Wist je dat..? Elio en Sirio laten je Dordrecht van een nieuwe kant zien

Door José de Jong 18 mei 2018

Wist je dat Dordt deels in het water is gebouwd omdat er op het land geen ruimte was? Dat er vroeger wel degelijk grachten in ons Dordt lagen? Of dat het Scheffersplein gebouwd is op drie bruggen? Het zijn mooie weetjes die Elio en Sirio Barone je vertellen tijdens een rondvaart door Dordrecht. Als Schapenkoppen en stadsambassadeurs varen de twee broers met hun botenbedrijf. Toepasselijk genaamd Imbarcazione Barone, want Barone is de achternaam die de twee van hun Italiaanse vader kregen, en imbarcazione betekent inschepen. Elio en Sirio nodigen je dus uit te scheept te gaan bij Barone.

“We begonnen ons avontuur met de Nereïde,” vertelt Elio. “Een vriend van me zag een opknapbootje en Sirio zei: kunnen we daar niet mee gaan varen? We knapten dit scheepje op en op 25 mei 2007 mocht ze te water. In 2008 begonnen we op kleine schaal te varen met de Nereïde.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Imbarcazione Barone - Elio en Sirio Barone - Rondvaart in Dordrecht - indebuurt.nl
Foto: José de Jong

Sirio vervolgt: “Maar al gauw bleek er veel animo te zijn. Op de Nereïde, hoe schitterend ze ook is, kunnen we maar vier gasten meenemen. Daarom kochten we in 2009 een grotere boot. Die noemden we Fraternità, wat broederschap in het Italiaans betekent. Zo’n drie jaar duurde het opknappen, en in mei 2012 maakte de toenmalige burgemeester Arno Brok de eerste vaart in de boot. Hij heeft een topsnelheid van zo’n vijfentachtig kilometer per uur. Zo snel varen we niet in de Dordtse havens, hoor.”

Een echt familiebedrijf

Als broers versterken de twee elkaar. Elio: “Sirio is de gastheer. Hij vaart met onze gasten en kan ontzettend mooie verhalen vertellen. Ik verzorg de technische kant van ons bedrijf en voer reparaties uit. Maar we zouden het ook niet kunnen zonder onze familie, zij zijn onze drijvende kracht. Mijn vader verzorgt onze administratie en mijn moeder houdt de boten strak in de lak.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Het Groothoofd Dordrecht - Imbarcazione Barone - Elio en Sirio Barone - Rondvaart in Dordrecht - indebuurt.nl
Foto: José de Jong

En in 2019 krijgt ze een derde vaartuig onder haar hoede. “We zijn druk bezig met een nieuwe boot. In tegenstelling tot de Nereïde en de Fraternità bouwen we deze vanaf de eerste plank. Omdat we dat belangrijk vinden, varen we nu al met bio-olie. Het nieuwe schip is wordt daarnaast twee keer zo zuinig en krijgt een elektromotor.”

Geld over de balk smijten

Terwijl we onder het Stadhuis varen, pakt Elio snel zijn portemonnee. “Hieronder zit een balk waar je letterlijk je geld over de balk kun smijten. Maar eigenlijk gooien we al ons geld figuurlijk in het water. Elke cent die we verdienen, gaat in de boten. We hopen met een paar jaar helemaal rond te komen.”

De mooiste kanten van Dordt ontdekken

De broers sluiten af met nog een mooi verhaal. “Kijk, de meesten kennen het Stadhuis alleen van de voorkant. Maar eigenlijk is het gebouw net als Marijke Helwegen. Van achteren is het origineel, en van voren helemaal verbouwd. En juist die mooie kanten van Dordt kun je eigenlijk alleen vanaf het water ontdekken.”

Vorige Ondernemer Uitgelicht gemist? Lees hier over Caroline Giltay van winkel Een Kleine Wereld.

Imbarcazione Barone

bezienswaardigheden

nu openHele dag

Oranjelaan 27, Dordrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden