24 – 26 maart)

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Hollandse komkommer van € 1,19 voor € 0,69”

Hollandse komkommer van € 1,19 voor € 0,69

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “1 kilo of 750 gram AH Mandarijnen Orri mandarijnen van € 2,89 voor € 2,49”

1 kilo of 750 gram AH Mandarijnen Orri mandarijnen van € 2,89 voor € 2,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79”

Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Dolce Gusto Infinissima cosmic grey KP173B € 29,99”

Dolce Gusto Infinissima cosmic grey KP173B € 29,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 1 april 2023

Agenda

Ga naar “Bijen- en honingmarkt”

Bijen- en honingmarkt

 • 15 april 2023
Ga naar “Eallum”

Eallum

 • Van 27 mei t/m 28 mei
Ga naar “Wantijpop”

Wantijpop

 • 10 juni 2023
Ga naar “Wantijlive”

Wantijlive

 • 9 juni 2023
Ga naar “Zomerkermis”

Zomerkermis

 • Van 17 jun t/m 25 jun
Fun Factory Zomerkermis Dordrecht