Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Invasie’ van vliegende mieren gespot in Dordrecht en dit is waarom

Door Lisanne Doff 15 juli 2020

Zie jij ook mieren vliegen in Dordrecht? Dat zie je goed; elke zomer is het wel een periode raak. Maar waar komen deze vieze beestjes eigenlijk vandaan? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid kreeg al een storm van klachten over extreme overlast van de beestjes binnen. De dieren waren op de zoete geur van blikafval (onder meer frisdrankblikjes) afgekomen.

Nieuwe cyclus

Het is het begin van een nieuwe cyclus voor de mieren. Zo rond juli en augustus krijgen de vrouwtjes, de zogeheten koninginnen, vleugels en vliegen ze de lucht in. Daar treffen ze de mannetjes, die tijdelijk ook vleugels hebben gekregen, en doen ze de bruidsvlucht. Het vrouwtje ontvangt bij dit tafereel voldoende zaad om voor de rest van haar leven bevruchte eitjes te leggen. Het is de basis om een nieuw mierenvolk te creëren op de grond. Het mannetje sterft vervolgens. Dat is ook waarom je de dode mieren op de grond ziet liggen.

Invasie

Lang duurt deze invasie niet, want al na een paar dagen is de tijd van paren voorbij. De mannetjes die de koningin bevrucht hebben vallen letterlijk uit de hemel, want gemaakt voor vliegen zijn ze niet. De vrouwtjes bijten hun vleugels af en gaan weer ondergronds, om daar een nieuw mierennest te maken. Nog heel even dus, en dan heb je er geen last meer van.

Bruidsvluchten

Het kan zomaar gebeuren dat je getuige bent van nog een paar van die bruidsvluchten. In de loop van de zomer komen die vaak nog een aantal keer voor.

Lees ook:

Opletten op de weg! Er zijn hitsige reeën in Dordrecht

We zijn op ons mooie eiland trots op de Biesbosch, waar genoeg wilde dieren leven. Ga je de weg op e...

Teken in Dordrecht: zo check je waar je moet oppassen

Niet alleen wij, ook teken zijn dol op het mooie weer. In juni en juli slaan de beestjes het vaakst ...

Meer over

Dieren Nieuws

adv.