Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van concept store byBranderhorst. tot sociaal atelier Wereldwijven: Jolanda doet het allemaal

Aangeboden door byBranderhorst. 17 januari 2020

Noem het een pop-up shop, een concept store of misschien een galerie met winkel: byBranderhorst. is alles in een. Naast kleding, serviesgoed en kunst vind je er de schatten die Jolanda Branderhorst vindt tijdens haar inkoopreizen. Ze koos jaren geleden voor Dordrecht. Toch had dat zomaar anders kunnen lopen. “Ik wilde eerst iets nieuws in Den Bosch beginnen, omdat Dordrecht niet zo makkelijk is voor het type onderneming wat ik voor ogen heb.”

Het was eigenlijk niet Jolanda’s plan om in Dordrecht een winkel te openen. Ze wilde etaleur worden. “Dat raadden mijn docenten mij af.” Het werd al die jaren geleden de kunstacademie, met mode als specialisatie. Met haar eigen winkel kon ze uiteindelijk toch als etaleur aan de slag. “Ik zie vaak mensen even stilstaan om te kijken. Die zijn verbaasd dat er nog een winkel achter die etalage zit.”

Als het in Amsterdam kan…

“Ik zat met Laura van de overkant (Atelier Wereldwijven, red.) een biertje te drinken toen ik moest denken aan pop-ups die we vaak in Amsterdam deden”, vertelt ze over de start van byBranderhorst. “Waarom ook niet? Het grappige is dat ik hier eerder galerie Intermezzo had. Omdat ik iets echt voor mij zelf wilde en al eerder in dit pand zat, heet deze concept store ook byBranderhorst. mét een punt. Nu ik hier weer zit, is het cirkeltje rond.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

byBranderhorst. Dordrechts Museum - indebuurt Dordrecht
Jolanda tijdens een workshop in het Dordrechts Museum | Foto: Facebook byBranderhorst,.

Eens een Wereldwijf, altijd een Wereldwijf

Want waar ze eerder in één adem werd genoemd met het handwerkatelier, de sociale onderneming Wereldwijven, nam ze daar een paar jaar geleden afstand van. “Ik wilde stoppen met Wereldwijven omdat ik voor mezelf de echte creativiteit miste. Het werk is mooi en wat we daar met al die vrouwen doen ook, maar het waren zoveel andere werkzaamheden, ik overzag het niet meer.” Ze moet even lachen. “Ik kon het toch niet helemaal laten. In 2019 volgde ik een opleiding sociaal ondernemen en die kennis zet ik nu met liefde in voor het bedrijf.” Naast haar eigen bedrijf heeft Jolanda het dus druk met Wereldwijven.

Vindingrijk

“Soms heb ik prikkels nodig zodat ik verder kom. Juist bij struggles word ik vindingrijk. Zo ook hier in dit pand. De huur is hier zo hoog, dat ik overwoog om de winkel te sluiten. Maar uiteindelijk heb ik iets moois bedacht: ik neem klanten mee naar Parijs tijdens mijn stoffeninkoop. Ik geef ze mijn tips, zorg voor een luxe lunch en regel het vervoer, ook van de spullen.”

‘Voor Huis Roodenburg en DeliCees heb ik de styling gedaan’

Maar daar blijft het niet bij. “Ik heb altijd al een goed gevoel gehad voor interieurtrends, die pik ik snel op. De muren in deze concept store heb ik zelf bijzonder laten schilderen. Inmiddels heb ik veel grote projecten gehad, zoals de styling van Huis Roodenburg, DeliCees, De Waag en Het Zeepaert. Als de winkel niet open is of ik geen inspiratiereisjes organiseer, geef ik stylingadvies aan particulieren en bedrijven.”

Eigen wereld

Loop je rond in de pop-upwinkel, dan kun je bijna niet anders dan vrolijk zijn. “Deze winkel is echt ik: veel kleur en ontwerpers. Ik hou van mooie stoffen, zoals Belgische en Franse ontwerpers dat kunnen. Ik hou me niet per se bezig met trends maar ik kijk naar wat me aanspreekt. Dit is mijn eigen wereld.”


Meer over byBranderhorst. ontdekken?

byBranderhorst. conceptstores

Vandaag gesloten

Voorstraat 199, Dordrecht

Bekijk meer:conceptstores

Lees meer over byBranderhorst.:

byBranderhorst etalage nieuw - indebuurt Dordrecht

Er zit een super leuke winkel achter deze etalage

Heb je geen idee wat je deze feestdagen cadeau moet geven, of zoek je misschien iets leuks voor jeze...

adv.