Heb jij de 190 euro energiecompensatie niet nodig? Zo help je er een Dordtenaar mee

Hoeveel je verdient maakt niet uit; vrijwel ieder Dordtse huishouden krijgt 190 euro energiecompensatie. De één heeft het hard nodig, de ander iets minder hard. In Amsterdam is er een mooie initiatief ontstaan om het extraatje te doneren. Wil jij mensen helpen die financieel zwaar hebben? Dan kan je bij veel (lokale) initiatieven terecht.

Wil je meer info over de energietegemoetkoming? Check dan de deze infopagina van de Rijksoverheid.

Stichting Debster’s Geef en Ontvang

Stichting Debster’s biedt hulp aan gezinnen met een beperkt maandbudget binnen de Drechtsteden. Zo zorgen ze voor kleding en schoenen, spullen voor persoonlijke of huishoudelijke verzorging en houdbare boodschappen. Voor Kerstmis en Sinterklaas regelt de stichting cadeaupakketen voor kinderen. Wil je jouw 190 euro energiecompensatie geven aan dit goede doel? Dan kun je het hier doneren.

Voedselbank en kledingbank

Ook voedsel- en kledingbanken in Dordrecht kunnen jouw financiële steun goed gebruiken. Net als andere organisaties hebben zij vaste kosten, zoals huisvesting, vervoer en opslag. Om dat te kunnen betalen, zijn ze afhankelijk van donaties. Doneren kan aan Voedselbank Dordrecht of aan Stichting Kledingbank Dordrecht.

Geef het Dordt

Nog een stichting in Dordrecht die je kan steunen is Geef het Dordt. Zij geven spullen een tweede leven, zodat mensen in armoede deze kunnen gebruiken. Wat voor de een aan vervanging toe is, kan een voor ander een nieuw begin zijn. Naast spullen, kun je aan deze stichting ook geld doneren. Dat kan via dit bankrekeningnummer.

Stichting Energiebank Nederland

Stichting Energiebank Nederland helpt mensen die moeite hebben om de energierekening te betalen. De stichting heeft energiecoaches die mensen vrijwillig informeren hoe ze hun energieverbruik kunnen verlagen en die energiebesparende producten uitdelen. Daarnaast helpen de vrijwilligers met het zoeken naar hulpinstanties per gemeente die de mensen verder kunnen helpen.

Energiecoaches

Stichting Energiebank Nederland heeft op dit moment nog niet overal in Nederland coaches, maar de organisatie groeit wel snel. Je vindt ze nu in onder meer Arnhem, Schiedam, Rotterdam en Den Haag. Hoewel er in Dordrecht dus geen coach is, kun je wel geld doneren zodat er meer energiebesparende producten uitgedeeld kunnen worden.

Doneren gaat via deze link. Je kunt zelf kiezen of je het hele bedrag of een deel daarvan afstaat.

Armoedefonds

Het Armoedefonds is een landelijke organisatie die zich inzet voor minima. De vrijwilligers zorgen voor bijvoorbeeld steunpakketten voor kwetsbare ouderen, schoolspullen voor kinderen of voor menstruatieproducten.

Bij het Armoedefonds kun je (een deel van) de 190 euro doneren via deze link.

Kansfonds

De vrijwilligers van het Kansfonds houden zich ook bezig met de kwetsbaren in de samenleving. Dat doen ze op verschillende manieren en sinds een paar maanden hebben ze de actie ‘Help elkaar de winter door’. Donaties die hier binnenkomen, worden verdeeld over twintig organisaties die mensen in kwetsbare situaties helpen. Denk hierbij aan het goede doel Goud van Noord in Rotterdam: hierbij kunnen mensen aankloppen bij een vertrouwingspersoon om te praten over (geld)problemen.

Via deze link kun je een deel van de energiecompensatie doneren.

Op andere manieren helpen

Wil je je mede-Dordtenaren een handje helpen, maar heb je de energiecompensatie zelf hard nodig? Dan kun je je stadsgenoten ook op een andere manier bijstaan. Hier een paar tips:

Spullen doneren

Aan de eerder genoemde stichting Geef het Dordt kun je spullen doneren die je zelf niet meer gebruikt. Denk aan: meubels, witgoed, elektronica en huishoudelijke apparaten. Het is belangrijk dat de spullen schoon zijn en nog werken.

In Dordrecht kun je meedoen aan de Ketting Kledingruil. Als er een tas bij je wordt gebracht, mag je eruit halen wat je wilt hebben en terugstoppen wat je zelf kwijt wilt. Jouw kleding krijgt zo een tweede leven en een andere Dordtenaar krijgt een nieuw item, zonder dat het geld kost.

Ook kun je voedsel doneren aan Voedselbank Dordrecht en kleding aan Stichting Kledingbank Dordrecht.

Deelkastjes bijvullen

In Papendrecht staat aan de Vijzellaan, ter hoogte van de middelste brug, een deelkastje met boodschappen. Dat kastje moet natuurlijk regelmatig bijgevuld worden. Ga jij vandaag boodschappen doen? Neem dan een keer nét iets meer mee en vul het deelkastje.

Menstruatieafgiftepunten bijvullen

Op diverse plekken in de stad staan menstruatieafgiftepunten. Hier kunnen vrouwen die weinig te besteden hebben gratis tampons en maandverband halen. Ook deze afgiftepunten zijn afhankelijk van donaties, dus als jij hygiëneproducten over hebt of die extra wil kopen, zijn veel Dordtenaren je dankbaar!

Meld je aan als beautyprofessional

Mensen die niet veel te besteden hebben kunnen via de beautybank toch in de watten worden gelegd en een knip- of visagiebeurt krijgen. Maar daar zijn wel Dordtse kappers en visagisten voor nodig. Via deze link meld je je aan.

Meer in deze categorie

Besparen

Ga naar “Gratis cadeautjes van de sint: hier kunnen Dordtenaren terecht”

Gratis cadeautjes van de sint: hier kunnen Dordtenaren terecht

Ga naar “Tip! Zo koop je eten met veel korting bij In de Boogaard, Klein Afrika, Coffeelicious en meer Dordtse zaken”

Tip! Zo koop je eten met veel korting bij In de Boogaard, Klein Afrika, Coffeelicious en meer Dordtse zaken

Ga naar “Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’”

Debora’s stichting helpt mensen die moeilijk kunnen rondkomen: ‘We steunen nu 1350 gezinnen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Teamleider Techniek”

Teamleider Techniek

 • Sportboulevard Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Sportboulevard Dordrecht