Edwin Jonker over Scrooge Live: ‘Dordrecht is een speciale stad voor me’

Edwin Jonker. | Foto: Sander Mulkens/MAX

Een groep van bekende Nederlanders brengt op zondagavond 11 december de vertelling van A Christmas Carol tot leven. In aanloop naar het televisiespektakel laat indebuurt Dordrecht een paar acteurs van de cast aan het woord. Deze keer sprak onze columniste Jip met Edwin Jonker die Jacob Marley speelt. Hij vertelde wat Dordrecht zo speciaal maakt voor hem.

Edwin is (stem) acteur, zanger en ken je misschien van de musical Miss Saigon. Op televisie was hij lange tijd te zien in Goede Tijden Slechte Tijden en op het witte doek schitterde hij onder andere in De Ontsnapping, Tuintje in mijn Hart en F*ck de Liefde. In 2019 vertolkte hij het personage van Jezus in The Passion. Op 11 december speelt hij de rol van Jacob Marley tijdens Scrooge Live van Omroep MAX in Dordrecht.

Even vragen aan… Edwin Jonker

Hoe reageerde je toen je voor Scrooge gevraagd werd?

“Toen me werd gevraagd om in Scrooge mee te spelen en dat het in ‘mijn stad’ opgenomen werd reageerde ik verrast. In Amsterdam? vroeg ik, want ik woon hier. Maar het bleek in Dordrecht. Het gaf me een waanzinnig gevoel. Door mijn rol in The Passion in Dordrecht dacht ik meteen: ik mag weer terug.”

Kun je iets meer over het personage Jacob Marley vertellen? En had je eigen inbreng in deze rol?

“Ik speel één van de geesten. Jacob Marley is de voormalig zakenpartner van Ebenhaezer Scrooge. Hij was net zo materialistisch als Scrooge en beseft pas na zijn overlijden hoe hij geleefd heeft. Hij wil Scrooge hiervoor waarschuwen.

Er was zeker ruimte voor hoe ik zing, me beweeg en hoe ik eruit kwam te zien. Als ik dan een geest speel, gaf ik aan, dan moet het wel heel heftig zijn, een totale transformatie. Ik zie er dan ook niet uit! Ik ben in in staat van ontbinding, zwarte handen, verrotte tanden een afschuwelijke gezicht.”

Lees verder onder de foto >

De cast van Scrooge Live 2022. | Foto: Sander Mulkens/MAX

Dat zal wel even wennen voor je geweest zijn, om in de huid van zo’n afzichtelijk figuur te kruipen. Je speelt vaak een mooie man. Vind je uiterlijk belangrijk en buit je dit weleens uit?

“Nee haha, uitbuiten zeker niet. Natuurlijk is het leuk als er gezegd wordt dat je er goed uitziet, maar dat is ‘vluchtig leuk’. Ik vind het veel belangrijker te horen dat ik een aardig persoon ben.”

Wat doe je om fit en in conditie te blijven voor je werk?

“Een goede conditie en fit zijn is belangrijk voor een rol, maar ook gewoon fijner voor jezelf. Ik train in de sportschool maar soms gaan er maanden voorbij en komt het er niet van. Dan maak ik graag een boswandeling. Dit doe ik iedere dag. Hier kan ik echt van genieten ik leer mijn teksten ook beter terwijl ik loop. Natuurlijk laat ik me ook wel eens gaan op vakantie: lekker eten en drinken, naar musea. Mentaal fit zijn is minstens zo belangrijk.”

Je bent al vaker in Dordrecht geweest. Wat vind je van de stad?

“Als Amsterdammer kwam ik er eigenlijk niet, maar door mijn rol in The Passion leerde ik Dordrecht goed kennen. Het is artistiek gezien een mooie stad en de inwoners zijn aardig. Het is voor mij een hele bijzondere plek geworden. Als ik in de auto zit en een bord met Dordrecht zie, krijg ik altijd een speciaal gevoel.”

Door middel van de uitzending wordt er aandacht gevraagd voor kinderarmoede. Raakt dit je?

“Het raakt me omdat ikzelf armoede gekend heb. Tot aan mijn tiende waren we thuis arm. Het was soms zo erg dat we geen eten hadden.

Maar weet je, als kind heb ik dit nooit zo ervaren. We waren een warm gezin en mijn moeder heeft het altijd heel mooi ingevuld. In 1982 kon je voor één of twee gulden een maaltijd eten in de gaarkeuken van het AMC ziekenhuis. Mijn moeder maakte daar een uitje van, ze kleedde me mooi aan en zei: we gaan uit eten vandaag. Mijn ouders studeerden nog toen ze elkaar leerden kennen. Mijn vader kwam uit Suriname. Ze hadden beiden een bijbaantje bij de PTT en werden op slag verliefd op elkaar. Later, toen mijn ouders in het onderwijs zaten, kregen we het beter.”

Hoe vier je kerst dit jaar? En heb je een wens voor de lezeres en kijkers?

“Het gaat een kleine kerstviering voor mij worden dit jaar. Normaal vier ik het met familie, maar mijn ouders gaan naar Suriname. Ik denk dat ik lekker in mijn badjas op de bank oude films ga liggen kijken. Daar heb ik veel zin. De kijkers wil ik een ontzettend fijne kerst met familie en mensen waar ze om geven toewensen.”

Liefs van Jip

Scrooge Live in Dordrecht is op 11 december rond 20.30 uur op NPO 1 te zien.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Column

Ga naar “Wil je winnen! Verras je valentijn met een wild diner bij landgoed de Eikenhof”

Wil je winnen! Verras je valentijn met een wild diner bij landgoed de Eikenhof

Ga naar “Rutger en Hanna organiseren een wild diner in Dordrecht: ‘Op de plek waar ik als kind ben opgegroeid’”

Rutger en Hanna organiseren een wild diner in Dordrecht: ‘Op de plek waar ik als kind ben opgegroeid’

Ga naar “Hofdames Jannie en Corrie over de carnavalsoptocht: ‘We gaan weer een feestje bouwen’”

Hofdames Jannie en Corrie over de carnavalsoptocht: ‘We gaan weer een feestje bouwen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Katoenen shopper € 9,99”

Katoenen shopper € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Activiteitenbegeleider Vreedonk”

Activiteitenbegeleider Vreedonk

 • Stichting Het Spectrum – Vreedonk
 • Parttime

Topper

Ga naar “Planner De Merwelanden”

Planner De Merwelanden

 • Woon- en zorgcentrum De Merwelanden
 • Parttime
Woon- en zorgcentrum De Merwelanden Dordrecht
Ga naar “Winkelmedewerker”

Winkelmedewerker

 • No. 28 wonen & lifestyle
 • Fulltime/Parttime
No. 28 wonen & lifestyle - Statenplein 27 - indebuurt Dordrecht