Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[Video] Jip volgt met groep 6 van De Horizon een les van burgemeester Wouter Kolff

Door Jip 8 november 2019

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer was ze bij groep 6 van basisschool De Horizon. Ze kregen bezoek van burgemeester Wouter Kolff.

In de tweede week van november is het de Week van Respect. Op scholen wordt hier met kinderen en jongeren, door middel van speciale lessen, met elkaar aan gewerkt. Ik ben donderdag 7 november te gast op basisschool De Horizon. Ik krijg een plekje in de klas van juf Annette en meester Rik waar burgemeester Wouter Kolff om 14.00 uur een gastles over respect geeft. Het is lekker rumoerig in deze flinke groep. Er zijn zevenendertig leerlingen uit groep 6 aanwezig. Voor de zomervakantie heeft Leine van negen jaar een spreekbeurt gehouden over de politiek in de gemeente Dordrecht. Ze had zelf geregeld dat ze met haar klas bij een raadsvergadering in het Stadhuis aanwezig mocht zijn. Waarop de burgemeester beloofde een gastles te  geven op hun school.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: Jip

De burgemeester en zijn…

Vlak voor zijn komst wordt er flink over dit thema gezongen, want de leerlingen hebben voorbereidende lessen gehad over wat respect nu precies is. De gouden regel blijkt: ‘Wat jij niet wilt dat jou geschied, doe dat ook een ander niet’. En dan stapt hij binnen, burgemeester Wouter Kolff, gevolgd door een meneer in een kostuum. De kinderen willen weten of hij zijn beveiliger heeft meegenomen. Er wordt gelachen want het blijkt de chauffeur van de burgemeester te zijn.

Zo denkt groep 6 over respect

“Respect”, zo begint hij, “begint altijd bij jezelf. Je hebt invloed op je eigen gedrag.” Vervolgens wil hij van de kinderen weten wat dit nu volgens hen inhoud. Er is tijdens de lessen al flink gebrainstormd en ieder heeft op een gekleurd papiertje zijn eigen invulling hieraan gegeven. Enkele voorbeelden: Evie vindt dat je niet altijd je mening hardop hoeft te verkondigen. Gijs vindt dat respect betekent dat je gewoon lief voor elkaar bent. Omaira vindt dat je steun aan elkaar moet hebben en Eden zegt: “Beleefd zijn.” Ook hoor ik nog roepen: “Dat je moet leven zoals je bent.”De burgemeester knikt instemmend en vindt dat de klas een goede inbreng heeft. Hij doet overigens gelijk nog wat inspiratie op wat betreft de namen van de leerlingen. Dit natuurlijk met het oog op zijn aankomend vaderschap. Madelief vindt hij een wel héél erg mooie naam: “Die naam onthoud ik wel.” Ik vraag me natuurlijk direct af of er hier niet een tipje van de (s)luier wordt opgelicht…

De tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: Jip

Vragenvuur

Het is een gezellige boel in de klas, maar het einde van de gastles komt in zicht. Er wordt straks nog een groepsfoto gemaakt en dan moet de burgemeester door naar Den Haag. Voordat hij gaat, mogen er nog wat vragen aan hem worden gesteld. “Jullie mogen alles vragen wat jullie willen.” En dan gaat groep 6 pas echt los: “Wat is uw lievelingsfeestdag?” Koningsdag vindt hij wel heel erg gezellig. Ook zijn er vragen over het verbod op vuurwerk. “Bent u zelf wel eens gepest vroeger?” Waarop hij antwoordt: “Tja echt gepest… Kijk, ik ben best wel lang en met schoenmaat achtenveertig val ik wel op. Ik was toen ik jullie leeftijd had ook al niet erg klein en best breed, maar dat ik hier nu echt iedere dag mee gepest werd? Nee eerlijk gezegd niet, af en toe eens een grapje.” En we gaan door naar de volgende vraag. “Wat wilde u worden toen u negen jaar was?” wordt er vervolgens gevraagd. Het antwoord is dokter. “Maar toen ik erachter kwam dat ik niet zo goed tegen het zien van bloed kan, was dat niet zo’n goed idee.”

Kinderburgemeester

Tenslotte komt er nog de vraag: “Hoe kun je kinderburgemeester worden?” Het antwoord luidt: “Stuur me maar een mailtje en solliciteer!” Nou, ik vrees dat er heel wat concurrentie voor de burgemeester aankomt. Deze kinderen weten heel goed waar ze het over hebben en ik vond het een eer deze middag met ze door te mogen brengen. Zelf heb ik het gelukkig zo ver geschopt dat ik geen strafwerk te pakken heb of op de gang moet staan. Het was super tof. Bedankt groep 6 van De Horizon!

Liefs van Jip

Lees ook: 

[Video] Jip was bij de DrechtStadLoop en dat verliep zo

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...
Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer

Jip sprak Sander en Willemijn Nobel bij de opening van Nobel’s Pakhuis

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

adv.