Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen als je een gewond vogeltje vindt in Dordrecht

Door Lisanne Doff 21 mei 2020

Tijdens ons blokje om worden we helemaal vrolijk van alle bloemen en al het groen op straat. Het is weer lente! Ook al zitten we allemaal binnen, Dordrecht staat in bloei. En dat betekent ook dat de vogelnestjes weer vol zijn. 

Veel gewonde vogeltjes

Hoe leuk al die nestjes en het vrolijke geluid van jonge vogeltjes zijn, het loopt niet voor elke vogel even goed af. Danielle Prein van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid vertelt ons: “Wij krijgen momenteel heel veel meldingen over jonge vogeltjes binnen. Dat is de tijd van het jaar.”

Uit het nest gewipt

Danielle vertelt dat jonge vogeltjes op een gegeven moment te groot voor het nest worden en dan uitvliegen. “De vogeltjes komen op de grond terecht, omdat de veren nog niet volgroeid zijn. Het duurt meestal een dag of vijf voordat de vogeltjes kunnen vliegen. Tot die tijd worden ze op de grond gevoerd door hun ouders. Die voedermomenten worden steeds minder, waardoor de jongen gestimuleerd worden om zelf te vliegen.”

Naar een veilige plek

Vaak zijn de jongen dus niet gewond, maar de periode op de grond is natuurlijk wel gevaarlijk. De val zelf kan fout gaan, maar er lopen in de stad ook veel katten rond. Wat je kunt doen als een vogeltje gewond is? Danielle legt het uit: “Als je een gewond vogeltje ziet, kun je het diertje het beste opvangen in een doos of kooitje en ons bellen. Wij halen het diertje dan op en brengen het naar de vogelopvang in Rotterdam.” Bellen doe je naar 0900 – 112 0000.

Lees ook:

Dierenwinkel Jumper verhuist deze maand naar een nieuw adres

Dierenwinkel Jumper verhuist per 20 mei naar een nieuw pand aan de Mijlweg 53B, op de Woonboulevard....

Tip! Met het hele gezin naar de dierentuin (maar dan gewoon thuis)

Huh, staat er een leeuw in de tuin? Ja, zeker! Geen echte natuurlijk, maar wel een súperleuk nieuw s...

Meer over

Dieren

adv.