Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jip ontmoette Maarten van der Weijden en vroeg hem het hemd van het lijf

Door Jip 29 augustus 2019

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer ging ze naar de laatste trainingsavond van de City Swim Dordrecht én ontmoette Maarten van der Weijden. Check onderaan het artikel de video.

Woensdagavond nam ik nogmaals een kijkje op de laatste trainingsavond voorafgaand aan de City Swim van aanstaande zaterdag 31 augustus. Ik ben uitgenodigd in de oergezellige woonkamer van organisator Elias en zijn vrouw Ellen. Er staan wederom lekkere hapjes en drankjes voor iedereen klaar en dan komt hij binnen, voormalig olympisch kampioen en wereldkampioen bij het openwaterzwemmen: Maarten van der Weijden. In het ‘echt’ nog veel langer en gespierder dan hoe ik hem ken van televisie.

Maarten maakt het zichzelf graag moeilijk

Er is heel wat pers aanwezig maar ik zie kans om hem ook enkele vragen te stellen. Ik vraag hem naar zijn Friesland avontuur: de Elfstedenzwemtocht voor KWF , Maarten vertelt dat het hem allemaal heel soepel afging en hij het jaar ervoor, toen hij gedwongen werd te stoppen op doktersadvies, misschien nog wel leuker vond. Hij heeft het liever “iets moeilijker, tegen de grens aanlopen”. Op wat schuurplekken en spierpijn na had hij nagenoeg geen klachten en was al snel weer de oude. Ik zeg tegen hem dat we voor de tv van zijn dochtertjes genoten hebben, die hem aanmoedigden. Hij vertelt ook dat hij nu hij inmiddels zelf al lang genezen is van leukemie, het leven met zijn vrouw en dochters enorm waardeert en niets meer zomaar vanzelfsprekend vindt.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Jip interviewt Maarten | Foto: LP

1 miljoen euro!

“Wat ik wel jammer vind is dat het onbevangen zijn weg is. Het kan je zomaar opnieuw treffen, je vrouw, je kinderen.” Het is een moment om even stil van te worden. Gelukkig wordt er vanavond ook gelachen. Maarten is hier vanavond door de stichting City Swim uitgenodigd (wat overigens nog een grote verrassing is voor de deelnemers die buiten staan) omdat hij er vijf jaar geleden ook bij was. In die vijf jaar heeft Dordrecht inmiddels bijna een miljoen euro bij elkaar gezwommen. “Hartstikke gaaf!” vindt Maarten. Ook gaat hij zaterdag met zichzelf weer een uitdaging aan: hij zal namelijk vanaf zijn trainingsplaats (Hank) naar Dordrecht komen zwemmen. Hij begint om half twee ’s nachts. Iets waar hij best tegenop ziet, want hij moet in het donker beginnen. Zo’n tien uur later hoopt hij in de Dordtse Havens aan te komen, als het mee zit met de stroming.

Gejoel en applaus

Zijn vrouw Daisy zal hem in een bootje ernaast begeleiden. Dit doet ze samen met de reddingsbrigade en Rijkswaterstaat die de wateren vrij houden, exclusief voor Maarten. Er wordt hard gelachen, want hoe krijgt hij dit nu weer voor elkaar?! En dan is het tijd dat wij verdwijnen en Maarten zijn zwembroek aan gaat trekken. Als hij buiten de trap afkomt, barst er gejoel en een daverend applaus los. Ook wordt er nog gezongen voor de jarige voorzitter, Erik van Heijningen, en dan springt Maarten samen met wat kinderen toch echt de haven in. Het belooft zaterdag een groot feest te worden met al de grote en kleine mensen die deze City Swim meedoen om iets voor een ander te kunnen betekenen!

Liefs, Jip

Maarten hield een korte toespraak:

Lees ook: 

Jip was bij de trainingsavond van de City Swim en sprak deze stoere deelnemers

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

Jip was bij de workshop Salsa dansen op Palm Parkies en dat verliep zo + video

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

adv.